دکتر سید محمد علوی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: ابتلای به سرطان در اقوام درجه یک، تغییر در خالهای پوستی، زخمهای بدون بهبودی در مدت ۲ هفته، توده در هر جای بدن، سرفه یا گرفتگی صدای طولانی، اختلال بلع یا سوء هاضمه طولانی، استفراغ یا سرفه خونی، اسهال طولانی یا بروز یبوست جدید، خونریزی غیرطبیعی ادرار، مدفوع، واژن و نوک سینه، و بیاشتهایی یا کاهش وزن بیدلیل از جمله علایم هشدار دهنده سرطان است.
وی در خصوص عوامل خطر سرطان گفت: مصرف دخانیات، استفاده از الکل، رژیم غذایی ناسالم، نداشتن تحرک جسمی، برخی از عفونتهای مزمن، عوامل سرطان زای فیزیکی مانند اشعه ماورای بنفش و یونیزان، مواد شیمیایی سرطان زا از جمله آزبست، اجزای دود دخانیات، آفلاتوکسین (یک آلاینده مواد غذایی) و آرسنیک (یک آلاینده آب آشامیدنی) و عوامل سرطان زای بیولوژیکی مانند عفونت ویروسهای خاص، باکتری ها یا انگل ها از عوامل خطر محسوب میشوند.
علوی ادامه داد: ویروس هپاتیت بی و سی، ویروس پاپیلومای انسانی (ویروس اچ.پی.وی یا پاپیلومای انسانی شایعترین عفونت مقاربتی در انسان است) به ترتیب خطر ابتلا به سرطان کبد و گردنه رحم را بالا میبرند و عفونت با اچ.آی.وی خطر ابتلا به سرطانهایی مانند سرطان دهانه رحم را به مقدار قابل توجهی افزایش میدهد.
رییس مرکز بهداشت خوزستان اضافه کرد: هم اکنون با جلوگیری از عوامل خطر و اجرای راهبردهای پیشگیری مبتنی بر شواهد، میتوان از بروز بین ۳۰ تا ۵۰ درصد از سرطانها جلوگیری کرد. از طریق تشخیص زودرس سرطان و مدیریت بیمارانی که مبتلا به سرطان هستند، میتوان بار سرطان را نیز کاهش داد.
شایعترین سرطانها در خوزستان
وی در خصوص آمار سرطان در خوزستان بیان کرد: طبق آمار استخراج شده از گزارش ثبت سرطان در سال ۹۶ (آخرین آمار تایید شده از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی) خوزستان، کل موارد جدید سرطان در این سال ۶ هزار و ۵۴۸ نفر گزارش شده که از این تعداد سه هزار و ۳۰۰ نفر مردان و سه هزار و ۲۴۸ نفر را زنان تشکیل میدهند.
علوی گفت: شایعترین سرطان ها در خوزستان براساس آخرین گزارش کشوری برنامه ملی ثبت سرطان در سال ۹۶ به تفکیک جنسیت در مردان پروستات، پوست، کولورکتال(روده بزرگ)، مثانه و معده، و در زنان سینه، پوست، کولورکتال، تیرویید و لوکمی(خون) است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اهواز با اشاره به اینکه باید شکاف و فاصله خدمات و مراقبتهای سرطان پر شود توضیح داد: فاصله اول پوشش جمعیتی است که خدمات مراقبت سرطان را دریافت میکنند. تعداد و تنوع خدماتی دومین فاصله است که در حوزه سرطان ارایه و توسط نظام سلامت پوشش داده میشود.
وی افزود: باید خدمات مرتبط با سرطان را به سمت خدمات پیشگیری و تشخیص زودهنگام توسعه دهیم؛ بسیاری از سرطانها در این مرحله قابل درمان هستند و میزان بقای بیماران مبتلا به سرطان افزایش مییابد.
علوی، سومین شکاف را مربوط به کیفیت خدمت بیان کرد و ادامه داد: کیفیت خدمات و مراقبتهای مرتبط با سلامت در سطوح پیشگیری، درمان و خدمات مراقبتهای تسکینی به بهبود نیاز دارند.
رییس مرکز بهداشت خوزستان بیان کرد: چهارمین شکاف کاهش پرداخت از جیب مردم و تامین مالی خدمات مرتبط با پیشگیری، درمان و مراقبتهای تسکینی است که با پوشش همگانی سلامت فاصله بین دارا و ندار در دریافت خدمات مراقبتی و درمان کاسته میشود.