حنیف مجیدی روز دوشنبه با حضور در خبرگزاری جمهوری اسلامی و دیدار با رییس و خبرنگاران مرکز هرمزگان یادآور شد: زحمت های بسیاری کشیده شده تا کار به اینجا رسیده است و تشکیل مجموعه پترو پالایش مکران به سال ۹۷ باز میگردد.
وی ادامه داد: پتروپالایش مکران زیر مجموعه هلدینگ باختر بوده و سالهاست موضوع احداث پتروپالایش در این هلدینگ مطرح بود که ترکیب پالایشگاه با پتروشیمی است و موجب افزایش بهرهوری میشود.
وی اضافه کرد: هلدینگ باختر احداث مجموعه پتروپالایش مکران را تعریف و مجوزهای لازم آن را اخذ کرد و در سال ۹۷ هم وزارت نفت احداث این ابرطرح ملی را به گروه باختر واگذار کرد.
مدیر اجرایی و مجری طرح پترو پالایش مکران افزود: همان زمان موضوع را با مدیران و مسوولان هرمزگان مطرح کردیم و گفتیم این مجموعه باید در هرمزگان احداث و راهاندازی شود که حجم سرمایهگذاری پیشبینی شده آن افزون بر ۶ و نیم میلیارد دلار است.
مجیدی بیان کرد: تعیین مکان احداث این مجموعه پتروپالایشی در جاسک به مدیران هرمزگان سپرده شد که آنان شهرک صنعتی جاسک را برای این منظور تعیین کردند.
پتروپالایش مکران توان پالایش روزانه ۳۰۰ هزار بشکه نفت خام را در روز دارد
وی ادامه داد: این مجموعه پتروپالایش است به این معنی که هم پالایشگاه و هم واحدهای پتروشیمی را در درون خود داشته و پالایشگاه آن ظرفیت پالایش ۳۰۰ هزار بشکه نفت خام سنگین را در روز دارد که به همین جهت به لحاظ مقیاس در حد پالایشگاه ستاره خلیج فارس بوده اما ماهیت آن متفاوت است.
وی افزود: خوراک پتروپالایش مکران نفت خام سنگین و فوق سنگین ایرانی است که در دنیا مشتری ندارد و پالایش آن بسیار پیچیده بوده و احداث این مجموعه ها هم بسیار هزینه بر است.
مجیدی افزود: خوراک پتروپالایش مکران نفت خام سنگین و فوق سنگین است و برای این نیاز به مجموعهای با درصد پیچیدگی بالا است که در ایران پالایشگاهی با این مشخصه ها و ویژگی ها نداریم و تلاش داریم چنین مجموعهای ایجاد کنیم.
وی ادامه داد: یا توجه به خوراک روزانه آن تاثیر بسیاری در کشور دارد که اگر ۱۰ پالایشگاه از این نوع داشته باشیم دیگر نیازی به فروش نفت نخواهیم داشت که تحریم مایه نگرانی شود.
تحول عظیمی در منطقه رخ میدهد
مدیر اجرایی و مجری طرح پترو پالایش مکران توضیح داد: پالایشگاه های عادی نفت خام را به چهار تا پنج محصول مانند بنزین و دیزل و سوخت جت و نفت کوره و کک تبدیل میکنند که به عنوان محصول های کم ارزش تر به فروش میرسد اما پتروپالایشگاه نفت خام را به محصول های با ارزشی تبدیل میکند که بخشی از آن به عنوان خوراک واحدهای پتروشیمی پایین دست از جمله واحد الفین، واحدهای آروماتیک، واحدهای پلیمری و غیره میتوان اشاره کرد و بخش دیگر مستقیم روانه بازار میشود.
مجیدی گفت: محصولهای مختلفی از جمله پلی اتیلن ها، پلیپروپیلن ها، مونو اتیلن گلیکول، بنزن، تولوئن، متانول، اتیلن، بنزین، دیزل، سوخت جت، کک و غیره اشاره کرد که ارزش افزوده بسیاری برای کشور ایجاد میکند و همین دلیل در دنیا به سمت ادغام واحدهای پتروشیمی و پالایشگاه رفتهاند تا بهرهوری را به بالاترین سطح ممکن برسانند.
وی گفت: سایت یک هزار هکتار وسعت دارد و نیمی از شهرک ۲ هزار هکتاری جاسک خریداری شده و راه دسترسی آسفالته به طول ۶ کیلومتر، خط انتقال برق، تجهیز کارگاه و مهمانسرای مجتمع را هم ایجاد کردیم.
وی یادآور شد: مطالعات و طراحی مهندسی پالایشگاه اول به ظرفیت ۶۰ هزار بشکه نفت خام در روز درحال انجام است و طراحی پایه و تفصیلی طرح مخازن مجتمع انجام گرفته است و عملیات اجرایی آن به زودی آغاز خواهد شد.
مدیر اجرایی و مجری طرح پترو پالایش مکران افزود: ایجاد و راهاندازی واحدهای پالایشی لازمه به ثمر رسیدن واحدی پتروشیمی هستند، بنابراین بایستی پالایشگاه را بسازیم و انتظار میرود پالایشگاه اول تا سال ۱۴۰۲ یا ۱۴۰۳ به بهرهبرداری برسد.
مجیدی اضافه کرد: اما ساخت کامل مجموعه پتروپالایش مکران به احتمال فراوان به ۱۰ سال زمان نیاز دارد و این تحول عظیمی در منطقه ایجاد میکند.
وی افزود: برای این مجموعه که تقریبا نصف عسلویه است نیروگاه داخلی تامین برق ایجاد خواهیم کرد و برای تأمین آب آن برنامه احداث آب شیرین کن داریم، از طرفی هم موضوع انتقال آب از سد جگین مطرح است که حاضریم در این زمینه هم سرمایه گذاری کنیم که به افزون بر ۱۰ هزار میلیارد ریال سرمایهگذاری نیاز دارد.
مدیر اجرایی و مجری طرح پترو پالایش مکران اظهار داشت: اما ترجیح بر تأمین آب را از طریق آب شیرین کن است تا آب های شیرین موجود برای استفاده مردم بماند.
احداث ۱۶ دستگاه سوله کارگاه مرکزی و انبار قطعات یدکی درحال انجام است
وی بیان کرد: احداث ۱۶ دستگاه سوله و انبار قطعات یدکی درحال انجام است و تا پایان فروردین ماه سال آینده به مرحله پایانی خواهد رسید که با اتمام آن ۳۲ هزار متر فضای سرپوشیده ایجاد میشود.
وی یادآور شد: مشکل عمده آنجا خاک است که وضعیت نامطلوبی داشته و نیاز به بهسازی دارد و همین منجر به از دست رفتن زمان و صرف هزینههای فراوانی میشود، به عنوان نمونه ۶ ماه برای رسیدن به سطح مناسب برای ساخت سوله ها زمان صرف شد.
مدیر اجرایی و مجری طرح پترو پالایش مکران بیان کرد: یک سال کار طراحی مخازن را انجام دادیم که شامل ۶۳ مخزن بوده که ۱۰ مخزن آن ویژه خوراک است و معادل مخازنی است که در پایانه جاسک ساخته میشود.
مجیدی اشاره کرد: یک هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال هزینه بهسازی زمین ۲ مخزن است که هزینهبر است و پس از انجام این مرحله ساخت مخازن را شروع میکنیم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود عنوان کرد: تلاش داریم محوطه اختصاصی برای گمرک ایجاد کنیم که برای گمرک جاسک هم منافع بسیاری خواهد داشت و آن را متحول میکند و حاضریم به نحو کامل آن را تجهیز کرده و در اختیار گمرک قرار دهیم.
مدیر اجرایی و مجری طرح پترو پالایش مکران یادآور شد: حتی آمادگی تأمین هزینه نیروی انسانی را داریم و از طرفی این برای بندر شهید رجایی هم امتیاز است.
مجیدی تأکید کرد: اجرای چنین طرح هایی در سواحل مکران برای ایجاد تحول و شتاب گرفتن روند آبادانی منطقه است و این راهبرد در صورت کمک مسوولان سریعتر به پیش میرود.
پرونده مالیاتی از روز اول به هرمزگان منتقل شد
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: شهرک صنعتی جاسک ۶۰ کیلومتر با شهر فاصله دارد و خدماتی در نزدیکی آن وجود ندارد، همچنین به لحاظ شرایط اقلیمی سخت بوده و مدام با طوفان های شن و گرمی هوا روبه رو هستیم، اما با وجود این ها راه دسترسی را احداث و تجهیز کارگاه را آغاز کردیم.
مدیر اجرایی و مجری طرح پترو پالایش مکران اضافه کرد: برنامه احداث شهرک مسکونی چهار تا پنج هزار واحدی با امکانات کامل مانند بیمارستان و مدرسه و مجموعه های ورزشی داریم که زمان بر است اما احداث واحدهایی اقامتی در مجموعه آغاز شده است.
مدیر اجرایی و مجری طرح پترو پالایش مکران اظهار داشت: برای همان مهمانسرا ۲۰۰ هزار بلوک نیاز بود که هیچ کارگاهی در آن منطقه این میزان تولید نداشت اما با تجمیع ظرفیت همه کارگاهها این میزان بلوک از شهر جاسک و روستاهای اطراف تامین شد و نیاز به تامین از خارج شهرستان مرتفع شد.
مجیدی در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: در زمان ساخت و اوج آن بیست تا ۲۵ هزار نفر در طرح مشغول میشوند و اکنون ۳۰۰ تا ۴۰۰ نفر مشغول بکار هستند و زمان بهرهبرداری سه هزار نفر به صورت مستقیم شاغل میشوند.
وی همچنین گفت: پرونده مالیاتی از روز اول به هرمزگان منتقل شد و اکنون تمام کارهای مالیاتی شرکت از طریق جاسک و هرمزگان انجام میشود.
منافع اجرای طرحها باید به مردم همان منطقه برسد
مدیر اجرایی و مجری طرح پترو پالایش مکران گفت: سیاست این است که اگر طرحی در منطقه ای ایجاد میشود منافع آن به مردم همانجا برسد و به همین جهت در طرح تعداد نیروهای غیر بومی در مقطع کنونی از انگشتان ۲ دست کمتر است.
مجیدی اظهار داشت: البته ماهیت کار تخصصی بوده و به دلیل نبود صنعت و به تبع آن نیروهای متخصص در منطقه، نیاز به جذب نیروهای تخصصی و در کنار آنها تربیت نیروی انسانی بومی وجود دارد.
وی اشاره کرد: حتی پیمانکاران بومی گرفته و آنها را تقویت میکنیم که این کار را کردهایم و تاکید شده خریدها ابتدا از جاسک و سپس سایر شهرستان ها انجام شود.
مدیر اجرایی و مجری طرح پترو پالایش مکران اشاره کرد: نیازهای خود را مکتوب به دانشگاه های هرمزگان و اداره کل فنی و حرفه ای اعلام کردیم که نیاز به پیگیری دارد و یکسری از نیروها را هم در کار تربیت میکنیم.
براساس اطلاعات مندرج در روزنامه رسمی کشور، تاسیس شرکت سهامی خاص پترو پالایش مکران درتاریخ ۲۱ خرداد ۱۳۹۷ به شماره ثبت ۵۲۷۲۶۱ به شناسه ملی ۱۴۰۰۷۶۴۶۳۷۷ ثبت و امضا ذیل دفاتر تکمیل شده است.
موضوع فعالیت این شرکت سرمایه گذاری، مشارکت و بهرهبرداری طرحهای تولید، فرآوری، ذخیرهسازی و انتقال نفت خام، گاز و انواع فرآورده های نفتی و محصولات پالایشگاهی و پتروشیمی و سایر حامل های انرژی سرمایه گذاری در شرکت ها، مجتمع ها، طرحها و واحدهای تولیدی و صنعتی عموماً و صنایع نفت و گاز، انرژی، پالایشگاه و پتروشیمی خصوصاً بمنظور ایجاد، راهاندازی، بهرهبرداری و یا توسعه اینگونه واحدها توسعه مدیریت انرژی به منظور استفاده کارآمد و بهینه از منابع انرژی از طریق انجام مطالعات، تحقیق و توسعه، مدیریت ساخت و اجرای طرح های بالادستی و پایین دستی نفت و گاز، پالایشگاه و پتروشیمی است.