به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، جدیدترین وضعیت معاملات مسکن در زمستان امسال و مقایسه آن با زمستان سال گذشته حاکی از آن است که نرخ رشد سالیانه مسکن از حدود ۹۹ درصد به ۲۰ درصد در زمستان ۱۴۰۰ کاهش پیدا کرده است که یکی از دلایل آن کاهش انتظارات سود نامتعارف از ساخت مسکن و ثبات در بازار در پی آغاز ساخت ۴ میلیون واحد مسکونی و تلاش برای عرضه مسکن به بازار است.
بر اساس تحلیل دادههای مربوط به معاملات مسکن در ۲۲ منطقه پایتخت، در عین حال شاهد هستیم که سرعت رشد قیمت مسکن در سه ماه اخیر کاهش یافته است.
طی سه ماه گذشته نرخ رشد ماهیانه قیمت مسکن در تهران به تدریج ۱.۲ درصد، ۱.۸ درصد و ۱.۱ درصد بوده و رشد سالیانه آن نیز تا پایان دی ماه به حدود ۲۱درصد رسیده است. در حالی که نرخ افزایش سالیانه قیمت در دی ماه سال گذشته ۹۹ درصد و یکسال قبل از آن یعنی دی ماه سال ۹۸، حدود ۴۵ درصد بود.
دی ماه امسال قیمت خانه در مقایسه با ماه گذشته ۱.۱ درصد افزایش یافت که در مقایسه با زمستانهای گران سالهای قبل، از کشیده شدن ترمز قیمتها در بخش مسکن خبر میدهد.
اگر رشد سالیانه مسکن را تا دی ماه امسال با سال گذشته مقایسه کنیم به رقم۲۰ درصدی افزایش میرسیم در حالی که تورم نقطه به نقطه در دی ماه به ۳۵.۹ درصد و تورم عمومی سالیانه به ۴۲ درصد رسیده است.
این بدان معناست که روند رشد قیمتها در بازار مسکن تقریبا نصف نرخ تورم عمومی بوده است
در سه سال گذشته خانه در رکود رشد قیمت را تجربه میکرد و در برخی ماهها رشد قیمتها به ۴ درصد هم میرسید.
کاهش محسوس رشد قیمت مسکن درحالی است که در دو ماه اخیر شاهد تحرک بازار و افزایش معاملات بودهایم و تمایل برای خرید و فروش ملک در پایتخت و حتی شهرک های اطراف بالا رفته است. تحرک بازار در آستانه سال نو معمولا انتطار افزایش قیمتها را با خود دارد که هر سال و طبق همین فرمول خانه در ماههای زمستانی تا رشد ۳ درصد در هر ماه را نیز تجربه میکند. با این حال دی ماه امسال تورم مسکن۱.۱ درصد اعلام شد.
میزان معاملات مسکن طی دو ماه گذشته از حدود ۵ هزار فقره معامله در تابستان به حدود ۱۰ هزار فقره در ماههای اخیر رسیده است.
آذرماه نیز تعداد معاملات ۹۷۷۲ فقره بود و این رقم در دیماه امسال ۹۸۱۶ فقره قرارداد خرید و فروش مسکن در تهران منعقد شد.
علاوه براین، مسکن در دی ماه امسال در هشت منطقه تهران نسبت به آذرماه کاهش قیمت داشته که مناطق ۲، ۴، ۶، ۷، ۱۱، ۱۲، ۱۸، ۲۰ را شامل میشود.
یک عضو هیات مدیره کانون سراسری انبوهسازان پیش تر به ایرنا گفته بود با لغو تحریم و بازگشت انبوه سازان و توسعه گران به بازار ساختو ساز، تولید پایدار شکل میگیرد، قیمتها تثبیت میشود و انتظار سودهای غیرمتعارف و بالا هنگام فروش خانه کاهش پیدا خواهد کرد.
به اعتقاد این فعال حوزه ساختمان رفع موانع بینالمللی در تنظیم بازار مسکن، ثبات قیمتها و تعادل در بازار عرضه و تقاضا تاثیرات بسیار مهمی خواهد داشت.
کارشناسان معتقد هستند پایداری در برنامه تولید مسکن، تاثیر مستقیمی بر تعادل بخشی عرضه مسکن دارد و پایداری در تولید واحدهای ساختمانی، بازار را از کمبودی که اکنون اسیر آن است نجات میدهد.
برنامه دولت سیزدهم این است تا سهم سنگین مسکن در سبد خانوار را کاهش دهد و استراتژی خود را هم مشارکت و ایفای نقش همه دستگاهها و نهادهای مربوطه در اجرایی شدن پروژه نهضت ملی مسکن قرار داده است.
پیشبینی وزارت راه و شهرسازی برای تحویل واحدهای نهضت ملی مسکن حداقل یک سال و نیم تا ۲ سال است.
بر اساس اعلام مدیر عامل بانک مسکن تاکنون در طرح نهضت ملی مسکن ۶ هزار و ۲۴۳ میلیارد تومان از محل آورده متقاضیان و ۹۴۸ میلیارد تومان از محل تسهیلات به حساب سازندگان پرداخت شده است.