رییس بخش جانوران سمی موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی عصر سه شنبه در آیین گشایش مرکز پایلوت زیست بوم تکثیر و نگهداری مارهای سمی گفت: موسسه رازی برای تولید سرم های سموم مارگزیدگی نیاز به استحصال سم از مار دارد که با همکاری سازمان حفاظت محیط زیست سم های این جانوران استحصال و در محیط زیست طبیعی خود رها می شود.
ناصر محمدپور با بیان اینکه حدود ۸۰ سال از تهیه سرم های درمانی در موسسه رازی می گذرد، افزود: در موسسه رازی طرحی طراحی شد تا تکثیر و پرورش و تولید مثل این گونه ها را داشته باشیم.
وی اظهار داشت: موسسه رازی بزرگترین و معتبرترین مرکز تولید انواع پادزهرهای جانوران گزنده است و زهر استحصالی از جانوران سمی تاکنون از طبیعت استحصال می شد و بحث صادرات را نیز داشتیم.
وی گفت: با ایجاد مرکز پایلوت تکثیر و نگهداری جانوران سمی سه هدف استحصال زهر جانوران سمی در معرض انقراض، تامین پادزهرهای اختصاصی صادراتی در دنیا و تولید زهرهایی برای درمان بیماری های خاص همچون سرطان تامین می شود.
محمدپور ادامه داد: موسسه رازی بایستی اتفاقات آینده در حوزه بیولوژی را پیش بینی کند و راه چاره ای را در تولید واکسن داشته باشد.
وی بانی تولید سرم های درمانی جانوران سمی را از سال ۱۳۳۶ توسط دکتر لطیفی عنوان کرد و افزود: کشور ایران بنیانگذار تولید سرم های درمانی ضدمار و عقرب گزیدگی در منطقه است.
رییس بخش جانوران سمی موسسه رازی بیان داشت: حوزه جانوران سمی و سرم های درمانی رازی قطب تولید این موضوع است و تحقیقاتی در این خصوص در منطقه نداریم و تحقیقات و پژوهش بنیادین و کاربردی و عمیقی که در رازی انجام می شود نه در دانشگاه های ایران و نه در منطقه است.
وی دلیل شروع تولید سرم های درمانی را مواجهه با انبوهی از گزیدگی در کشور در سالیان گذشته عنوان کرد و گفت: این گزش ها در شروع این قضیه بحرانی تر بود زیرا شغل بیشتر افراد کشاورزی بود که بحرانی در موضوع گزیدگی بود.
فلسفه وجودی رازی برای مواقع بحران است
محمدپور با بیان اینکه فلسفه وجودی رازی برای مواقع بحران است، افزود: رازی مامور شد این بحران را در کشور مهار کند.
وی اظهار داشت: یک سند تا آن زمان وجود نداشت که مارهای موجود در ایران سمی هستند یا نیستند و پراکندگی آن ها و سمومشان چیست که در مورد عقرب ها هم همینطور بود که دکتر لطیفی با پای پیاده و با کمترین امکانات در طی ۱۲ سال این مطالعه را انجام داد به طوریکه که وجب به وجب از این کشور پهناور را با اسب و قاطر طی کرد.
محمدپور بیان داشت: دکتر لطیفی حدود ۵۰ تا ۶۰ هزار نمونه مار و عقرب را در طی ۱۲ سال جمع آوری و به بخش جانوران سمی منتقل کرد و اطلاعات را ابداع و طبقه بندی کرد و پایه گذاری سرم های درمانی را انجام داد.
وی گفت: تامین زهر برای سرم های درمانی نیاز بود که رازی پیشقدم برای تامین این زیرساخت در کشور بود.
رییس بخش جانوران سمی موسسه رازی با بیان اینکه بعضی از گونه های مارها در معرض انقراض هستند، افزود: برای مارهای در معرض انقراض تفاهم نامه ای با محیط زیست داشتیم که اول به پیشنهاد موسسه رازی بود که بحث زهرگیری و رهاسازی در محل را داشته باشیم.
وی بیان داشت: با کار سنگین و چندین ساله ای که همکاران در بخش جانوران سمی انجام دادند کار طراحی این مرکز را شروع کردیم و بخش فنی مهندسی موسسه به دلیل اینکه مجموعه مشابهی در دنیا وجود نداشت این کار را طرح ریزی کردند و به عنوان اولین مجموعه زیست بوم طبیعی و تکثیر نگهداری مدرن در دنیا در رازی اجرا شد.
محمدپور یادآور شد: موسسه رازی تقاضای زیاد صادراتی برای سرم های درمانی دارد و این در حالی است که گونه های موجود در دنیا با ایران متفاوت است که زمانی می توانیم پاسخگوی این نیازها باشیم که جایی داشته باشیم که با انتقال چندین حلقه از این مارها از مناطق مختلف دنیا می شود زهر اختصاصی برای تولید آنتی ونوم اختصاصی برای مناطق خاص داشته باشیم که در این صورت کسی نمی تواند با رازی رقابت داشته باشد.
موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی در کرج مستقر است.