بهگزارش ایرنا از اداره کل روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، مراسم بزرگداشت حمید ضرغام بروجنی استاد دانشگاه علامه طباطبایی در سالن شماره ۳۵ پانزدهمین نمایشگاه بینالمللی گردشگری تهران برگزار شد.
در ابتدای این مراسم که به پاس بیش از سه دهه تلاش استاد حمید ضرغام بروجنی برای آموزش، پژوهش و تبیین علم گردشگری برگزار شد، محمدحسین ایمانی خوشخو عضو هیات علمی و سرپرست پارک علوم و فناوریهای نرم و صنایع فرهنگی جهاددانشگاهی گفت: در هر مجلسی وقتی بحث علمی میشود سمینار یا سخنرانی یا تجلیل نفس برگزاری مجلس انسان را به وجد میآورد، چون اگر ما دنبال پیشرفت هستیم همه بر پایه علم انجام خواهد شد.
او ادامه داد: هر جا که از علم فاصله گرفتیم یقینا راه ما به انجام نخواهد رسید. کشورهای پیشرفته نمونههای بارزی هستند که نشان میدهند چگونه پیشرفت و رشد کردهاند. در کشور ما هم پس از انقلاب قرار شد تحولی در همه زمینهها به وجود بیاید و عقبماندگیهای قبل جبران شود. خوشبختانه در بسیاری از زمینههای علمی رشد خوبی داشتیم و باعث افتخار است.
ایمانی خوشخو افزود:یکی از زمینههایی که قرار بود رشد کشور را در آن جا ببینیم بحث گردشگری بود. شاید در این ۴۰ سال دنبال برخی منابع نرفتیم و حالا افسوس میخوریم که یکی از آنها گردشگری است. در مجموع از لحاظ ظرفیتها و منابع گردشگری جزو ۱۰ کشور اول هستیم، اما از این منابع در حوزه توسعه گردشگری استفاده نکردیم. شاید به این دلیل که درآمد نفتی داشتیم.
ایمانی با تاکید بر این که یکی از منابعی که در توسعه گردشگری داریم، نیروی انسانی است، تصریح کرد: زمانی به سازمان میراثفرهنگی میرفتیم و میگفتیم سطح دانش در این جا پایین است، دکتر ضرغام از اساتید پیشگامی بودند که در زمینه تربیت نیروی انسانی متخصص قدم برداشتند.
او بیان کرد: دکتر ضرغام فردی دوراندیش است و این دوراندیشی باعث میشود حرکتی منظم به سمت قله هدف داشته باشیم. رویکرد فرهنگی به گردشگری موضوعی بود که دکتر ضرغام از مدتها پیش مدنظر داشت. ای کاش دیگران هم این بحث را دنبال میکردند تا نیازی نبود امروز به این حد تلاش کنیم که از صنعت گردشگری دفاع کنیم. ما در عرصه علم بازنشستگی نداریم و تا زمانی که یک معلم میتواند در فضای علمی اظهار نظر کند باید مشغول به کار باشد.
علیاصغر شالبافیان معاون گردشگری کشور در این مراسم گفت: نمیتوان کتمان کرد که دکتر ضرغام حق بزرگی به گردن من دارند. ورودی سال ۷۹ رشته مدیریت بیمه در دانشگاه علامه طباطبایی بودم. سال اول ورود سال مهمی برای دانشجویان است و دکتر در آن سال ریاست دانشگاه را داشت. ما درس آمار را با وی داشتیم و من سر وقت در کلاس حاضر نمیشدم. استاد دلیل را جویا شد و من توضیح دادم که خودم باید هزینههایم را تامین کنم. ایشان به من توصیه کرد که کلاسهایم را با هیچ هزینهای عوض نکنم و خوب درس بخوانم چون در این صورت نتیجه خواهم گرفت.
او با بیان این که دانشگاه علامه طباطبایی دوران خوبی برایش بوده است، گفت: در تلاش برای قبولی در کنکور کارشناسی ارشد بودم که دکتر ضرغام توضیح داد از سال ۸۳ رشته گردشگری را میخواهند راهاندازی کنند و به امر وی من این رشته را انتخاب کردم. در این رشته پذیرفته شدم و تا ۶ ماه هر روز تصمیم به انصراف داشتم. دکتر ضرغام توصیه کرد که ارتباطی بین رشته لیسانس و فوق لیسانسم برقرار کنم و من هم مطالعات بسیاری انجام دادم تا توانستم مبحث انتقالپذیری بیمه نامهها را وجه اشتراک قرار دهم و به گردشگری پزشکی ورود کردم. معتقدم خیلی اوقات معلم با کارش سنجیده نمیشود و باید دید چقدر افق جدیدی برای دانشجویانش ایجاد میکند.
شالبافیان افزود:عضو هیات علمی دانشگاه سمنان شدن هم فرصتی بود که طی مشورت با دکتر ضرغام آن را پذیرفتم و وظیفهام بود برای ادب و قدردانی در این جا حاضر شوم.
ضرغام هم در ادامه این مراسم روی سن آمد و گفت: برای من شورانگیز است که در قید حیات هستم و عدهای قدردان انجام وظیفه من هستند. البته پیامی هم دارد که آخر خط هستم، اما قلبا از دوستان سپاسگزارم.
او با تاکید بر این که در حال حاضر در موقعیتی قرار گرفتیم که ارکان توسعه گردشگری شامل بخشهای دولتی، غیردولتی و پژوهشگران دانشگاهی میتوانند متحد عمل کنند و به این شکل توسعه گردشگری سریعتر خواهد بود، گفت: حضور معاون تحصیل کرده گردشگری که درک درستی از مفاهیم دارد، موقعیتی است که باید نهایت استفاده را از آن داشته باشیم.
این استاد با بیان این که زمان راهاندازی رشته گردشگری بسیاری با آن موافق نبودند، گفت: من با درک اندک از اهمیت این رشته و آینده دلپذیری که برای آن در نظر داشتم، برای راهاندازی این رشته تلاش کردم. تصورم این بود که باید در این سرزمین که ویژگیهای خاصی دارد، عناصری را تربیت کنیم که قابلیت ویژه جمهوری اسلامی ایران را داشته باشند و خوشحالم این فکر اولیه به ثمر رسید و ما ظرفیت عظیمی را در بخش گردشگری داریم. دانش آموختگانی صاحب ایدههای نو و علاقهمند به توسعه گردشگری که باید از آنها استفاده شود.
ضرغام در ادامه با اشاره به این که در گذشته با کمبود نیروی انسانی در زمینه گردشگری مواجه بودیم، تصریح کرد: ما دائم میگفتیم گردشگری از فطرت انسان است و هنوز هم این اعتقاد را دارم. نیروی علمی ارزندهای داریم که مشتاق انتقال تجربیات به درون کشور هستند، اما شرایطی نداریم که بتوانیم این ایدهها را جمعبندی کنیم و بهرهبرداری مطلوب از آنها داشته باشیم. باید در وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی دبیرخانهای ایجاد شود و ایدهها و مطالعات را جمعآوری و آنها را در بخشهای مختلف توزیع کند.
او اضافه کرد: باید دانشگاههای مجری برنامههای گردشگری با همکاری وزارت میراثفرهنگی مسئولیتی را به عهده گرفته و مسابقهای بین دانشجویان برگزار کنند که ایدههای ارزندهشان جایزههای مناسبی دریافت کند.
در پایان این مراسم با حضور ایمانیخوشخو، نصیریان، شالبافیان، اعلاباف و… از حمید ضرغام بروجنی تجلیل شد. همچنین نمایندگان استانهای اردبیل، گلستان و خراسان جنوبی هدایایی را به این استاد پیشکسوت رشته گردشگری تقدیم کردند.
پانزدهمین نمایشگاه بینالمللی گردشگری و سیوپنجمین نمایشگاه صنایعدستی تهران صبح روز شنبه - نهم بهمن ۱۴۰۰- با حضور سیدعزتالله ضرغامی وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، محمدرضا دشتی اردکانی رئیس فراکسیون گردشگری مجلس شورای اسلامی جمعی از مقامات کشوری و لشکری و شماری از سفیران کشورهای خارجی در تهران، در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران آغاز به کار کرد. این نمایشگاه تا سهشنبه - ۱۲ بهمن - به مدت ۴ روز دایر است و علاقهمندان میتوانند با رعایت دستورالعملهای بهداشتی مقابله با کرونا، از ساعت ۹ تا ۱۷ از این نمایشگاه بازدید کنند.