به گفته مسوولان حوزه سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، نشانههایی از ورود استان خراسان رضوی به موج ششم کرونا با سویه غالب اومیکرون وجود دارد که افزایش ۳۰ درصدی مراجعان سرپایی با علائم مشکوک از جمله این شواهد و نشانه ها به شمار میرود.
از سوی دیگر طی ۲ هفته گذشته با کاهش تعداد مبتلایان، تمامی شهرستانهای خراسان رضوی به رنگ آبی درآمده بودند که به تازگی شرایط کرونایی سه شهرستان استان از آبی به زرد کرونایی تغییر رنگ داده است.
خراسان رضوی از زمان نخستین اوجگیری شیوع کرونا در اسفند ۱۳۹۸ و فروردین ۱۳۹۹ تاکنون پنج موج طغیان این ویروس را همانند دیگر مناطق کشور پست سر گذاشته است.
دور پنجم این همهگیری ظرف ماههای مرداد و شهریور امسال سهمگینترین موج طغیان کرونا در خراسان رضوی بود و شمار بیماران بستری شده کووید ۱۹، آلوده به سویه غالب دلتا را به میزان چند برابر چهار موج پیشین افزایش داد و به همین میزان در این استان قربانیان بیشتری گرفت.
بر طبق گزارشهای منتشره وزارت بهداشت، هماکنون سویه اومیکرون بیش از ۴۰ درصد از مبتلایان به کرونا در کشور را شامل میشود.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نسبت با افزایش چهار برابری مراجعههای سرپایی طی ۲ هفته اخیر و افزایش شمار ابتلا به اومیکرون در ایران و غالب شدن این سویه جدید در ایران هشدار داده است.
دکتر بهرام عیناللهی افزود: شمار مبتلایان به کرونا در روزهای اخیر به بیش از ۲ هزار نفر در کشور رسیده است در حالی که میزان آلودگی در سطح جامعه بیش از این موارد است.
سویه اومیکرون از هر زمانی به ما نزدیکتر است
دبیر قرارگاه مدیریت کرونا در استان خراسان رضوی هم گفت: در حال حاضر شاهد آن هستیم که در تمام کشور موارد شناسایی شده سویه اومیکرون افزایش چشمگیری یافته است و کم کم سویه اومیکرون به عنوان سویه غالب مبتلایان به بیماری کرونا شناخته میشود، بنا بر این سویه اومیکرون از هر زمانی به ما نزدیکتر است.
دکتر علی اصغر انجیدنی افزود: افزایش چشمگیر سویه جدید اومیکرون، بیانگر به صدا درآمدن زنگ خطر موج ششم کرونا با این سویه غالب در خراسان رضوی و کشور است.
وی اضافه کرد: براین اساس در قرارگاه مدیریت کرونا در دانشگاه علوم پزشکی مشهد که به صورت شبانهروزی فعال است همزمان با هماهنگی تمام قرارگاههای دانشگاههای استان تلاش کرده ایم که ضمن ایجاد و کسب آمادگی لازم برای موج احتمالی بعدی، اقداماتی که نیاز است به فوریت انجام گیرد.
دبیر قرارگاه مدیریت کرونا در استان خراسان رضوی گفت: تکمیل واکسیناسیون و دریافت دُز سوم یکی از اصلیترین موارد پیشگیری از همهگیری شدید بیماری کروناست که در دستور کار قرارگاه مزبور قرار گرفته است، همچنین تشویق افرادی که هنوز دُز اول و دوم واکسن کرونای خود را دریافت نکرده اند برای واکسیناسیون مورد تاکید است.
انجیدنی افزود: هماکنون متوسط دریافت دُز سوم واکسن کرونا در استان خراسان رضوی حدود ۲۰ درصد جمعیت واجد شرایط است که این میزان باید افزایش یابد.
وی اضافه کرد: مدیریت تختهای بیمارستانی، تامین اکسیژن مراکز درمانی، داروها و سایر ملزومات مصرفی و تستهای آزمایشگاهی، استفاده از ماسک و تهویه مناسب اتاق به ویژه در مدارس و توجه به واکسیناسیون معلمان و کارکنان مدارس و دانش آموزان بالای ۱۲ سال، فعالیت مهدهای کودک مشروط بر واکسیناسیون مربیان مهد و والدین کودکان، مدیریت تختهای بیمارستانی، تامین اکسیژن مراکز درمانی، داروها و سایر ملزومات مصرفی و تستهای آزمایشگاهی از جمله اقدامات و راهکارهای مقابله با موج ششم کرونا به شمار میرود.
عملکرد درمانگاهها در حوزه کرونا به صورت روزانه پایش میشود
جانشین معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد هم گفت: عملکرد درمانگاه ها در حوزه خدمت رسانی به بیماران مبتلا به کرونا، به صورت مستمر و روزانه پایش و در صورت بروز تخلفات به سرعت به آنها رسیدگی میشود.
دکتر ایوب توکلیان افزود: درمانگاهها از نظر میزان مراجعات، رعایت پروتکلها، رعایت کنترل عفونت، انجام تست رپید و رعایت مسایل حرفهای بررسی میشوند و در صورت مشاهده هرگونه مشکلی، بررسی های لازم انجام و موارد تخلف پیگیری می شود.
وی اضافه کرد: نسخه نویسی برای بیماران از سوی کمیته علمی بررسی می شود تا روند علمی در تجویز دارو رعایت شود.
جانشین معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: تعداد بیماران بستری مبتلا به کرونا افزایش چشمگیری ندارد اما تعداد بیماران سرپایی افزایش یافته اند که این افزایش بیماران سرپایی نشان دهنده افزایش بیماران بستری در هفتههای آینده است.
دانشگاه علوم پزشکی مشهد با ارائه خدمات بهداشتی و درمانی در کلانشهر مشهد و ۱۵ شهرستان دیگر خراسان رضوی، ۸۰ درصد از جمعیت ۶ میلیون و ۸۷۰ هزار نفری این استان را زیر پوشش دارد.
افزایش مراجعان سرپایی به مراکز منتخب کرونا
رییس کمیته رسانه و اطلاعرسانی مدیریت کرونا در دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: روز گذشته بیش از هزار و ۵۰ بیمار سرپایی با علائم مشکوک به مراکز ۱۶ ساعته خدمات جامع سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد مراجعه کردهاند که این میزان نسبت به روزهای گذشته افزایشی محسوس داشته است.
دکتر محمد پهلوان افزود: در حال حاضر ۳۸۲ بیمار مبتلا به کرونا در بیمارستانهای استان خراسان رضوی بستری هستند که ۱۰۷ نفر از این تعداد در بخشهای مراقبتهای ویژه بستری شدهاند.
او تعداد بستریشدگان روزانه کرونا در خراسان رضوی طی روز گذشته را ۱۵۴ نفر عنوان کرد که نسبت به روزهای گذشته افزایش داشته است.
به گفته وی، ۴۳ مرکز خدمات جامع سلامت برای مراجعان سرپایی با علائم مشکوک به کرونا در مناطق زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد دایر هستند.
بیشترین واگیری اومیکرون در چهار روز نخست است
نایب رییس انجمن پزشکان عمومی خراسان رضوی هم گفت: در چهار روز نخست ابتلا به کرونا با سویه اومیکرون بیشترین واگیری اتفاق میافتد و این در حالی است که آزمایشهای مرتبط با ابتلا به کرونا سه تا چهار روز پس از بروز علائم اولیه، مثبت میشود.
دکتر مسعود زحمتکش با اشاره به افزایش قابل توجه شمار بیماران در بخش سرپایی و بستری با علائم اومیکرون افزود: هر نوع علامتی شامل گرفتگی صدا، گلودرد، عطسه و آبریزش بینی، بدن درد و حتی اختلال بویایی و چشایی را باید به حساب کرونا گذاشت و نسبت به قرنطینه اقدام کرد.
وی اضافه کرد: در شرایط کنونی بیشتر بیمارانی که بر اثر ابتلا به کرونا بدحال میشوند، دز سوم واکسن کرونا را دریافت نکردهاند، بنابراین دز سوم به طور چشمگیری از احتمال ابتلا و همچنین شدت بیماری در فرد میکاهد.
عضو هیات مدیره سازمان نظام پزشکی مشهد گفت: مردم دچار سادهانگاری شده و نسبت به خطرات ابتلا به اومیکرون بیتوجهی میکنند که ادامه این روند میتواند به موج سهمگین ششم کرونا بینجامد.
زحمتکش در خصوص باور عمومی که اومیکرون را خفیفتر از کرونای دلتا میانگارند افزود: با توجه به قدرت سرایت پذیری پنج تا هشت برابری اومیکرون نسبت به دلتا و ۴۰ برابری آن نسبت به کرونای اولیه باید اعتراف کرد که اومیکرون سویه خطرناکی است که نباید آن را دست کم گرفت.
وی ادامه داد: برای کودکان تا به حال به طور کلی ابتلای خفیفتر در انواع سویهها را شاهد بوده ایم اما نباید فراموش کرد که در میان کودکان نیز موارد زیادی از بستری و فوت را داشته ایم.
او به نقش تقویت سیستم ایمنی، مصرف ویتامین D و میوهها و سبزیهای سالم در ابتلای خفیفتر به انواع بیماریها اشاره کرد و گفت: این موارد همه کمک کننده خواهد بود اما سلاح اصلی ما در مقابله با کرونا واکسیناسیون کامل (سه دز)، رعایت پروتکل های بهداشتی، استفاده از ماسک و پرهیز از حضور در اجتماعات است.
نتایج مثبت آزمایشات کرونا در خراسان رضوی به ۱۹ درصد افزایش یافت
مدیر توسعه و ارتقای شبکه سلامت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: طی ۲ هفته اخیر میزان تستهای مثبت پی.سی. آر کرونا در استان خراسان رضوی از ۴ درصد به ۱۹ درصد رسیده است که نشانگر سیر صعودی ابتلا به بیماری کووید ۱۹ است.
دکتر محمدحسن درخشان با اشاره به این که مراجعه بیماران مشکوک به کرونا به مراکز منتخب فعال در استان افزایش یافته است افزود: مراجعات مردمی در مناطق زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزایش یافته که این افزایش در شهرستانهای رشتخوار، بینالود (طرقبه و شاندیز)، فریمان، گلبهار و مشهد سرعت بیشتری دارد.
وی ادامه داد: متاسفانه مردم با گمان این که با انجام واکسیناسیون، مجاز به برگزاری دورهمی و مراسم مختلف هستند نسبت به رعایت شیوه نامهها و پروتکلهای بهداشتی بیتوجه شده اند که همین عامل، باعث سرعت گرفتن روند ابتلا به بیماری در جامعه شده است.
مدیر توسعه و ارتقای شبکه سلامت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: با توجه به این که سویه اومیکرون بسیار مسری است رعایت پروتکلهای بهداشتی و عدم حضور در تجمعات و دورهمی ها نیز از دیگر موارد مورد تاکید در حوزه پیشگیری است.
ارائه خدمات بهداشتی و درمان به جمعیت ۱۷ شهرستان دیگر این استان بر عهده دانشگاههای علوم پزشکی سبزوار، گناباد، تربتحیدریه و دانشکدههای پزشکی نیشابور و تربتجام است.
در حال حاضر حدود ۳۸۵ بیمار مبتلا به کرونا در بیمارستانهای خراسان رضوی بستری هستند.
از ۳۳ شهرستان خراسان رضوی سه شهرستان در وضعیت زرد و بقیه در وضعیت آبی قرار دارند.