به گزارش ایرنا از روزنامه چاینا دیلی، "سویی تیانکای" با تاکید بر اهمیت تایوان در روابط پکن و واشنگتن، گفت: این موضوع، حکم مرگ و زندگی را دارد؛ زیرا به حاکمیت ملی و تمامیت ارضی چین ربط پیدا میکند. بنابراین، هیچ جایی برای سازش یا عقبنشینی وجود نخواهد داشت.
تیانکای در مصاحبه با نشریه چینی از اینکه سخن و رفتار دولت آمریکا یکسان نیست ابراز نگرانی کرد و گفت: اگر اوضاع همین گونه پیش برود، با شرایطی جدی و خطرناک رو به رو خواهیم شد. ما ناچاریم از تمامیت ارضی خود دفاع کنیم و برای این هدف، هر کاری لازم باشد انجام خواهیم داد.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری پیشین آمریکا، در سال ۲۰۱۸ لایحه مصوب کنگره با عنوان «قانون سفر به تایوان» را امضا کرد. این قانون، دیدار میان مقامهای آمریکایی و تایوانی را در تمام سطوح تشویق میکند. در ماه نوامبر گذشته (آبان / آذر) نیز هیاتی از کنگره آمریکا با هواپیمای نظامی از تایوان بازدید کردند.
دیپلمات چینی با اشاره به این ارتباطات میان واشنگتن و تایوان، گفت: آمریکاییها هنوز هم میگویند اینها ارتباطات غیررسمی است. به شخصه درک نمیکنم آدمها چطور میتوانند تا این اندازه دورو باشند.
سفیر سابق پکن در واشنگتن، در بخشی از این مصاحبه به اعزام ناوهای نظامی آمریکایی به دریای جنوبی چین نیز اشاره کرد و اظهار داشت: ما میخواهیم مسائل را از طریق گفتوگو حل کنیم. اما اکنون مشکل اصلی این است که ایالات آمریکا و شاید یکی دو کشور دیگر، با آنکه ادعای حاکمیت در منطقه ندارند، اما تلاش میکنند که دخالت کنند.
وی افزود: اگر آمریکا در دریای جنوبی چین دخالت نکند، کشورهای منطقه خودشان میتوانند مسائل را حل و فصل کنند. ما راهی برای مدیریت اوضاع خواهیم یافت و بالاخره اختلافها توسط خود کشورها حل خواهد شد.
سویی تیانکای در پاسخ به ریشه تنشهای موجود میان آمریکا و چین گفت: برخی سیاستمداران، اندیشکدهها و رسانههای آمریکایی آمادگی ندارند که با چینی که بهسرعت در حال رشد است مواجه شوند؛ زیرا دیدگاه کاملا متفاوتی از مردم چین دارند.
این دیپلمات چینی ادامه داد: بسیاری از مردم آمریکا نیز این ذهنیت را دارند که ایالات متحده باید همیشه رهبر جهان باشد. در واقع، آنها به این اصطلاح که "برنده صاحب همه چیز است"، باور دارند. من فکر میکنم گاهی نباید تلاش کنیم که برنده در مقابل بازنده داشته باشیم. برعکس، باید بکوشیم همه بهنوعی برنده باشند.
سویی از رهبران سیاسی در ایالات متحده دعوت کرد که به جای وسواس درباره چین، روی مشکلات آمریکا مانند اختلاف طبقاتی میان فقیر و غنی و مشکل خشونت مسلحانه تمرکز کنند.
وی تاکید کرد: چین و آمریکا با وجود نظامهای سیاسی و فرهنگ متفاوت، میتوانند برای حل مشکلات جهان، با یکدیگر همکاری کنند. ما برای شکوفایی، ثبات مالی، رشد اقتصادی و حل مسائل مربوط به فقر، تغییرات آب و هوایی و تروریسم، به همکاریهای چندجانبه و جهانی نیاز داریم.
سویی تیانکای از آوریل ۲۰۱۳ تا ژوئن ۲۰۲۱ سفیر پکن در آمریکا بود و رکورد طولانیترین دوره سفارت چین در آن کشور را در اختیار دارد.