«حمیدرضا کاشانی» امروز (یکشنبه) در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا با بیان اینکه فسفات جیره غذایی مهم صنعت تخمگذار کشور است، افزود: اکنون سالیانه بین ۱۸۰ تا ۲۰۰ هزار تن دی کلسیم فسفات و منوکلسیم فسفات در کشور به مصرف صنعت مرغ تخمگذار میرسد و این کالا در تولید نقش بسزایی ایفا میکند، بهطوری که کمبود آن میتواند موجب افت تولید و کاهش کیفیت محصول شود.
رییس هیات مدیره اتحادیه سراسری مرغ تخمگذار با تاکید بر اینکه با کمبود و نبود فسفات در بازار روبهرو هستیم، اظهار داشت: طبق مصوبه ستاد تنظیم بازار قیمت هر کیلوگرم دی کلسیم فسفات هشت هزار تومان تعیین شده بود، درحالی که اکنون قیمت این کالا به کیلویی ۱۶ هزار تومان رسیده است که افزایش ۲ برابری نشان میدهد، در عین حال اصلا این کالا در بازار موجود نیست تا تولیدکنندگان آن را تهیه کنند.
کاشانی با اشاره به اینکه در ماههای اخیر درخصوص کمبود این کالا مکاتباتی با وزارت جهاد کشاورزی انجام شده، تصریح کرد: دی کلسیم فسفات و منوکلسیم فسفات کالای جایگزین مصرف ندارند، بنابراین انتظار می رود برای تامین این محصول از محل واردات اقدام شود تا تولیدکنندگان دچار مشکل جدی نشوند.
وی اضافهکرد: در مدت مذکور تولیدکنندگان در تامین نهاده ها نیز با مشکل روبهرو شده اند، به طوری که به دلیل عدم تخصیص ارز مورد نیاز این بخش نهاده ها برای بخش تولید ارسال نمیشود.
پیش بینی مازاد تولید تخممرغ برای سال ۱۴۰۱
رییس هیات مدیره اتحادیه سراسری مرغ تخمگذار با بیان اینکه تخممرغ مورد نیاز کشور تامین است، گفت: اکنون هیچ کمبودی در این زمینه وجود ندارد، حتی نگرانی از مازاد تولید تخم مرغ برای سال آینده وجود دارد که انتظار می رود چاره ای برای آن اندیشیده شود تا تولیدکنندگان متضرر نشوند.
وی افزود: اکنون هر کیلوگرم تخم مرغ درب واحدهای تولیدی با قیمت مصوب ۱۸ هزار و ۳۰۰ تومان خریداری می شود که هر شانه ۲ کیلویی آن با قیمت مصوب ۴۳ هزار تومان به دست مصرفکنندگان میرسد.
کاشانی پیشبینی کرد که با توجه به رشد تولید جوجه یکروزه تخم گذار، در زمینه پولت و تخم مرغ در اوایل سال ۱۴۰۱ با مازاد روبهرو شویم که به همین منظور دولت ممنوعیت صادرات این محصولات را برداشته است، اما تاکنون تقاضایی برای جوجه یکروزه و پولت نداشته ایم که این موضوع نگران کننده است.
قیمت هر قطعه جوجه یکروزه ۱۴ هزارتومان
رییس هیات مدیره اتحادیه سراسری مرغ تخمگذار با بیان اینکه ۲ برابر نیاز کشور جوجه یکروزه تخمگذار داریم، تصریح کرد: قیمت مصوب هر قطعه جوجه یکروزه تخمگذار ۱۴ هزارتومان است که اکنون این کالا به نرخ مصوب به فروش می رسد این درحالیست که پیش از این نرخ هر قطعه جوجه یکروزه به بیش از ۱۸ هزار تومان نیز رسیده بود.
وی با اشاره به اینکه قیمت جوجه یکروزه تخم گذار متعادل شده است، اظهار داشت: در ۱۰ سال گذشته این حجم از تولید جوجه یکروزه در کشور بی سابقه بوده است و وضعیت برای سال آینده نگران کننده به نظر می رسد.
ضرر ۴۰۰ میلیارد تومانی صنعت مرغ تخمگذار طی دو ماه اخیر
رییس هیات مدیره اتحادیه سراسری مرغ تخمگذار گفت: در دو ماه اخیر تولیدکنندگان تخم مرغ هر کیلوگرم از این محصول را بین ۱۶ تا ۱۷ هزار تومان یعنی بین ۱۰ تا ۱۵ درصد زیرقیمت مصوب می فروختند.
به گفته وی، در واقع صنعت مرغ تخمگذار حدود ۴۰۰ میلیارد تومان در این مدت متضرر شده است، این بدان معناست که تولیدکنندگان روی هر کیلوگرم تخم مرغ تولیدی خود بین یکهزار تا ۲ هزار تومان ضرر داده اند.
به گزارش ایرنا، چندی پیش «محسن سعیدیان» دبیر انجمن تولیدکنندگان دی و مونوکلسیم فسفات کشور نیز از کمبود تولید این محصول به دلیل نبود مواد اولیه مورد نیاز خبر داد و گفته بود: فسفات ماده ضروری برای تغذیه دام و طیور است که ۲ درصد نیاز خوراک دام و طیور را تشکیل می دهد و برای سلامت آنها مهم است.
وی اعلام کرده بود که برای تامین بازار در آذرماه نیز ۲۰ هزار تن از ذخایر دی و مونوکلسیم فسفات روانه بازار شده و دیگر ذخایری نداریم.
سعیدیان، قیمت این کالاها را برای دی کلسیم فسفات با قیمت کیلویی ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان، منوکلسیم فسفات با قیمت ۱۳ هزار و ۸۰۰ تومان و دی و مونو کلسیم فسفات با قیمت ۱۴ هزار و ۸۰۰ تومان اعلام کرده بود و گفته بود که افزایش قیمتی در این خصوص نداشتیم.
مدتی پیش دو شرکت تامین کننده اسید فسفریک، ماده اولیه این مکمل تعطیل و تولید دچار اختلال شدند، به طوری در چهار ماه گذشته دو شرکت تولیدکننده مواد اولیه با استفاده از ذخایر خود به کارخانههای مکمل دی و مونو کلسیم فسفات، مواد اولیه اسید فسفریک دادند اما ذخایر آنها به اتمام رسید. این شرکتها به دلایل تعمیر ماشین آلات، مشکلات کارگری و آتش سوزی در یکی از کارخانجات و وجود رانت در خاک تحویلی دچار مشکل شده بودند.طبق آمارها اکنون ۴۷ کارخانه تولیدکننده دی کلسیم فسفات و مونوکلسیم فسفات با ظرفیت ۴۰۰ هزارتن در سال موجود است که با کمتر از ۲۰۰ هزارتن تولید کار می کنند.