یاسوج - ایرنا - عادی انگاری رسم اشتباه استفاده از سلاح گرم در مراسم های عروسی استان کهگیلویه و بویراحمد که زیبایی جشن ازدواج های مردمان آن زبانزد عام و خاص است این روزها به معضلی تبدیل شده که می رود تا این آیین های زیبا در منظر عموم نازیبا جلوه کند.

هر چند که همگان از گذشته های دور تاکنون از زیبایی های خاص آداب و رسوم ازدواج و آیین سنتی عروسی در کهگیلویه و بویراحمد بسیار و به کرات گفته اند ولی این روزها به علت آنچه که باید برآن نام برخی فرهنگ‌های نامعقول چون ترویج تیراندازی را نهاد این زیبایی‌های خاص تحت تاثیر قرار گرفته و در افکار عمومی به عنوان آسیبی جدی رخ نمایان کرده است .

اما اینکه از گذشته دور تاکنون رسم تیراندازی در آیین‌های عروسی مردمان این دیار بخصوص عشایر منطقه وجود داشته است  را نمی توان انکار کرد ولی آنچه که امروزه این مسیر را به انحراف کشانده ورود اسلحه های رگباری به جای تک تیری و مهم تر از آن استفاده کنندگان از این نوع سلاح های مدرن است که از تجربه گذشتگان نیز هم بی بهره اند کار را بسی دشوار و به جای باریک و در حقیقت به مساله مرگ و زندگی پیوند زده است.

در شرایط کنونی باید بپذیریم که اگر در گذشته از اسلحه ای در عروسی و یا مراسم های عزا استفاده می شد سوای اینکه فراوانی جمعیتی به شکل امروزی  و اسلحه ها هم رگباری نبوده  و ضمن اینکه طبق قواعد زمانی و مکانی خاصی از آن اسلحه ها نیز استفاده می شد که امروز دیگر خبری از آن قواعد گذشتگان نیز در میان نیست و متاسفانه اسلحه ها اغلب در دست افرادی کم تجربه قرار دارد که بجای افزودن بر نشاط و شادی جشن ها گاها ماحصل آن مایه شرمساری و تبدیل فضای شور و شوق شادی به عزا  و ماتم می شود.

بنابراین باید گفت که در عصر جدید که بسیاری از آداب و رسوم زیبای گذشته در حال فراموشی است اما برخی از فرهنگ‌های بد این روزها تشدید شده و با رنگ و لعاب خاص‌تری ادامه دارد تا جایی که رسم تیراندازی رگباری در عروسی‌ها حتی به مراسم‌های عزا نیز رسیده و گاها اتفاقات تلخ و حوادث خونباری را به دنبال داشته است.

لذا در شرایط موجود تفنگ‌های مختلف با فشنگ‌های واقعی جنگی و شکاری آن هم در دست نوجوانان و جوانانی که سرشار از هیجان هستند، زنگ خطری است که گاهی اوج شادی خانواده عروس و داماد را به ماتم و عزا تبدیل می‌کند.

با وجود اینکه آداب و رسوم ازدواج و آیین سنتی عروسی در کهگیلویه و بویراحمد از گذشته های دور تاکنون زیبایی های خاصی داشته و دارد، اما متأسفانه خیلی از آنها به دست فراموشی سپرده شده و طی سال‌های اخیر شاهد هستیم رسم غلط تیراندازی در عروسی‌ها دوباره احیا شده و این در حالی‌ است که این رسم غلط در حال قوت گرفتن در مراسم ترحیم نیز است که جا دارد متولیان فرهنگی و امنیتی چاره درست و منطقی برای مقابله با این رسم نابهنجار اتخاذ کنند.

واکنش مسئولان در قبال تیراندازی در مناسبت های عروسی و عزا 

برخورد با «تیراندازی آیینی» در کهگیلویه و بویراحمد در سال های اخیر تشدید شده است و دادگستری و نیروی انتظامی برخورد با متخلفان به ویژه در آیین های شادی و عزا را افزایش داده اند اما این آیین ها همچنان رایج است و هر ساله تعدادی از مردم به همین دلیل جان خود را از دست می دهند.

افزایش هشدارها و تشدید برخوردها با استفاده کنندگان از سلاح گرم در آیین های شادی و عزا در برخی استان ها مانند کهگیلویه و بویراحمد در چند سال اخیر و همزمان، ادامه یافتن این پدیده نشان می دهد بخشی از جامعه با این خواست عمومی همراه نشده است بویژه که اغلب خانواده ها مخالفت زیادی با این رسم نمی کنند.  

هر ساله خبرهایی از حوادث مربوط به تیراندازی هوایی در اجتماعات مربوط به شادی و عزا، حتی برای پیروزی تیم های فوتبال و انتخابات  مختلف منتشر می شود که آخرین مورد آن مربوط به دختر سه ساله ای است که چندی پیش به همین دلیل کشته شد.

 فرهنگ غلط تیراندازی در مراسم ها برچیده شود

 نماینده ولی فقیه در کهگیلویه و بویراحمد و امام جمعه یاسوج گفت: همه مردم و متولیان باید کمک کنند تا فرهنگ غلط و خرافاتی استفاده از تفنگ در مراسم های عروسی و عزا برچیده شود.

آیت الله سید نصیر حسینی اظهار داشت: مساله تیراندازی ها در استان به چالش اساسی  تبدیل شده و در مراسم های عزاداری آدم می کشند و عروسی ها را به عزا تبدیل می کنند.

وی افزود: مگر می شود برای هر نفر در استان یک نیروی انتظامی و امنیتی گمارده شود تا امنیت باشد و تا کی باید شاهد چنین حوادث شومی در استان باشیم.

امام جمعه یاسوج با اشاره به حادثه تیراندازی در شهر چرام، تصریح کرد: در یک عروسی به خاطر رسم و رسوم نادرست دختر باید شاهد قتل پدر باشد و عروسی به عزا تبدیل شود.

آیت الله حسینی عنوان کرد: برخی ها با رفتار های ناشایست و جاهلانه مرتکب این رفتار های زشت و ناپسند می شوند.

وی ابراز داشت: در اختلافات شاهد استفاده از قمه، اسلحه، چماق و غیره در استان هستیم که روزانه در فضای مجازی دست به دست می شود.

امام جمعه یاسوج تاکید کرد: فضای مجازی بستر تاخت و تاز شده است و در عرض چند ثانیه کلیپ های مختلف در این فضا می چرخد.

وی ادامه داد: فضای مجازی مروج فرهنگ خشونت شده است.

آیت الله حسینی ابراز داشت: جوانان استان اهل عقل و فرهنگ اند و درک و فهم درستی از موضوعات مختلف دارند و همه باید این رسم غلط را برداریم.

استفاده از سلاح در آئین های کهگیلویه و بویراحمد ممنوع است

رئیس کل دادگستری کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد هر گونه استفاده از سلاح در مراسم های عروسی و عزا در این استان ممنوع است.

حسن نگین تاجی اظهار داشت: به تمامی دادستان های شهرستانها اعلام شده که با افرادی که در مراسم ها از سلاح استفاده می کنند برخورد جدی داشته باشند.

وی افزود: فرهنگ نامیمونی برای استفاده از سلاح در استان وجود دارد.

رئیس کل دادگستری کهگیلویه و بویراحمد به افرادی که از سلاح استفاده می کنند، هشدار داد که سلاح آن ها ضبط می شود و با آن ها برخورد جدی می شود.

پلیس کهگیلویه و بویراحمد نسبت به استفاده غیرمجاز از سلاح هشدار داد

رئیس پلیس آگاهی کهگیلویه و بویراحمد در خصوص استفاده غیرمجاز از سلاح و تیراندازی در مراسمات عروسی و عزا در کهگیلویه و بویراحمد هشدار داد.

 سرهنگ سعیدبالش زر در خصوص استفاده از سلاح در مراسم عزا، عروسی و تیراندازی در سطح استان‌ هشدار داد و از شهروندان خواست که جهت پیشگیری از وقوع حوادث ناگوار از هرگونه تیراندازی در این مراسم ها خودداری کنند.

وی با اشاره به رسم و رسوم غلط تیراندازی در مراسم عزا، عروسی و استفاده نابجا از اسلحه در استان کهگیلویه و بویراحمد، افزود: موارد متعددی وجود دارد که افراد به دلیل سهل انگاری، غفلت و ضعف مهارت‌های لازم در حمل، نگهداری و عدم استفاده صحیح از سلاح گرم، قتل و مجروحیت ناخواسته نزدیکان و افرادی که در آن مراسم حضور دارند را رقم زده‌اند.

سرهنگ بالش زر تاکید کرد: متاسفانه بیش از ۷۰ درصد قتل های سال گذشته و ۹۵ درصد از قتل های سال جاری در سطح استان بوسیله سلاح گرم بوقوع پیوسته است.

وی تصریح کرد: اسلحه وسیله خطرناکی است که دارنده آن باید نسبت به آن احساس مسئولیت کرده و به هیچ وجه نباید بدون هماهنگی مراجع ذیصلاح آن را در دسترس دیگران و افرادی که آموزش‌های لازم را در این خصوص ندیده اند قرار دهند.

رئیس پلیس آگاهی کهگیلویه و بویراحمد ابراز داشت: تخطی از قوانین و مقررات مربوط به حمل، نگهداری و استفاده غیرمجاز از سلاح‌های گرم جرم محسوب می‌شود.

سرهنگ بالش زر بیان کرد: البته پلیس علاوه بر نگاه پیشگیرانه، تاکید ویژه ای بر فرهنگ سازی، آموزش و همکاری سایر نهادها و دستگاه‌های مسئول داشته و بر این باور است که می‌توان سایر رسوم پسندیده را جایگزین رسم تیراندازی در مراسم عزا و عروسی کرد.

وی گفت: برای ارتقای امنیت، برخورد با استفاده کنندگان بصورت غیرمجاز از سلاح و مهمات ادامه دارد.

بنابراین باید گفت که برای زدودن این فرهنگ اشتباه یعنی تیراندازی آیینی در عروسی و عزا باید بزرگان و ریش سفیدان طوایف مختلف در استان کهگیلویه و بویراحمد با یکدلی و همزبانی بسان دیگر صحنه های غیرتمندی که در زمانه حاضر گاه فضای روانی خاصی را بر جامعه و افراد تحمیل می کند، تلاش کنند .

مدیر ایرنا کهگیلویه و بویراحمد*