به گزارش ایرنا، شرکت کنندگان در این وبینار با اشاره به جایگاه زبان فارسی در گسترش و تقویت روابط ایران و شبه قاره خواستار تقویت کرسی های آموزش زبان فارسی و ارتباط هرچه بیشتر دانشگاههای ایران و شبه قاره شدند.
دکتر سید احمد رضا خضری رئیس انجمن ایرانی تاریخ اسلام با اشاره به روابط تاریخی گسترده ایران و شبه قاره هند و قدمت زیاد این روابط، بر اهمیت تفاهمنامه امضا شده بین انجمن ایرانی تاریخ اسلام و انجمن ملی تحقیقات تاریخی و فرهنگی پاکستان تاکید کرد.
وی اظهار داشت زبان فارسی از سابقه چند هزار ساله در شبه قاره برخوردار است و نباید نسبت به این میراث فرهنگی بی توجهی شود.
دکتر ساجد محمود اعوان رئیس انجمن ملی تحقیقات تاریخی و فرهنگی پاکستان با اشاره به قدمت پنج هزار ساله روابط ایران و شبه قاره هند خاطرنشان کرد وجود واژگان فارسی در شبه قاره بهترین شاهد این روابط است.
وی اظهار داشت در گذشته شاعرانی از قبیل اقبال لاهوری به زبان فارسی شعر سروده اند که این اشعار نشان دهنده نفوذ فرهنگ ایرانی در شبه قاره است.
رئیس انجمن ملی تحقیقات تاریخی و فرهنگی پاکستان نیز با بیان اینکه ایران در دوران های مختلف همواره هویت تاریخی خود را حفظ کرده است اظهار داشت حفظ این هویت در زمان های مختلف نشان دهنده بالندگی و نقطه قوت زبان فارسی است.
دکتر محمد اقبال شاهد، استاد و مدیر گروه فارسی دانشگاه جی سی لاهور پاکستان، نیز در این وبینار گفت که در سال ۱۹۶۸ همزمان با تاسیس این دانشگاه، گروه زبان فارسی هم برای اولین در این دانشگاه و شبه قاره شکل گرفت.
دکتر اخلاق احمد آهن، استاد گروه فارسی و مرکز مطالعات آسیا دانشگاه جواهر لعل نهرو هندوستان نیز با اشاره به تاریخ روزنامه نویسی فارسی در شبه قاره هند، اظهار داشت: کتابی با همین عنوان به زبان اردو نوشته است و به زبان فارسی نیز ترجمه شده است.
دکتر وفا یزدانمنش دبیر علمی این کنفرانس، در پایان این گردهمایی مجازی تصریح کرد: وقتی صحبت از روابط به میان می آید، بیشتر روابط گذشته بررسی میشود و کمتر به حال و آیند پرداخته می شود .
وی با تاکید بر حفظ و گسترش روابط فرهنگی و تاریخی و میراث ارزشمند زبان فارسی خاطرنشان کرد دانشگاهها و مراکز پژوهشی نقش کلیدی در این زمینه دارند.
وبینار روابط تاریخی ایران و شبه قاره هند ،گذشته ،حال ،آینده توسط انجمن تاریخ اسلام ایران و انجمن ملی تحقیقات تاریخی ،فرهنگی پاکستان با همکاری دانشکده الهیات و معارف اسلامی و زبان و ادبیات خارجی دانشگاه تهران روز گذشته با شرکت کارشناسان و اساتید زبان فارسی ایران ،هند و پاکستان برگزار شد.