گچساران - ایرنا- نبود برخی زیرساخت های بیمارستانی، کمبود پزشکان متخصص در بعضی رشته ها،فقدان امکانات رفاهی کادر درمان برای ماندگاری پزشکان و فرسوده بودن زیرساخت های بهداشتی از جمله چالش های حوزه بهداشت و درمان شهرستان باشت در جنوب کهگیلویه و بویراحمد است.

از آنجا که وجود زیرساخت های حوزه بهداشت و درمان دارای اهمیت فراوانی در حفظ سلامت انسان ها و بازگرداندن سلامت افراد مبتلا به بیماری محسوب می شود چاره اندیشی برای رفع یا به حداقل رساندن این چالش ها ضرورتی اجتناب ناپذیر است.

اگرچه شهرستان ۲۳ هزار نفری باشت برای نخستین بار در سال ۱۳۹۷ صاحب یک بیمارستان ۳۲ تختخوابی شد اما تاکنون زیرساخت هایی مانند بخش های زایمان و جراحی که هم برای بیمارستان درآمدزا باشد و هم زمینه ساز رفاه شهروندان باشد در آن ایجاد نشده است.

نیمه کاره ماندن خانه پزشکان متخصصان باعث شده که پزشکان رغبتی برای ماندگاری در شهرستان نداشته باشند تا جایی که بیشتر از نیمی از پزشکان باشت به صورت غیرمقیم خدمت می کنند.

فرسوده بودن خانه های بهداشت از دیگر چالش های ارائه خدمات با کیفیت در این شهرستان کوچک است که نیازمند سرمایه گذاری و اختصاص اعتبارات ویژه است.

سرمایه گذاری ۲ هزار میلیارد ریالی

وجود بیمارستان با بخش های مختلف در هر شهرستانی باعث می شود ضمن کاهش هزینه درمان، ریسک حوادث جاده ای احتمالی هنگام سفر به شهرستان های مختلف برای دریافت خدمات درمانی به حداقل برسد.

مدیر شبکه بهداشت و درمان باشت گفت:بیمارستان شهدای این شهرستان با ۲هزار میلیارد ریال سرمایه گذاری در بخش های اورژانس،اطفال،سی سی یو،آی سی یو،رادیولوژی،سونوگرافی،آزمایشگاه با تجهیزات کامل راه اندازی شده و بخش های دیالیز و تالاسمی این بیمارستان نیز تا پایان بهمن ماه افتتاح می شود.

آرش حسنی ابراز داشت:همچنین زیرساخت های مهمی چون دستگاه های اکسیژن ساز و امحای زباله های عفونی از دیگر زیرساخت های ایجاد شده در این مرکز درمانی است.

وی اظهار داشت: نبودن بخش هایی مانند  جراحی و زایمان باعث ناقص ماندن این خدمت شده است.

وی اضافه کرد: نبودن این بخش های مهم افزون بر اینکه منجر به سفر شهروندان به شهرهای مجاور برای دریافت خدمات درمانی شده باعث کاهش درآمد این بیمارستان شده است.

هزینه نگهداشت ۱۰ برابر میزان درآمد

به طور معمول بیمارستان ها با استفاده از درآمد ارائه خدمات درمانی و هزینه هایی که از مراجعان دریافت می کنند نگهداری می شود اما بیمارستان شهدای باشت به دلیل شرکتی بودن نیروها درآمدهای سنگینی به آن تحمیل شده است.

رییس شبکه بهداشت و درمان باشت تاکید کرد: درحالی که برای نگهداشت بیمارستان شهدای این شهر ماهیانه ۶۰۰ میلیون تومان اعتبار نیاز است اما این بیمارستان ماهانه تنها ۶۰ میلیون تومان درآمد دارد.

حسنی تصریح کرد: شرکتی بودن ۵۰ نفر از نیروهای شاغل در بیمارستان باشت باعث تحمیل هزینه سنگین بر این بیمارستان شده است.

نیمه کاره ماندن مجتمع پزشکان

ایجاد مجتمع خانه پزشکان برای اسکان متخصصان از نیازهای مستقر شدن پزشکان در هر شهرستانی محسوب می شود اما نیمه کاره ماندن طرح مجتمع خانه پزشکان باشت باعث شده این متخصصان رغبتی به حضور شبانه روزی در این شهرستان کوچک نداشته باشند.

حسنی عنوان کرد:نیمه کاره ماندن طرح خانه پزشکان سبب شده پزشکان متخصص نتوانند به صورت مقیم در این شهرستان خدمت کنند به طوری که از ۱۶ پزشک متخصص شاغل در شهرستان باشت ۱۰ نفر به صورت پاره وقت خدمت می کنند. 

عملیات اجرایی طرح مجتمع خانه پزشکان متخصص باشت با ۸۸ میلیارد ریال اعتبار در ۲ ساختمان جداگانه برای پزشکان زن و مرد جنب بیمارستان این شهر در سال ۱۳۹۸ آغاز شد اما این طرح پس از مدتی به دلیل کمبود اعتبار نیمه فعال شد.

به گفته حسنی این طرح ۱۵واحدی ۲ سالی است که پیشرفت فیزیکی بسیار کمی دارد. 

فرسودگی و کمبود امکانات خانه های بهداشت

یکی از اقدامات خوبی که پس پیروزی از انقلاب اسلامی در کشورمان صورت گرفته است تاسیس خانه های بهداشت روستایی است که به وسیله بهورزان اداره می شود.

خانه های بهداشت نخستین واحد روستایی ارائه خدمت در نظام شبکه ‏های بهداشتی درمانی کشور به شمار می‏ روند و نقش مهمی در پیشگیری از بیماری ‏ها و حفظ سلامت اهالی این مناطق دارند.

رییس شبکه بهداشت و درمان باشت با اشاره به اینکه ارائه خدمات حوزه بهداشت و درمان مناطق روستایی این شهرستان در ۲۳ خانه بهداشت انجام می شود تاکید کرد: فرسوده بودن ساختمان خانه های بهداشت از دیگر چالش های حوزه بهداشت این شهرستان است به طوری که برخی از این مراکز بیش از ۳۵ سال از زمان احداث آنان گذشته است.

حسنی عنوان کرد:فرسودگی برخی خانه های بهداشت باعث نیاز مداوم به ایزوگام و رنگ آمیزی این مراکز و تحمیل هزینه می شود.

وی ابراز داشت:بسیاری از تجهیزات سرمایشی زیرساخت های درمانی نیازمند تعمیر است.

وی افزود: تامین تجهیزاتی مانند رایانه برای اتصال خانه های بهداشت به اینترنت از دیگر کاستی های این مراکز مهم است.

راهکارهای کاهش چالش های موجود

فرماندار باشت گفت: اخذ مجوز استخدام نیروهای شرکتی شاغل در بیمارستان شهدا نخستین گام برای کاهش چالش های حوزه بهداشت و درمان این شهرستان است که ضمن افزایش انگیزه نیروهای انسانی  برای ارائه خدمات بهتر زمینه کاهش هزینه های این بیمارستان می شود.

نادر گرامی با اشاره به اینکه تکمیل طرح خانه متخصصان نیاز شهرستان باشت برای انگیزه بخشیدن به پزشکان متخصص است تاکید کرد: نیاز است تا با اختصاص اعتبار زمینه تکمیل این طرح فراهم شود.

وی با اشاره به اینکه بسیاری از مراجعان به بیمارستان شهدای باشت شهروندان شهرستان رستم از توابع استان فارس هستند تاکید کرد: این مرکز درمانی در صورت برنامه ریزی بهتر برای افزایش زیرساخت ها ظرفیت درآمدزایی بیشتری دارد.

فرماندار باشت عنوان کرد:پی گیری های لازم برای استفاده از ظرفیت های دولتی به منظور تامین اعتبار و اخذ مجوز استخدام بیمارستان باشت در حال انجام است.

گرامی تاکید کرد: مشارکت خیران ظرفیت دیگری برای سامان بخشیدن به انجام خدمات بهداشتی و درمانی باشت است.

 وی ابراز داشت: خیران نیکوکار می توانند با اهدای مبالغ اندک برای خرید تجهیزات مراکز بهداشت و درمان  سهمی در تامین این نیاز اساسی داشته باشند.

مصائب سفر بیماران به بیمارستان های شهرهای مجاور

امام جمعه باشت نیز با اشاره به پایین بودن میزان درآمد بیشتر شهروندان این شهرستان گفت: بسیاری از بیماران به دلیل نداشتن هزینه های سفر به شهرستان های مجاور قید پیگیری درمان خود را زده اند.

حجت الاسلام امید گنجه ای از مسوولان خواست تا برای تکمیل خدمات بیمارستان شهدای باشت چاره اندیشی کنند.

وی با اشاره به سرمایه گذاری خیران باشتی برای احداث ۲مرکز درمانی در شهرهای باشت و بوستان از توابع این شهرستان در سال های اخیر تاکید کرد: ادامه این اقدام های خداپسندانه از سوی افراد توانمند می تواند به توسعه زیرساخت های درمانی باشت کمک کند.