به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، آمریکا و هم پیمانانش در اروپا و ناتو در روزهای گذشته موج عظمیی از شایعات و ادعاهای بی اساس را مبنی بر اینکه روسیه قصد دارد روز 15 یا 16 فوریه(امروز) به اوکراین حمله کند، به راه انداخته بودند؛ موضوعی که هرگز اتفاق نیفتاد.
روسیه روز گذشته اعلام کرد که شماری از نیروهایش را همزمان با پایان یافتن رزمایش مدنظرش از مرز با اوکراین به پایگاههای خودشان بازمیگرداند. این موضوع از سوی برخی کشورهای مورد استقبال قرار گرفته اما واشنگتن باز هم در مسیرجنگافروزی، اعتقاد دارد که احتمال حمله روسیه به اوکراین وجود دارد.
پیشنیه
تنش ها بر سر بحران اوکراین طی هفتههای اخیر به اوج خود رسید. آمریکا و همپیمانانش مدعی هستند که هدف تحرکات نظامی اخیر روسیه در مرز این کشور با اوکراین، طرحی از پیش تعیینشده برای حمله مسکو به اوکراین است. اما کاخ کرملین بارها این ادعای غرب را رد کرده و عنوان داشته که در صدد دریافت تضمین های امنیتی است که مانع از توسعه ائتلاف نظامی تحت رهبری آمریکا (ناتو) میشود.
غرب مدتهاست تلاش داشته با هر ابزاری روسیه را تحت فشار بگذارد. اخیرا آمریکا تحرکات روسیه را دستاویزی برای به راه انداختن هجمه و فشار علیه مسکو کرده است. روسیه بارها تاکید کرده که این تحرکات و فعالیت های نظامی در قلمرو خود این کشور انجام می شود و مغایر با قوانین بینالمللی نیست.
آمریکا با همراه برخی کشورهای ناتو تلاش کرده اند اتفاقات سال ۲۰۱۴ در اوکراین را بار دیگر زنده کنند و تحولات اخیر را مشابه آن سال بخوانند.
اهمیت موضوع
در تحولی جدید روسیه اعلام کرده بخشی از نیروهایش را از مرز با اوکراین خارج میکند. رهبران غربی نیز بلافاصله از این اقدام مسکو استقبال کرده اند و آن را نشانه مثبتی در مسیر کاهش تنش ها عنوان کردند.
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که این نیروها پس از پایان رزمایش از پیش تعیین شده خود به پایگاههایشان بازمیگرداند. سخنگوی وزارت دفاع روسیه اعلام کرد: با پایان رزمایش مشترک روسیه و بلاروس، واحدهای حوزه های نظامی شرق و غرب روسیه، شروع به بارگیری جنگ افزارها در کامیون های نظامی و قطارها کرده و بلاروس را ترک می کنند.
واحد نظامی بخش جنوبی روسیه نیز اعلام کرد که نظامیان این کشور پس از اتمام رزمایش شروع به خارج شدن از کریمه به سمت پایگاه های خود کردند.
این تحول از این بُعد اهمیت دارد که نشان می دهد مسکو تمایلی به تشدید تنش ها ندارد و به دنبال انجام اقداماتی در راستای آرام کردن اوضاع دارد؛ اقدامی که متفاوت از رویکرد آمریکا و متحدانش بوده است
به رغم اینکه برخی کشورها از جمله فرانسه و آلمان این گام روسیه را مثبت ارزیابی کرده اند اما آمریکا باز هم مسیر ملتهب نشان دادن شرایط را انتخاب کرده است. پس از این اعلام روسیه، جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا تصریح کرد که احتمال حمله روسیه بار دیگر وجود دارد. ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه نیز در جدیدترین موضعگیری خود گفت که کشورش تمایلی به جنگ با اروپا ندارد. این اظهارنظر پوتین که روسیه به دنبال جنگ نیست و خواهان یافتن راهحلهایی با غرب است، آشکارا نشان می دهد که رویکرد مسکو مغایر با تفکرات آمریکاست و اثبات می شود اصرار آمریکا و متحدانش در مورد حمله روسیه به اوکراین فضاسازی و تبلیغات روانی بیش نیست.
پس از اعلام روسیه مبنی بر خارج کردن شماری از نیروهایش از مرز با اوکراین، غرب تلاش کرده این مسئله را کم اهمیت جلوه دهد و گفته است که هنوز نشانه مورد اعتمادی درباره خروج این نیروها مشاهده نکرده است و احتمال حمله روسیه به اوکراین همچنان وجود دارد.
حتی برخی مقامات غربی در اظهارنظرهایشان از تمایل مسکو برای حرکت در مسیر دیپلماتیک سخن به میان آورده اند. برای نمونه بوریس جانسون نخست وزیر انگلیس گفته است که نشانه هایی از گشایش دیپلماتیک در مسئله اوکراین وجود دارد اما به نظر می رسد در پس پرده، نفع آمریکا و متحدانش در تداوم التهاب و نگرانی در مورد بحران اوکراین است.
ارزیابی
به نظر می رسد که اهداف آمریکا و همپیمانانش در فضاسازی برای مسئله حمله به اوکراین به منظور افزایش فشارها علیه مسکو نه تنها نتیجه نداده بلکه اهداف غرب در این راستا را بیش از پیش برملا کرده است. سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه نیز تبلیغات غرب در مورد تهاجم روسیه را شکست خورده خوانده است.
اینکه آمریکاییها همچنان اصرار میورزند که روسیه قصد حمله به اوکراین را دارد و حتی تاریخی را برای این حمله تعیین کرده اند، اقدامی تاملبرانگیز و تعجبآور است. مشخص است که ملتهب نشان دادن اوضاع در مسیر منافع واشنگتن قرار دارد و هر چند مقامات آمریکایی از فرصت دادن به دیپلماسی نیز سخن گفته اند اما تلاش کاخ سفید برای جنگ افروزی بر کسی پوشیده نیست.
فضاسازی اخیر غرب نشان می دهد که آمریکا و متحدانش به شدت تلاش می کنند از فرصت ایجاد شده در مورد تنش مسکو- کییف نهایت استفاده را برای تضعیف روسیه و تنزل دادن اعتبار و جایگاه مسکو در جامعه جهانی با جنگ روانی کنند.
آنچه عیان تر شده، عدم تصمیم روسیه به جنگ و آرام شدن اوضاع و برعکس قصد آمریکا و متحدانش برای ملتهب نشان دادن شرایط است. قطعا این فضاسازی به نفع امنیت و ثبات جهان نیست و جامعه جهانی باید به این مهم برسد که درگیر شدن در یک مناقشه تحت هدایت کاخ سفید پیامدهای ناگواری برای همه به دنبال خواهد داشت بنابراین باید در راستای کاهش تنش ها گام برداشت و مذاکره بهترین راه پیش گیری از تنش هاست.