رسانههای کشور به موضوع پیروزی تیم ملی فوتبال ایران بر تیم ملی فوتبال عراق پرداختند و اصولگرایان، اعتدالگرایان و اصلاحطلبان هر کدام گزارش، یادداشت و مصاحبههایی در این خصوص منتشر کردهاند که در ادامه بخشی از آنها رصد میشود.
رسانههای اصولگرا
ستارههای شب صعود
روزنامه جوان در مطلبی با اشاره صعود تیم ملی به جام جهانی با گل زنی مهدی طارمی نوشت: مهاجم بوشهری تیم ملی حالا نامش کنار سایر گلزنان صعود نوشته میشود، کنار غفور جهانی که گل صعود را در ۱۹۷۸ به استرالیا زد، کنار نام خداداد عزیزی که با آن فرار و بغلپای دیدنیاش و توپی که به تور مارک بوسنیچ دوخت، دومین صعود را امضا کرد، کنار محمد نصرتی که با ضربه سر دروازه بحرین را باز کرد تا مجوز جام جهانی ۲۰۰۶ صادر شود، کنار رضا قوچاننژاد که با تیزهوشی دروازه کره را در اولسان باز کرد تا مسافر جام جهانی ۲۰۱۴ برزیل شویم و کنار نام خودش و سردار آزمون که زننده دو گل ایران به ازبکستان در تهران بودند تا به جام جهانی ۲۰۱۸ روسیه صعود کنیم.
در جست وجوی نشاط اجتماعی
حسین ایمانی جاجرمی جامعه شناس و عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در گفت وگو با روزنامه خراسان مطرح کرد: خوش بینی به آینده، لازمه تقویت نشاط عمومی. نشاط اجتماعی به خودی خود ایجاد نمیشود و تا زمانی که شرایط لازم را برای آن فراهم نکنیم، شادمانی شکل نمیگیرد. مسائل اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و...، در ایجاد خوشبینی به آینده و ایجاد نشاط اجتماعی موثر است. نه فقط در کشور ما، بلکه در همه دنیا هرچه شرایط خوشبینی به آینده بیشتر فراهم شود، شادمانی مردم هم بیشتر میشود. * نکته مهم دیگر، ایجاد زیرساختهای اجتماعی مورد نیاز است. زندگی مدرن، نهادهای سنتی مثل خانواده و محله را کمرنگ کرده است. باید در شهرها فضاهای اجتماعی مثل میدانها، پارکها و پیادهروها را با هدف ایجاد تعامل و گفتوگو بین مردم تقویت کنیم. * برای صعود به جام جهانی قطر، مردم خوشحال شدند اما میزان این شادی مردم در صعودهای قبل بیشتر بود که در کنار پایینتربودن حساسیت بازی اخیر و قطعیبودن صعود ما، دلایل دیگر هم برای آن وجود دارد. یکی از آنها این است که احتمالا مردم در آن سال، امید بیشتری به آینده داشتند و حالا این امید برایشان کمتر شده. باید حساس باشیم و مراقبت کنیم که مردم روحیه امیدواریشان را از دست ندهند، اگر این روحیه حفظ شود، شادمانی هم شکل خواهد گرفت.
صعود مقتدرانه تیم ملی فوتبال ایران به جام جهانی ۲۰۲۲
روزنامه کیهان نیز با اشاره به حضور ۱۰ هزار تماشاگر و حضور بانوان در ورزشگاه نوشت: تیم ملی فوتبال ایران در مرحله نهایی انتخابی جام جهانی از ساعت ۱۸ روز پنجشنبه هفته گذشته در ورزشگاه آزادی تهران به مصاف تیم ملی عراق رفت که این دیدار با برتری یک بر صفر ایران به پایان رسید تا ملیپوشان کشورمان برای ششمین بار به جام جهانی صعود کنند. در این دیدار که با حضور ۱۰ هزار تماشاگر برگزار شد و بانوان هم شاهد جدال ملیپوشان کشورمان بودند تیم ملی ایران با ترکیب امیر عابدزاده، شجاع خلیل زاده، حسین کنعانی زادگان، امید نورافکن، صادق محرمی، سعید عزت اللهی(۸۷- کمال کامیابی نیا)، وحید امیری، علی قلی زاده، سامان قدوس(۷۷- میلاد سرلک)، علیرضا جهانبخش(کاپیتان) و مهدی طارمی(۲+۹۰- کریم انصاریفرد) به میدان رفت. کریستوفر جیمز از استرالیا قضاوت این دیدار را برعهده داشت.
پیام تبریک رئیس جمهوری بابت صعود ایران به جام جهانی
روزنامه ایران ورزشی در گزارشی پیام تبریک رییس جمهوری بابت این پیروزی را منتشر کرده است. به گزارش این روزنامه متن این پیام بدین شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
پیروزیهــای پی درپــی و مقتدرانه تیم ملــی فوتبال کشــورمان در مرحلــه انتخابی جــام جهانــی و راهیابی به جــام جهانــی ۲۰۲۲ قطر، موجی از شادی و شعف را برای ملت سربلند ایران به ارمغان آورد.
اینجانــب بــا تبریک ایــن موفقیت بــزرگ به رهبر معظــم انقاب) مدظلــه العالــی(و مردم غیــور ایران کــه تجلــی پویایی و شــکوه یک ملت اســت، از تلاش های ارزنده همه دســت اندرکاران، مربیان و بویژه
بازیکنان توانمنــد و باغیرت تیم ملــی فوتبال، صمیمانه سپاســگزارم و از درگاه خداوند آرزوی ســامتی، ســرافرازی و ادامه پیــروزی آنان را در مراحل بعدی دارم.
سیدابراهیم رئیسی – رئیس جمهوری اسامی ایران
روزنامه ایران ورزشی در یادداشتی با اشاره به شرایط سخت حضور مهدی طارمی در این بازی نوشت: طارمی سرانجام زهرش را به عراق ریخت و روی اشتباه مدافع میانی عراق در شروع نیمه دوم کار را تمام کرد. او حکم «یتی»، غول برفی را داشت که خودش را از دل کوههای پر برف به ورزشگاه آزادی رسانده بود و همه تلاشهای عراق برای امتیاز گرفتن از این بازی را بینتیجه گذاشت.
طارمی چهار ســال قبل در همین ورزشگاه گل صعود را به ازبکســتان زد، ولی در ایــن مدت توانســته از پدیده تیم ملی بــه یکــی از بهتریــن مهاجمــان آســیا تبدیل شــود که بهترین تیم های اروپا هم خواهانش هستند.
همه این حق را دارند که بیاینــد و بازیها را از نزدیک ببینند
روزنامه ایران ورزشی در مطلبی به مصاحبه با علیرضا جهانبخش پرداخت و نوشت: صعــود تیم ملــی در فاصله ســه بــازی مانده تــا پایــان مرحله گروهــی، ســوژه دیگــری بــود کــه علیرضــا جهانبخــش دربــاره اش صحبت می کند: »خدا را شکر از این مســیر سخت توانستیم سربلند خارج شــویم. صعــود به جــام جهانــی، اینقــدر زود و مقتدرانه فکر می کنم خیلــی راحت به نظــر می آید اما در این مســیر ســختی های زیادی را متحمل شــدیم. ولی خب این نسل اینقدر نسل خوبی است و اینقدر اســتعداد در این نســل وجود دارد که خوشبختانه می توانیم تمام رقبا را از پیش رو برداریم. تلفیــق بازیکنان باتجربه و جوانی که اضافه شــدند و کیفیت و همدلــی که بین بچه ها وجود داشــت، همه و همه کمک کــرد تا بتوانیــم نتیجه بگیریــم. از طرفــی فکر می کنم پنجشــنبه بعــد از مدت هــا هــواداران در ورزشــگاه حضور داشــتند و همین مســأله انگیزه ما را بیشــتر کرد. بخصوص بانــوان عزیزمان که فکر می کنم حق طبیعی شــان است به ورزشــگاه بیایند و بازی ها را از نزدیک تماشــا کنند. مادران مــا، خواهران و همســران بازیکنانی که متأهل هســتند، همه این حق را دارند که بیاینــد و بازی ها را از نزدیک ببینند. به شــخصه مادر خودم مقابل عراق در استادیوم بود و خیلی خیلی خوشحال بودم. حضور او انرژی مضاعفی به من داد تا شادی حضور پدران و مادران ما می تواند صعود را با او شریک باشم. قطعا در روحیه بازیکنان مؤثر باشد.
سریع، فوری، جام جهانی
در یادداشت منتشر شده روزنامه وطن امروز میخوانیم: و سرانجام رسیدیم به آخرین بزنگاه؛ جایی برای صعود به جمع بهترینهای جهان؛ به جام جهانی. کمتر کسی تصور میکرد بعد از فاجعه شارلاتان بلژیکی، مارک ویلموتس، این تیم ملی بتواند سریعترین صعود همه ادوار تاریخ به جامجهانی را داشته باشد اما چنین شد؛ به واسطه حضور یک کادر فنی بیادعا؛ به مدد تلاش بازیکنانی که میخواستند ثابت کنند بهترین قاره هستند، حتی بدون کارلوس کیروش. سرانجام شامگاه پنجشنبه ۷ بهمن ۱۴۰۰ همه چیز همانطور که میخواستیم تمام شد؛ سلام به دوحه از ورزشگاه آزادی آن هم با پیروزی یک بر صفر مقابل تیم ملی عراقی که همیشه دوران، سختترین رقیب ما بود. همان عراقی که ویلموتس آخرین بار برای رقابت با آنها روی نیمکت تیم ملی نشست و یک شکست را به قیمت ۶ میلیون یورو برایمان فاکتور کرد اما حالا ما در جامجهانی هستیم به عنوان نخستین تیم قاره آسیا.
شادی به ما میآید
روزنامه ایران در مطلبی به اما و اگرهای برگزاری این مسابقه پرداخت و نوشت: کمتر از ۲۴ ساعت مانده به آغاز دیدار حساس ایران و عراق و بهصورت دقیقتر بامداد پنجشنبه، خبری روی خروجی برخی رسانهها قرار گرفت مبنی بر اینکه احتمال لغو این دیدار وجود دارد. اخباری که منشأ آن افزایش تعداد کروناییهای عراق از ۴ به ۸ نفر بود. اما خوشبختانه چنین اتفاقی نیفتاد و بازی در موعد مقرر برگزار شد تا جشن صعود به تعویق نیفتد.
علیرضا جهانبخش: در رویاهایم زندگی میکنم
علیرضا جهانبخش کاپیتان تیم ملی فوتبال در مصاحبه با روزنامه ایران ورزشی با اشاره به صعود تیم ملی در فاصله سه بازی مانده تا پایان مرحله گروهی، گفت: خدا را شکر از این مسیر سخت توانستیم سربلند خارج شویم. صعود به جام جهانی، اینقدر زود و مقتدرانه فکر میکنم خیلی راحت به نظر میآید اما در این مسیر سختیهای زیادی را متحمل شدیم. ولی خب این نسل اینقدر نسل خوبی است و اینقدر استعداد در این نسل وجود دارد که خوشبختانه میتوانیم تمام رقبا را از پیش رو برداریم. تلفیق بازیکنان باتجربه و جوانی که اضافه شدند و کیفیت و همدلی که بین بچهها وجود داشت، همه و همه کمک کرد تا بتوانیم نتیجه بگیریم. از طرفی فکر میکنم پنجشنبه بعد از مدتها هواداران در ورزشگاه حضور داشتند و همین مسأله انگیزه ما را بیشتر کرد. بخصوص بانوان عزیزمان که فکر میکنم حق طبیعیشان است به ورزشگاه بیایند و بازیها را از نزدیک تماشا کنند. مادران ما، خواهران و همسران بازیکنانی که متأهل هستند، همه این حق را دارند که بیایند و بازیها را از نزدیک ببینند. به شخصه مادر خودم مقابل عراق در استادیوم بود و خیلی خیلی خوشحال بودم. حضور او انرژی مضاعفی به من داد تا شادی صعود را با او شریک باشم. قطعاً حضور پدران و مادران ما میتواند در روحیه بازیکنان مؤثر باشد.»
جهانبخش میگوید الان دارد در آرزوهایش زندگی میکند: «راجع به خودم اگر بخواهم حرفی بزنم، در این چند سال و از زمانی که به تیم ملی دعوت شدم، حضور در تک تک بازیها برای من افتخار بزرگ و یک حس مثبت بود. خدا را شکر در این مقدماتی که متفاوت هم بود و اتفاقات دیگری برایم رقم خورد. کنار احسان حاجصفی و کریم انصاریفرد جزو کاپیتانها بودیم و گاهی اوقات مسئولیت اینکه تیم را به زمین ببریم، بر دوش من بود و این اتفاق را هیچگاه در زندگیام فراموش نمیکنم. این موضوعی بود که یک روز آرزویش را داشتم و الان دارم در رویاهایم زندگی میکنم.»
رسانههای اعتدالگرا
سلام زودهنگام و مقتدرانه به جام جهانی ۲۰۲۲
روزنامه حمایت در مطلبی آورده است: صعود ملیپوشان ایران به جام جهانی ۲۰۲۲ با برتری مقابل عراق قطعی شد.
تیم ملی فوتبال ایران پس از اینکه در ۶ مسابقه مرحله مقدماتی جام جهانی در گروه A منطقه آسیا توانست مقابل تیمهای سوریه(۲ بار)، عراق، امارات و لبنان به پیروزی دست پیدا کند و به تساوی برابر کره جنوبی برسد، با نمایشی کاملا برتر و عملکردی هجومی از سد عراق عبور کرد و با گلی که مهدی طارمی در دقیقه ۴۸ به ثمر رساند، سه امتیاز دیگر به دست آورد تا زودتر از همیشه صعودش به جام جهانی را قطعی کند. علیرضا جهانبخش و مهدی طارمی بازی فوقالعادهای مقابل عراق به نمایش گذاشتند و هر یک سهم ویژهای در کسب این پیروزی و صعود به جام جهانی داشتند. جهانبخش علاوه بر اینکه یک پاس گل زیبا به طارمی داد، سه شوت خطرناک به سمت دروازه عراق زد و سه فرصت گلزنی هم خلق کرد و از سوی دیگر مهدی طارمی نیز علاوه بر ساختن دو فرصت و زدن دو شوت، یک گل حساس برای رسیدن به جام جهانی زد. برخلاف پنج دوره قبلی، این بار تیم ملی ایران توانست زودتر از همیشه جواز حضور در جام جهانی ۲۰۲۲ را بهدست بیاورد و با نمایشی بهتر نسبت به تمام ادوار به این رقابتها راه پیدا کند.
سرمربی عراق: ایران بهترین تیم آسیاست
روزنامه جمهوری اسلامی در گزارشی به واکنش سرمربی تیم ملی فوتبال عراق نسبت به این بازی پرداخته است. به گزارش این روزنامه، زلیکو پتروویچ، سرمربی عراق در نشست خبری پس از این دیدار اظهار کرد: ابتدا به ایران بابت صعود به جام جهانی تبریک میگویم. آنها لایق این صعود بودند و به نظرم بهترین تیم آسیا هستند. کره تیم خوبی است اما ایران تیم بهتری محسوب میشود.
وی افزود: در این مسابقه ما بهتر از بازی اولمان مقابل ایران بازی کردیم. من به بازیکنان خودمان افتخار میکنم چون با وجود از دست دادن هشت بازیکن، مقابل ایران خوب ظاهر شدیم. بازیکنان عراق در این دیدار برای ملتشان جنگیدند. مقابل تیمی که چندین بازیکن در اروپا دارد، بازی کردیم. برای ایران در جام جهانی آرزوی موفقیت میکنم. بازی با ایران تجربه خوبی برای ما بود. برابر تیمهایی مانند ایران نیاز به شانس دارید که به برتری برسید ولی ما نتوانستیم از موقعیتهایمان استفاده کنیم.
عقابها
شهروندآنلاین در گزارشی به حضور پدر و پسر عابدزاده در ورزشگاه پرداخت و نوشت: امیر عابدزاده که از بازی با سوریه و بهخاطر اشتباه علیرضا بیرانوند در بازی با لبنان با اعتماد دراگان اسکوچیچ فیکس دروازه تیم ملی شد، در دومین بازی متوالی خود هم گلی دریافت نکرد تا نقش پررنگی در صعود تیم ملی به جامجهانی داشته باشد، اما ورود احمدرضا عابدزاده به استادیوم در حالی که پسرش ۲۵ سال بعد از بازی تاریخی ایران و استرالیا، نقش او را درون دروازه این ملی ایفا میکرد، همه نگاهها را به سوی این پدر و پسر جلب کرد.
امیر عابدزاده که در بازی با عراق هم خیلی مطمئن نشان داد و روی توپ ارسالی و ضربات بازیکنان حریف لغزشی نداشت، در پایان بازی گویا فقط منتظر حضور پدرش در مستطیل سبز آزادی بود. ثانیههایی از حضور دروازهبان اسبق و نامدار تیم ملی در زمین چمن آزادی نگذشته بود که پسرش سمت او رفت و جلوی همگان بوسهای بهدست پدرش زد؛ اتفاقی که با تشویق حاضران و تحسین همه مردم ایران همراه شد. امیر که به پدرش میگفت: «اینها همه کاره توئه»؛ بعد از درآغوش گرفتن پدرش کنار سایر بازیکنان قرار گرفت و به جشن و پایکوبی پرداخت.
رسانههای اصلاحطلب
یک کلمه: «نمونهاید!»
روزنامه آرمان ملی در گزارشی آورده است: تیمملی فوتبال کشورمان روز پنجشنبه با برتری یک بر صفر مقابل تیم عراق موفق شد؛ سه هفته قبل از پایان رقابتهای مقدماتی جامجهانی صعود خود را قطعی کند. سریعترین سود تیمملی در رسانههای بینالمللی بازتاب داشت.
گزارش بازی تیمملی فوتبال ایران و عراق از ساعت ۱۸ روز پنجشنبه، ۷ بهمنماه در تهران به مصاف هم رفتند که تیمملی با تک گل مهدی طارمی موفق به پیروزی و قطعیکردن صعودش به جامجهانی شد. بازی با حملهای از سوی عراقیها آغاز شد با این حال با گذشت لحظاتی مسابقه به میانههای میدان آمد. دو تیم چند خطر جدی در همان دقایق نخست روی دروازههای هم ایجاد کردند اما درخشش دروازبانها و بیدقتی مدافعان مانع از بهثمر نشیدن آنها شد. هرچه به اواسط نیمهنخست نزدیکتر میشد، این شاگردان اسکوچیچ بودند که توپ و میدان را مال خود کرده بودند و فشار حملات خود را زیادتر میکردند.
مصائب یک حضور
روزنامه آفتاب یزد در مطلبی به بی برنامگی درخصوص نحوه فروش بلیط و حضور گزینشی بانوان در ورزشگاه پرداخت و نوشت: قبل از بازی تیم ملی فوتبال ایران با عراق شاهد کش و قوسهای فراوانی در خصوص حضور یاعدم حضور تماشاگران در ورزشگاه بودیم و مهمترین نکتهای هم که در این میان مطرح بود این بود که آیا زنان هم میتوانند این دیدار مهم را در استادیوم آزادی و از نزدیک تماشا کنند یا خیر. اما گسترش سویه اومیکرون در کشور باعث شده بود تا امیدها برای حضور تماشاگران در ورزشگاه از دست برود به خصوص آنکه فرمانده ستاد مقابله با کرونا دو روز قبل از بازی اعلام کرده بود که احتمالا این دیدار بدون تماشاگر خواهد بود. به هر حال حضور یاعدم حضور تماشاگران در هالهای از ابهام قرار داشت تا اینکه یک روز قبل از بازی ایران و عراق، اعلام شد که هواداران تیم ملی میتوانند از این دیدار دیدن کنند. البته با حدود ۱۰ هزار تماشاگر که ۸ هزار نفرشان مرد و ۲هزار نفر هم سهم زنان است! خب اگرچه این مقدار سهمیه برای زنان که نیمی از جامعه را تشکیل میدهند کم بود اما زنان را خوشحال کرده بود که میتوانند در استادیوم حاضر شوند. اما نکته قابل تاملی که وجود داشت این است که مسئولان در حالی اجازه ورود تماشاگران را به ورزشگاه دادند که درست تا روز بازی نحوه خرید بلیت را اطلاعرسانی نکردند. یعنی روز پنجشنبه چند ساعت مانده به آغاز بازی اعلام شد که سایت خرید بلیت باز است. از این همه بیبرنامگی که بگذریم باز هم نکتهای وجود داشت که بسیار آزاردهنده بود. آنهمعدم علاقه مسئولان به حضور زنان در ورزشگاه است. مسئولان برای آنکه سر فیفا را به نوعی کلاه بگذارند و بگویند زنان هم میتوانند در ورزشگاه حضور یابند در این دیدار مهم، زنان را به صورت گزینشی به استادیوم راه دادند. این یعنی آنکه تمام زنان علاقهمند به حضور در ورزشگاه نتوانستند بلیت بازی ایران و عراق را تهیه کنند.
صعود مقتدرانه با حضور زنان و مردان ایرانی
روزنامه ابتکار نیز در گزارشی به شادی بانوان از حضور در ورزشگاه پرداخت و نوشت: بالاخره بانوان پس از حدود ۲ سال دوباره به ورزشگاه برگشتند.
با اینکه از روزها قبل شایعاتی مبنی بر حضور گزینشی بانوان در این بازی به گوش رسید و حتی روز بازی برخی بانوان اعلام کردند موفق به تهیه بلیت نشدهاند اما این بازی و این اتفاق سرآغازی بود بر حضور همیشگی بانوان ایران در ورزشگاههای فوتبال.
با دستورالعملهای فیفا و اتفاقاتی که در داخل کشور رخ داده، اینطور شنیده میشود که بانوان باید مجاز به حضور در تمام بازیهای فوتبال ایران بدون محدودیت باشند. امیدواریم در ادامه این راه، آقایان هم نقش خود را به خوبی بازی کنند و در ورزشگاهها فضای امن و سالمی رقم بزنند تا هم بانوان و خانوادهها بدون دغدغه در ورزشگاهها حاضر باشند و هم بهانهای برای محدود شدن حضور بانوان در ورزشگاهها تراشیده نشود.
مردم ایران و فوتبال دوستان روز پنجشنبه دو جشن ملی گرفتند، صعود ایران به جام جهانی و آغازی بر حضور همیشگی زنان این مرز و بوم در ورزشگاه آزادی.
آخرین بار بانوان روز ۱۸ مهر ۱۳۹۸ و پیش از شیوع ویروس کرونا بود که در ورزشگاه آزادی حاضر شدند و از نزدیک شاهد پیروزی ۱۴-۰ تیم ملی مقابل کامبوج بودند.
کیمیاگری در آزادی
در بخشی از مطلب منتشر شده روزنامه شرق می خوانیم: رکوردشکنی تیم ملی و مهدی طارمی کیمیاگری در آزادی صعود تیم ملی ایران به جام جهانی ۲۰۲۲ قطر آنقدر راحت و ساده در مرحله نهایی انتخابی جام جهانی به دست آمد که گویی هیجان همیشگی را نداشت و تبدیل به «عادت» شد. اگرچه این بار از مدتها قبل و در واقع بعد از رفتن ویلموتس و آمدن اسکوچیچ، مشخص شده بود که ایران «پوستاندازی» کرده و از مرحله «استرس» به مرحله «اقتدار» رسیده، ولی نباید فراموش کرد که این تیم درخشان با مارک ویلموتس بلژیکی، سرمربی «نجیبِ» مهدی تاج، رئیس سابق فدراسیون فوتبال، در آستانه حذف از مرحله اول انتخابی قرار گرفته بود. با وجود این، کسب پیروزیهای متوالی با دراگان اسکوچیچ کروات، صعود بهعنوان صدرنشین به مرحله نهایی انتخابی جام جهانی و در نهایت تداوم صدرنشینی در گروه اول منطقه آسیا، ایران را در فاصله سه هفته مانده به پایان همین مرحله از بازیهای انتخابی، در روز متفاوت «آزادی» که با حضور تماشاگران زن رنگ دیگری به خود گرفته بود، به جام جهانی فرستاد. آنقدر از مدتها قبل در رسانهها ذکر شده که این صعود، «سریعترین» صعود تاریخ ایران به جام جهانی است که شاید تکرارکردنش در عین لذتبخشبودن مایه آزردگی مخاطب شود.