حجت الاسلام و المسلمین سید ابوالحسن نواب روز پنجشنبه در همایش «منزلت ادیان و مذاهب در جمهوری اسلامی ایران» در دانشگاه ادیان و مذاهب در قم، با اشاره به مساله همزیستی ادیان، بیان کرد: یک واقعیت مهم در ایران این است که تمام مذاهب فعال در ایران، هیچ وقت گلایه ای از این که نظام به دنبال تغییر دین آنها بوده باشد، ندارند و از این نظر، ایران یک سرزمین قابل توجه در آزادی ادیان و مذاهب به رسمیت شناخته شده است.
رییس دانشگاه ادیان و مذاهب تصریح کرد: یک مساله مهم در آزادی و همزیستی ادیان در کشورهای اروپایی این است که آنها از نظر ظاهری نسبت به فعالیت سایر ادیان سخت گیری ندارند اما بشدت به دنبال خالی کردن ادیان از محتوای اصیل خود هستند که از آن می توان به همسان سازی اجتماعی و ادیان نام برد.
وی اضافه کرد: در این سبک از همسان سازی ادیان بتدریج و با گذشت یک نسل پس از مهاجرت مسلمانان به کشورهای اروپایی، نسل جدید عملا هیچ ارتباط عمیقی با دین آبا و اجدادی خود ندارند و کاملا در جامعه لیبرال غربی هضم می شود در حالی که در ایران، حاکمیت هیچ وقت به دنبال تغییر باورهای ادیان دیگر نبوده است.
وی افزود: در جامعه غربی برغم گذشته سیاه در رابطه با ادیان و مذاهب، با پیشرفت زمان همزیستی ادیان وضعیت بسیار خوبی پیدا کرده و هم اکنون گفت و گوهای ادیان در این مراکز کاملا رایج و کمتر شاهد حاشیه ای هستیم.
نواب یادآور شد: تاکنون صدها دور گفت و گو به ابتکار ایران با ادیان و مذاهب مختلف دنیا انجام شده است و در داخل کشور نیز همواره شاهد گفت و گو بین مذاهب مختلف هستیم و هرسال بر ارتباط و نزدیکی بین آنها افزوده شده است.
رییس دانشگاه ادیان و مذاهب با اشاره به مساله همزیستی ادیان در هندوستان، خاطرنشان کرد: این کشور تا چند دهه قبل هیچ سخت گیری نسبت به دین مردم نداشت و آزادی دین در این کشور واقعی بود بطوریکه تمام ادیان و مذاهب در تلاش بودند تا یک معبد یا مرکزی به عنوان نماد همزیستی در این کشور ایجاد کنند.
وی ادامه داد: هم اکنون بسیاری از پیروان فرق مختلف اسماعیلیه، داودیه و زرتشتیان در کشور هندوستان بر مبنای آزادی مذهب و همزیستی مسالمت آمیز عملا به مقامات بالای سیاسی و اقتصادی رسیده اند.
همایش «منزلت ادیان در جمهوری اسلامی» با حضور و سخنرانی تعدادی از علما و پیروان ادیان و مذاهب مختلف در دانشگاه ادیان و مذاهب اسلامی در قم برگزار شد.