به گزارش روز یکشنبه ایرنا به نقل از نشریه ال اکونومیستا اسپانیا، قهوه از جمله محصولاتی است که به موجب تغییرات آبوهوایی در معرض خطر است؛ به طوری که وسعت زمینهای مرغوب برای کشت قهوه در جهان در سال ۲۰۵۰ میلادی به طور چشمگیری کمتر از امروز خواهد بود.
قهوه در حال تبدیل شدن به طلای مایع جدید است. قیمت قهوه در سال ۲۰۲۱ و در نتیجه بحران زنجیره تامین کالا و کشت و برداشت ضعیف در بزرگترین کشورهای صادرکننده قهوه جهان یعنی برزیل و کلمبیا شاهد بیشترین افزایش بود. موانعی که باید افزایش دما به موجب تغییرات آبوهوایی را نیز به آنها اضافه کرد.
تغییر اقلیم و افزایش گرمای جهانی در حالی از مهمترین مسائل روز دنیا بشمار میروند که تولید قهوه نیز از این معضل در امان نخواهد بود. با پیشرفت بخش صنعت و مکانیزه شدن امور در قرن نوزدهم و رشد روز افزون فعالیتهای بشری، تغییرات گوناگونی در زندگی انسانها به وقوع پیوسته است که تغییر اقلیم و گرمایش جهانی نیز از آن دسته است.
براساس داده های بهدست آمده از ناسا (اداره کل ملی هوانوردی و فضا) و اداره ملی و اقیانوس شناسی و جوی (NOAA)، گرمایش کره زمین در سال ۲۰۲۱ وارد مرحله ویرانگری شد و به عنوان ششمین سال گرم در تاریخ ثبت شد.
تحقیقات جدید نشان میدهد که تغییرات آب و هوایی ممکن است شرایط رشد مورد نیاز برای یک قهوه مرغوب را از بین ببرد. شرایط ایده آل برای رشد گیاه قهوه شامل دمای بین ۱۴ تا ۲۰ درجه سانتیگراد، بارندگی سالانه بین ۱۰۰ تا ۲۷۰ سانتیمتر و فصل خشک سالانه که ۱ تا ۳ ماه طول میکشد.
به نوشته ال اکونومیستا، چنانچه روند تولید گازهای گلخانهای در سالهای آینده به همین منوال ادامه یابد، سیاره زمین میتواند محکوم به سناریویی باشد که در آن، مناطق "بسیار مناسب" برای کشت قهوه تا سال ۲۰۵۰ میلادی، بین ۵۴ تا ۶۰ درصد کاهش مییابد. بر اساس آخرین گزارش موسسه علوم منابع طبیعی دانشگاه علوم کاربردی زوریخ، مناطق "نسبتا مناسب" کشت قهوه بین ۳۱ تا ۴۱ درصد و وسعت قابل کشت "مناسب" بین ۵ تا ۱۳ درصد کاهش خواهد یافت.
گذشته از تهدید تغییرات اقلیمی در حوزه تولید قهوه، بیش از ۱۲۰ میلیون کشاورز در ۷۰ کشور وابسته به کشت و تجارت قهوه در جهان فعالیت می کنند که در صورت نابودی قهوه، توان تولید را از دست داده و بیکار میشوند که این مسئله پیامدهای ناگوار اجتماعی و اقتصادی بسیاری دنبال دارد.
به نوشته ال اکونومیستا، قهوه عربیکا به عنوان یکی از شناخته شدهترین و محبوبترین دانههای قهوه، از قربانیان اصلی خواهد بود. قهوه عربیکا شرایط خاصی را برای کشت میطلبد از جمله اینکه این نوع قهوه در دمای بین ۶۴ تا ۷۰ درجه رشد میکند؛ هر چند میتواند متوسط دمای سالانه تا ۷۳ درجه را تحمل کند. در حال حاضر مناسبترین مناطق برای رشد عربیکا، آمریکای مرکزی و جنوبی به ویژه برزیل و همچنین مرکز و غرب آفریقا و بخشهایی از آسیای جنوبی و جنوبشرقی هستند و با افزایش دما این مناطق به طور قابل توجهی برای کشت قهوه نامناسب میشوند.
با این حال، آنچه ممکن است برای برخی از مناطق مشکلساز باشد، میتواند برای برخی دیگر از نقاط مزیت باشد. به طوری که افزایش دما، آمریکا، آرژانتین، شیلی، چین، شرق آفریقا، آفریقای جنوبی، نیوزلند، جنوب برزیل و اوروگوئه را برای کشت قهوه مناسبتر میکند؛ با این حال، این مطالعه هشدار میدهد که این اتفاق در آینده نزدیک رخ نخواهد داد.
با توجه به سناریوی پیشرو، کشاورزان ممکن است انواع دیگر قهوه مانند روبوستا که با دمای بالاتر و خشکسالی سازگاری بهتری دارند را انتخاب کنند. به این ترتیب، بکارگیری شیوههای مختلف کشاورزی و یافتن گونههای مقاومتر به شرایط محیطی تا حدودی میتواند جبران کننده افت تولید قهوه در آینده باشد.
در ادامه این گزارش آمده است: معاملات آتی قهوه عربیکا از سال ۲۰۱۹ تقریبا سه برابر شده و بیشترین سودآوری در سال ۲۰۲۱ را به خود اختصاص داده است. قیمت این نوع قهوه با عبور از ۱۰۰ دلار به ازای هر کیسه ۱۰۰ کیلویی، در حال حاضر به ۳۰۰ دلار رسیده است. قیمتی که پس از طی مراحل پردازش و حملونقل با قیمتی بالاتر به دست مصرفکننده میرسد. به گفته تحلیلگران، چشمانداز تولید دانههای قهوه عربیکا در سال ۲۰۲۲ "نامشخص" بوده و به "میزان بارندگی در در طول فصل بارانی برزیل" بستگی خواهد داشت.