به گزارش روز دوشنبه ایرنا به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، وی زمانی که نامزد انتخابات ریاست جمهوری اوکراین بود، قول داد با شورشیان تحت حمایت روسه در شرق این کشور که با نیروهای اوکراینی می جنگیدند، تعامل برقرار کند که همین تضمین به پیروزی اش در انتخابات ۲۰۰۹میلادی کمک کرد.
اما بعد از دو سال و نیم بودن در راس قدرت، زلنسکی شاهد از بین رفتن حمایت های مردمی است، زیرا اوکراین در آستانه جنگ قرار دارد که نه تنها مناطق جدایی طلب بلکه احتمالا دیگر نقاط کشور را در بر می گیرد.
آنچه اوضاع را بدتر می کند، بازگشت رقیب زلنسکی در انتخابات سال ۲۰۱۹ به کشور است تا با اتهام خیانت روبه رو شود و به مخالفت با وی برخیزد.
تحلیل گران می گویند مسکو درصدد تقویت حمایت در میان سیاستمداران طرفدار روسیه در اوکراین است و تقویت قوای نظامی روس در امتداد مرز اوکراین تا حدی با هدف بر هم زدن ثبات عرصه سیاسی اوکراین انجام شده است.
سرویس های اطلاعاتی انگلیس ماه گذشته ادعا کردند که روسیه بدنبال برکناری دولت زلنسکی و جایگزین کردن وی با رهبری از یک حزب کوچکتر است که با اهداف اوکراین در زمینه پیوستن به ناتو و اتحادیه اروپا مخالف است.
در این میان، اوکراینی ها اعتماد کمی دارند که زلنسکی بتواند ثبات را در کشور تضمین کند.
نتایج نظرسنجی اخیر موسسه بین المللی جامعه شناسی کی یف حاکی است که تنها ۳۰ درصد از مردم اوکراین خواستار نامزدی مجدد زلنسکی برای دوره دوم ریاست جمهوری هستند و حتی کمتر از این رقم یعنی ۲۳ درصد به نفع وی رای می دهند.
ادامه درگیری در مناطق شرقی و احتمال جنگی تمام عیار، تنها عوامل کاهش میزان حمایت از وی به شمار نمی رود.
به گفته آناتولی رودنکو یک راننده اوکراینی، زلنسکی قول داد جنگ را پایان دهد و با فساد مقابله کند، اما این اتفاق روی نداد. وی افزود: قیمت ها بالا رفت، فساد افزایش یافت و ما حتی فقیرتر زندگی کرده ایم.
تاتیانا شملوا یک اقتصاددان ۵۴ ساله گفت: معجزه رخ نداد و فقط اوضاع بدتر شد.
ولادیمیر فسنکو رئیس مرکز تحلیلی پنتا نیز گفت: زلنسکی اشتباه کرد که رویارویی با جرگه سالاران اوکراین را که نیروهای سیاسی اصلی، احزاب و شبکه های تلویزیونی را کنترل می کنند، آغاز کرد. این یک بازی بسیار خطرناک است.
در میان اولیگارش هایی که فسنکو بدان اشاره داشت، پترو پوروشنکو دیده می شود، سرمایه داری که قبل از زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین بود که واکنون با اتهام خیانت روبه روست.
به گفته ولودیمیر سیدنکو تحلیل گر مرکز رازومکف، سناریوی تبانی بین یکی از اولیگارش های اوکراینی و کرملین بعید به نظر می رسد، زیرا شرایطی برای تشکیل زنجیره های تجاری پایدار روسیه و اوکراین وجود ندارد.
انتخابات پارلمانی آتی اوکراین در سال ۲۰۲۳ برگزار می شود و همه نظرسنجی ها نشان می هد که حزب حاکم طرفدار رئیس جمهوری موسوم به «خادم ملت» کنترل پارلمان را از دست می دهد، امری که بلندپروازی های زلنسکی برای یک دوره دیگر ریاست جمهوری در سال ۲۰۲۴ را با مشکل مواجه می کند.
با این همه، تنش های فعلی م مکن است در دراز مدت به نفع وی باشد. گریگوری خوروننکو یک برنامه نویس در کی یف گفت: تهدیدها از طرف روسیه می تواند به طور متناقضی به زلنسکی کمک کند. وی صرفا تلاش می کند همه کسانی را که طرفدار اوکراین مستقل و اروپایی اند، متحد کند.
وی افزود: شاید جنگی روی ندهد، اما زلنسکی کمک های نظامی و مالی را از غرب دریافت کرده است که باعث تقویت روحیه می شود.