تهران - ایرنا - آمریکا و اتحادیه اروپا که با هدف تحت فشار قرار دادن روسیه، ادعای تصمیم مسکو برای حمله به اوکراین را مطرح می کنند، برای کم اهمیت جلوه دادن نیاز اروپا به گاز روسیه، نگرانند که در صورت وقوع حمله احتمالی، چگونه می توان تامین "مستمر، کافی و به‌موقع" گاز اروپا را تضمین کرد.

به گزارش روز شنبه ایرنا به نقل از خبرگزاری افه اسپانیا،  اورسولا فون در لاین رئیس کمیسیون اروپا و جو بایدن رئیس‌جمهوری آمریکا در بیانیه‌ای مشترک نسبت به "تقویت همکاری انرژی" متعهد شدند تا شهروندان، شرکت‌ها در اتحادیه اروپا و کشورهای همسایه "به منابع انرژی قابل اعتماد و مقرون به صرفه دسترسی داشته باشند".

آمریکا که به خوبی از شدت نیاز اروپا به منابع انرژی روسیه به ویژه واردات گاز از این کشور در فصل زمستان واقف است، برای همراه کردن اروپایی ها در طرح تشدید فشار علیه روسیه، به آنها وعده داده که می توان گاز مورد نیاز اروپا را از راه های مختلف تامین کرد. آمریکا حتی از منابع گاز قطر برای تامین گاز اروپا سخن گفته است.

منابع اروپایی اذعان می‌کنند که در سه هفته گذشته در نشست‌ها با مقامات آمریکایی، "شدیدتر از همیشه" به منظور آماده‌سازی تحریم‌ها علیه مسکو و همچنین آمادگی برای مقابله با تحریم‌های احتمالی کرملین علیه اتحادیه اروپا، بحث و بررسی داشته اند.

به نوشته افه، مشکل اتحادیه اروپا، وابستگی زیاد به واردات گاز از روسیه است که حدود ۴۱ درصد از مجموع واردات گاز را شامل می‌شود. گاز روسیه بین ۲۰ کشور اتحادیه توزیع می‌شود با این حال، شرکای جنوب شرقی اتحادیه بیشترین آسیب را متحمل خواهند شد.

علاوه بر این، ذخایر گازی کشورهای اروپا در حال حاضر که کشورهای نیمکره شمالی در اواسط زمستان به سرمی‌برند حدود ۴۰ درصد است، در حالی که این میزان تنها یکسال پیش، ۵۳ درصد بود.

همچنین با وجود اینکه برلین و مسکو، برنامه‌ها برای افزایش واردات گاز از طریق خط لوله نورداستریم۲ را پیش می‌برند و به رغم مخالفت آمریکا در انتظار صدور مجوز برای بهره‌برداری هستند، تنوع بخشیدن به سبد واردات گاز و کاهش وابستگی به روسیه از اهداف بزرگی است که اتحادیه اروپا از مدت‌ها پیش در سر می‌پروراند.  

در سال ۲۰۱۹ و دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ و ژان کلود جانکر رئیس وقت کمیسیون اروپا، بروکسل وعده داد تا به منظور حل‌وفصل مناقشه تجاری با واشنگتن، واردات گاز از آمریکا را افزایش دهد و شش ماه بعد، میزان خرید از آمریکا ۱۸۱ درصد افزایش یافت.

در حال حاضر واشنگتن بزرگترین تامین‌کننده گاز طبیعی مایع (ال‌ان‌جی) اتحادیه اروپا است. فون در لاین و بایدن در این بیانیه بر همکاری "دولت‌ها و اوپراتورهای بازار برای تامین حجم اضافی گاز طبیعی به اروپا از طریق منابع مختلف در سراسر جهان" تاکید کردند.

دو طرف همچنین تصریح کردند "ال‌ان‌جی در کوتاه مدت می‌تواند عرضه گاز را تامین کرده و به طور همزمان زمینه برای گذار به سمت انتشار صفر (گازهای گلخانه‌ای) را فراهم کند".  

اتحادیه اروپا و آمریکا، هفتم فوریه (۱۸ بهمن) در قالب "شورای انرژی آمریکا- اتحادیه اروپا" در واشنگتن گرد هم خواهند آمد. امنیت انرژی و بازارها محور نشست آتی خواهد بود.

فون در لاین و چارلز میشل رئیس شورای اروپا همچنین روز گذشته در تماس‌های تلفنی با تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر بر اهمیت این کشور حوزه خلیج فارس برای اتحادیه اروپا تاکید کردند.

میشل پس از گفت‌وگو با امیر قطر در حساب توئیتری خود نوشت: قابلیت اطمینان قطر به عنوان تامین کننده انرژی برای امنیت انرژی اتحادیه اروپا و تامین گاز مهم است.

آن‌ها خاطر نشان کردند که تمایل برای تقویت همکاری با قطر نه فقط در زمینه تامین نفت و گاز، بلکه در "گسترش" مناسبات به سمت سایر زمینه‌ها مانند سرمایه گذاری در پروژه‌های انرژی تجدیدپذیر جدید مانند هیدروژن است.

 کاخ سفید اعلام کرد که امیر قطر دوشنبه آینده (۳۱ ژانویه / ۱۱ بهمن ماه) در واشنگتن خواهد بود تا در دیدار با جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا درباره مسائل منطقه ای و جهانی گفت و گو کنند.  گفته می شود یکی از محورهای این دیدار، گفت‌ وگو درباره انتقال گاز ال‌ ان‌ جی قطر به اروپا همزمان با افزایش تنش ها با روسیه بر سر اوکراین است تا کمبود احتمالی گاز اروپا در صورت بروز تنش شدید با روسیه، جبران شود.

برخی کشورهای اروپایی از این بیم دارند که هرگونه تحریم اقتصادی علیه روسیه، در صورتی که تنش به درگیری یا تهاجم آشکار منتهی شود، می‌تواند بحران تامین انرژی در اروپا که به دنبال بحران ناشی از همه‌گیری کووید-۱۹ تشدید شده است را تحت تاثیر قرار دهد.

براساس داده های جمع آوری شده توسط اندیشکده بروگل، واردات گاز روسیه از ۳.۲۵ میلیارد متر مکعب در ابتدای سال ۲۰۲۱ به ۱.۷ میلیارد متر مکعب در هفته اول سال جاری کاهش یافته است. از میان چهار خط لوله گاز روسیه، تنها خط لوله نورد استریم که مستقیماً از طریق دریای بالتیک به آلمان متصل می شود، در همان سطح سال گذشته کار می‌کند. دومین خط لوله گاز بالتیک، نورد استریم ۲ نیز هنوز پمپاژ گاز را آغاز نکرده است (به دلیل عدم مجوز اروپا) و بحران اوکراین می تواند آن را برای همیشه غیرقابل استفاده کند.