مسکو - ایرنا - ولادیمیر ساژین، پژوهشگر ارشد انستیتو شرق شناسی آکادمی علوم روسیه با اشاره به سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران به روسیه گفت: تجارت با تهران سنگ بنای سیاست خارجی روسیه در غرب آسیا است.

به گزارش روز شنبه ایرنا از مسکو، ساژین پژوهشگر مطرح روس در مقاله ای در مجله روسی حیات بین الملل نوشت: این سفر باعث اقدامات زیربنایی برای توسعه روابط اقتصادی دو کشور خواهد شد و چشم اندازهای توسعه همکاری تجاری اقتصادی در بسیاری از زمینه ها را می گشاید.

ساژین با بیان اینکه میزان مبادلات تجاری روسیه - ایران با ظرفیت های اقتصادی دو کشور مطابقت ندارد،  می گوید: بیش از ۱۰ سال است که گردش مالی بین فدراسیون روسیه و ایران از ۱.۷ تا ۲.۲ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۰میلادی در نوسان بوده است. در سال ۲۰۲۱ با وجود پیشرفت هایی حاصل شده، حجم تجارت بین دو کشور تنها به حدود ۳.۳ میلیارد دلار رسیده است.

وی افزود: وضعیت فعلی ساختار صادرات روسیه و ایران به گونه ای است که تقاضای مصرف کنندگان برای کالاهای یکدیگر بسیار ناچیز است که سطح بسیار پایین مبادلات کالایی گواهی بر این موضوع است.

ساژین یادآور شد: رئیس جمهوری ایران هم، به درستی در نشست کرملین اشاره کرد که سطح کنونی تجارت دوجانبه رضایت بخش نیست و در همین این راستا، دو کشور برای رفع موانع تعاملات تجاری و افزایش مبادلات تجاری به سطح ۱۰ میلیارد دلار در مرحله اولیه به توافق رسیدند.  

پژوهشگر ارشد انستیتو شرق شناسی روسیه با بیان اینکه تجارت با تهران سنگ بنای سیاست خارجی روسیه در غرب آسیا است، تصریح کرد: روابط دوجانبه؛ مسائل بانکی و مالی همکاری فدراسیون روسیه و جمهوری اسلامی ایران؛ روابط تجاری و اقتصادی دو کشور، مشکلات؛ همکاری در حوزه نفت؛ و انرژی از محورهای مهم این سفر بود.  

ساژین افزود: به نوبه خود، این سفر برای روسیه بسیار مهم بود. مسکو به خوبی از اهمیت راهبردی ایران در منطقه آگاه است. هیچ کس تردیدی ندارد که ایران یکی از نقش های مسلط را در مهمترین منطقه کره زمین شامل خاور نزدیک و میانه، قفقاز، منطقه دریای خزر، آسیای مرکزی و خلیج فارس را ایفا می کند.

این پژوهشگر روس گفت: ایران مهمترین موقعیت نظامی-استراتژیک را در اختیار دارد. تمام نقاط مهم منطقه در حوزه های مختلف به نوعی با ایران مرتبط هستند ضمن اینکه ایران به عنوان منابع طبیعی هیدروکربنی و همچنین سرزمینی برای حمل و نقل فرآورده های نفتی و گازی دارای ارزش مطلق است.

ساژین اظهار داشت: ۱۱.۹ درصد ذخایر نفتی جهان در اختیار ایران است که این کشور را به یکی از بزرگترین کشورهای تولیدکننده نفت در جهان تبدیل می کند (مقام سوم جهان پس از ونزوئلا و عربستان سعودی) و از نظر ذخایر گاز اکتشاف شده، ایران پس از فدراسیون روسیه با ۳۳.۷ تریلیون مکعب در رتبه دوم جهان قرار دارد.  

همچنین ایران یکی از بزرگترین ارتش های جهان را در اختیار دارد که به لحاظ عینی، فارغ از هر موقعیت سیاسی خارجی و داخلی، عامل تعیین کننده ای در سیاست منطقه ای غرب آسیا است.

وی افزود: اگر در نظر بگیریم که اکنون تنش در روابط بین فدراسیون روسیه  ایالات متحده آمریکا، و ناتو افزایش یافته است، تقویت همکاری با بزرگترین قدرت در غرب آسیا، یعنی ایران، قابل توجه است.

آیت الله سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی ایران ۲۹ و ۳۰ دی ماه در راس هیاتی به مسکو سفر کرد.