احمد تمامگر روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: مشارکت دادن مردم در مدیریت بهره برداری و مصرف منابع آب، رویکرد مهم این اداره است و بدین منظور اخیرا تشکل آببران در شهرستان بجستان تشکیل شده و در گناباد هم در شرف تشکیل است.
وی ادامه داد: با توجه به خشکسالی و کمبود نزولات جوی و فقر منابع آبی در سالهای اخیر، واگذاری امور بهره برداری و مدیریت مصرف آب چاههای کشاورزی به تشکل های مردم نهاد و استفاده از ظرفیت مردم در این زمینه، راهکاری مهم برای جلوگیری از مصرف بی رویه آب و پایدارسازی استفاده از این منابع است.
رییس اداره امور منابع آب گناباد و بجستان گفت: بر روی ۹۸ درصد از مجموع ۷۳۷ حلقه چاه این شهرستان ها در هشت سال گذشته شمارشگر حجمی هوشمند نصب شده است که این مساله، باوجود کاهش بارندگی ها، نقش مهمی در مهار افت آبهای زیرزمینی و شوری آب ها داشته است.
وی نصب شمارشگر حجمی هوشمند را از اقدامات مهم این اداره برای استفاده اصولی از چاههای کشاورزی، خدماتی و صنعتی ذکر کرد و گفت: ۹۷ درصد چاههای آب گناباد و ۹۸ درصد چاههای شهرستان بجستان در همین مدت مجهز به شمارشگر حجمی هوشمند شده اند که با نصب آن، به هر یک از کشاورزان کارت شارژ تعلق گرفته و آنان متناسب با رقم درج شده در پروانه بهره برداری، کارت خود را شارژ کنند.
تمامگر گفت: تا قبل از نصب شمارشگرهای حجمی هوشمند، میزان ای سی و شوری آب در چاههای گناباد و بجستان به ۲۳ هزار هم افزایش یافته و میزان شوری آب به اندازه ای بود که حتی کشت محصولات کشاورزی و پسته هم با آن امکانپذیر نبود ولی با نصب این کنتورها این رقم به ۱۶ هزار کاهش یافته است.
رییس اداره امور منابع آب گناباد و بجستان گفت: افت سطح آب سفره های زیرزمینی و پیشروی جبهه آب شور، در سال های گذشته منابع کیفی آب و از جمله آب شرب را به شدت آلوده می کرد و میزان افت چاههای آب کشاورزی در این شهرستان ها به ۳۰ تا ۳۵ سانتیمتر هم رسیده بود که با نصب این تجهیزات هوشمند، این رقم به ۲۰ سانتیمتر رسیده و تقویت ۱۵ سانتیمتری این سفره ها را شاهد بودیم.
وی اضافه کرد: شهرستان گناباد دارای ۴۴۳ حلقه چاه، ۳۳۰ رشته قنات و ۷۳ دهنه چشمه است که از این شمار ۲۹۲ حلقه چاه برای مصارف کشاورزی با تخلیه سالانه ۵۷.۱۸ میلیون متر مکعب، ۵۴ حلقه چاه برای تامین آب شرب با تخلیه سالانه ۷.۱۲ میلیون مترمکعب و ۷۲ حلقه چاه برای مصارف خدماتی با تخلیه سالانه بیش از ۲ میلیون متر مکعب مورد استفاده است.
وی گفت: شهرستان بجستان نیز دارای ۲۹۴ حلقه چاه، ۳۰۲ رشته قنات و ۲۲ دهنه چشمه است که ۲۱۳ حلقه چاه برای مصرف کشاورزی با تخلیه سالانه ۶۵.۴۱ میلیون مترمکعب، ۳۰ حلقه چاه برای تامین آب شرب با تخلیه سالانه ۲.۲۵ میلیون متر مکعب، پنج حلقه چاه برای مصارف صنعتی با تخلیه ۱۴ صدم میلیون مترمکعب و ۱۵ حلقه چاه برای مصارف خدماتی با تخلیه ۴۷ صدم میلیون متر مکعب فعال است.
حوزه آبریز دشتهای شهرستانهای گناباد و بجستان شامل دشت های بیمرغ، بجستان - یونسی، گیسور و گناباد است و شهرستان مه ولات و بخش هایی از شهرستانهای رشتخوار و خواف زیر پوشش این حوزه آبریز قرار دارد.
شهرستان های گناباد و بجستان در مجموع با ۱۴۰ هزار نفر جمعیت به ترتیب در ۲۸۷ و ۲۷۸ کیلومتری جنوب و جنوب غربی مشهد قرار دارند.