تهران- ایرنا- تشدید بحران اوکراین و تهدیدهای آمریکا و اتحادیه اروپا مبنی بر افزایش تحریم‌ها علیه روسیه، شرکت‌های نفتی و تامین‌کننده‌های کالا و خدمات را با خطر بزرگ ضرر و زیان و کاهش سود، روبرو کرده است.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا از روزنامه «وال‌استریت ژرونال»، تحریم‌هایی که برخی دولت های اروپایی علیه روسیه مطرح می‌کنند، می‌تواند خطر زیادی برای برخی شرکت‌های بزرگ نفتی باشد. آمریکا و اروپا تحریم‌های مستقیم علیه صادرات نفت و گاز طبیعی روسیه را به دلیل نگرانی از بابت افزایش شدید قیمت انرژی در اروپا مد نظر ندارند، اما مقامات آنها، اشاراتی به محدودیت‌های گسترده احتمالی بر انتقال فناوری یا کنترل صادرات روسیه مطرح کرده‌اند.

با وجود این، یک مقام ارشد اروپایی گفته که اتحادیه اروپا در حال بررسی تدابیر مستقیم بیشتری چون محدود کردن تامین مالی حفاری‌ و تولید بیشتر در میادین گازی روسیه، همچنین تمدید محدودیت‌های فعلی علیه انتقال فناوری در بخش انرژی به طور خاص است. افزون بر این بخش بانکداری روسیه هدف تحریم‌هاست که می‌تواند تامین منابع مالی برای بخش نفت و گاز را با چالش روبرو سازد.

بر اساس این گزارش، شرکت‌های مختلف نفتی شامل بی‌پی، بریتیش پترولیوم (مالک ۲۰ درصد از سهام شرکت روس‌نفت)، شرکت‌های  نفتی شل و اکسون موبایل (در حال حفاری در میادین نفت و گاز جزیره ساخالین روسیه) سرمایه گذاری‌های فراوانی در بخش انرژی روسیه کرده‌اند.

تحریم‌های آمریکا علیه روسیه در سال ۲۰۱۴ مشکلاتی را برای هر کدام از این شرکت‌ها همچنین بازیگران دیگر صنایع پدید آورد. با وجود این، شرکت‌های بزرگ نفتی به همکاری خود با روسیه ادامه دادند. 

"ادی فیش‌من" از مقامات پیشین وزارت خارجه آمریکا در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما (۲۰۰۹ تا ۲۰۱۷)، گفت: صادرات نفت، نیمی از درآمد روسیه را تشکیل می‌دهد؛ بنابراین اعمال تحریم‌های شدید علیه روسیه بدون تاثیرگذاری بر صنعت انرژی، بسیار دشوار است.  

بر پایه این گزارش، افزایش تنش در بحران اوکراین برای بخش انرژی از جهتی می‌تواند مفید باشد؛ اگر درگیری محدودی روی دهد و میزان عرضه انرژی کاهش یابد، با افزایش قیمت نفت و گاز، شرکت‌های غربی تولیدکننده، سود می کنند.

سوداگران عمده نیز از نوسان قیمت‌ها که معمولا در شرایط متشنج روی می‌دهد، سود می‌برند. شرکت بی‌پی بیش از بقیه شرکت‌ها با خطر روبروست، غیر از مالکیت ۲۰ درصدی سهام روس‌نفت، تقریبا ۹ درصد از ارزش خالص دارایی بی‌پی در روسیه در معرض خطر قرار دارد.

بیراج برخاتاریا یکی از روسای تحقیقات انرژی اروپایی در بانک سلطنتی کانادا می‌گوید: سهام روس‌نفت در مجموع ۳۰ درصد کل خروجی بریتیش پترولیوم را تشکیل می دهد و سود سهام بی‌پی در روس نفت باید بخش زیادی از جریان نقدی آزاد را در سال جاری جبران کند. شرکت بریتیش پترولیوم در مقایسه با دیگر بازیگران نفتی بسیار بیشتر در معرض خطر قرار دارد. 

شرکت نفتی اکسون موبایل نیز در روسیه فعال و مالک ۳۰ درصد سهام در پروژه ۱۲ میلیارد دلاری نزدیک جزیره ساخالین روسیه است که یکی از بزرگ ترین سرمایه گذاری های خارجی در روسیه به شمار می آید. این پروژه تحت تاثیر تحریم های گذشته قرار نگرفته است اما مدیران اکسون اعلام کرده اند شرایط را زیر نظر دارند. 

شرکت نفتی شل نیز در ۲۷.۵ درصد از پروژه های اصلی فرادریا در جزیره ساخالین سرمایه‌گذاری کرده است که ۵۰ درصد سهام نیز متعلق به روسیه است.

شرکت‌های واسطه‌ای تامین کالا که نفت و آلومینیوم و دیگر منابع روسیه را به سراسر جهان می فروشند نیز در این کشور بسیار فعال هستند. شرکت ترافیگورا، ویتول و گلنکور مهم ترین و بزرگ ترین شرکت های فعال در بخش نفت روسیه هستند. سوداگران در شرکت های واسطه ای بزرگ در حال بررسی شرایط و تحریم های احتمالی علیه روسیه هستند تا بدانند چطور می توانند به تعهدات خود عمل کنند. یکی از مخاطرات، نخریدن ناگهانی نفت خام روسیه توسط پالایشگاه های اروپایی است.

بخش انرژی روسیه از قبل هم تحت تاثیر تحریم های آمریکا و اروپا بوده است؛ تحریم‌هایی که بر اساس آن فروش کالا و خدمات به نسل بعدی پروژه های نفتی روسیه و سرمایه گذاری در این پروژه ها ممنوع است.