یزد - ایرنا - مسئول تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی ابرکوه با اشاره به افزایش ۱۰ درصد سطح زیرکشت گیاهان دارویی شهرستان نسبت به سال ۱۳۹۹ شمسی،گفت: امسال از ۲۰۵ هکتار زمین، ۱۵۰ تن انواع محصول برداشت و بخشی از آن روانه بازار مصرف دیگر شهرهای کشور شد.

حسن زارع  عصر روز سه شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: برداشت گیاهان دارویی با توجه به شرایط آب وهوایی منطقه بستگی به نوع محصول دارد که از فروردین ماه آغاز می شود و تا بهمن ماه ادامه دارد .

وی اظهارکرد: با توجه به توسعه کشت گیاهان کم آبخواه و با هدف بهره وری بیشتر از آب مجازی ، تغییر الگوی کشت ، ارزش افزوده بالا، و استقبال کشاورزان، پیش بینی می شود سطح زیرکشت گیاهان دارویی شهرستان در سال ۱۴۰۱ به ۳۰۰ هکتار افزایش یابد.

زارع با تاکید بر اینکه توسعه کشت گیاهان دارویی مورد توجه این نهاد است ، تاکید کرد: گیاهان دارویی از جمله زودبازده‌ترین محصول در حوزه کشاورزی است  و در صنایع مختلف از جمله طب سنتی کاربرد وسیع دارد.

گیاهان دارویی سه مرحله نیاز به آب دارد

مسئول تولیدات گیاهی ابرکوه اضافه کرد: تاکنون ۱۵ رقم گیاه با توجه به شرایط آب و هوایی در این منطقه (گرم و خشک) مناسب تشخیص داده شد که می توان به گل محمدی ، زعفران ، به‌ لیمو، نعناع ، زوفا ، شیرین‌بیان ، شوید ، زیره ، شنبلیله ، مرزنگوش و بادرنجوبه و دیگر گیاهان اشاره کرد.

زارع یادآور شد: گیاهان دارویی سالانه، حداکثر به سه مرحله نیاز به آبیاری دارد و به دلیل نیاز کم به آب ، می‌تواند به منابع سفره های آب زیرزمینی منطقه کمک کند و هم منبع درآمد خوبی برای کشاورزان باشد.

وی ادامه داد: برای توسعه و افزایش محصول علاوه بر آموزش کشاورزان، معرفی گونه‌های مقاوم و متناسب با شرایط اقلیمی منطقه این موارد در برنامه‌های کاری مدیریت جهاد کشاورزی ابرکوه قرار دارد.

وی یادآورشد: این شهرستان ظرفیت‌های خوبی با توجه به تداوم  ۲۵ سال خشکسالی و کم‌آبی و افت سطح آب‌های زیرزمینی برای توسعه کشت گیاهان دارویی و محصول گلخانه‌ای دارد.

زارع افزود: کشاورزانی که نسبت به کشت و افزایش سطح زیرکشت گیاهان دارویی در مزارع خود اقدام کنند از تسهیلات بهره مند می شوند.

وی مهمترین نیاز شهرستان را ایجاد صنایع تبدیلی برای فرآوری گیاهان دارویی ذکر کرد و افزود: کارشناسان آماده راهنمایی متقاضیان به سرمایه گذاری و فعالیت در این عرصه هستند.

تجهیز پنج هزار و۵۰۰ هکتار زمین به سامانه آبیاری نوین

همچنین مسوول امور آب و خاک جهاد کشاورزی ابرکوه گفت: با توجه به محدودیت منابع آبی، کشاورزان فرایند برداشت آب را با تغییر الگوی کاشت محصول کم آبخواه در اولویت برنامه های خود قرار دادند و در این زمینه تلاش های خوبی هم  دارند.

احمدرضا زرنگار با اشاره به تغییر اقلیم،برداشت بی رویه آب، کاهش بارندگی و ادامه پدیده ۲۵سال خشکسالی و افزایش میزان تبخیر سالانه سه تا چهار هزار میلیمتر در استان یزد تاکید کرد: کاشت گیاهان پرآبخواه و آبیاری سنتی دیگر مقرون به صرفه نیست.

وی اضافه کرد: به همین دلیل توسعه کشت گیاهان دارویی و پسته در کنار کاشت زعفران در اولویت کار کشاورزان و بهره برداران ابرکوه قرار دارد.

وی ادامه داد: ابرکوه یکی از چهار دشت ممنوعه بحرانی استان یزد از نظر منابع آبی است و کشاورزان با آگاهی از این وضعیت در زمینه افزایش بهره وری از منابع آب با کشت های جایگزین و استفاده از سامانه های آبیاری نوین به همین مناسبت اقدام کردند.

وی افزود: برای استفاده بهینه و بهره وری مصرف آب تاکنون کشاورزان با استفاده از کمک های بلاعوض دولت، پنج هزار و۵۰۰ هکتار از زمین های  خود را به سامانه های آبیاری نوین تجهیز کرده اند.

اراضی قابل کشاورزی ابرکوه به علت کاهش بارندگی، کم آبی و تداوم خشکسالی از ۲۰ هزار هکتار به ۱۵ هزار و۸۰۰ هکتار در سال های اخیر کاهش یافت و ۴۰ درصد اشتغال مردم وابسته به فعالیت‌های کشاورزی، دامداری و دامپروری است.

هشت هزار و ۵۰۰ خانوار ،۸۰ میلیون مترمکعب آب مورد نیاز حوزه کشاورزی را از ۶۶۲ حلقه چاه عمیق و نیمه عمیق و ۱۳ رشته قنات برداشت می کنند و سالانه ۲۰۰ هزار تن محصول کشاورزی و دامی در ابرکوه تولید و بخشی از آن در بازار استان‌های همجوار و کشورهای حوزه خلیج فارس عرضه می‌شود.

با توجه به شرایط اقلیمی ۵۰ گونه محصول کشاورزی با کیفیت مناطق گرمسیری و سردسیری به ارزش ۲ هزار میلیارد تومان در سال تولید می شود.

ابرکوه ۲۰۰ سال قبل ۱۲۰ رشته قنات داشت که به دلیل کاهش بارندگی در این مدت ، در ۴۰ سال گذشته این تعداد به ۹۱ رشته کاهش یافت و هم اکنون از این تعداد ۱۳ رشته دایر است.

مرکز شهرستان ۵۵ هزار نفری ابرکوه در ۱۴۰ کیلومتری جنوب غربی شهر یزد قرار دارد.