معاون سخنگوی کاخ سفید عصر پنجشنبه به وقت محلی در نشستی با خبرنگاران افزود: مذاکرات با ایران در مورد بازگشت متقابل به اجرای کامل برجام به نقطه اضطراری رسیده است.
کارین ژان پیر معاون سخنگوی کاخ سفید گفت: یک توافق که به نگرانی های همه طرف ها رسیدگی کند در دسترس است.
وی در راستای سیاست بکارگیری ضرب الاجل های ساختگی آمریکا درباره مذاکرات وین برای فشار بر ایران در میز مذاکره مدعی شد اگر در چند هفته آینده به این توافق دست نیابیم، پیشرفت های هسته ای ایران بازگشت به برجام را غیر ممکن می سازد.
این مقام کاخ سفید همچنین در تداوم سیاست هراس از پیشرفت های هسته ای ایران در چارچوب برجام مدعی شد حرف نهایی این است، ما با یک وضعیت بسیار خطرناک مواجه هستیم. برنامه هسته ای ایران تحت برجام کمی محدود بود و از سوی بازرسان بین المللی بر آن نظارت می شد.
وی همچون دیگر مقامات آمریکایی با انتقاد از دولت دونالد ترامپ برای خروج از برجام افزود از زمانی که دولت پیشین آمریکا به عضویت در این توافق خاتمه داد، ایران به برنامه هسته ای خود سرعت بخشید.
وی به رغم صلح آمیز بودن برنامه هسته ای ایران و تایید آن از سوی آژانس بین المللی انرژی اتمی و نیز باقی ماندن ایران در برجام به رغم نقض عهد آمریکا و بی عملی اروپا مدعی شد که ایران در پی خروج آمریکا از برجام، همکاری های خود با بازرسان بین المللی را کاهش داد و تعهدات برجامی خود را متوقف کرد.
یک مقام آمریکایی نزدیک به مذاکرات وین روز پنجشنبه به وقت محلی اظهار داشت که "پیشرفت واقعی" ایجاد شده است، اما دستیابی به توافق هنوز قطعی نیست.
همزمان میخائیل اولیانوف رئیس هیات روسیه درحالی که خط پایان مذاکرات رفع تحریمها به تصمیمات سیاسی طرفهای غربی گره خورده است، به خبرنگاران گفت: من در یکی از توئیتهایم به این مساله اشاره کردم که مذاکرات وین در مراحل آخر است. همین دیروز رئیس هیات مذاکره کننده ایرانی آقای باقری کنی در توئیترش نوشت که زمان تصمیمگیری نهایی رسیده است. وی افزود که از دیدگاه او کاملا حمایت میکند.
دیپلمات ارشد روسیه در پاسخ به این سووال که در این مرحله چه کسی باید تصمیمگیری کند عنوان کرد که این مذاکرات یک روند چندجانبه است و تمام طرفها درگیر هستند.
او همچنین فرازهایی از گزارش مخدوش و ادعایی رویترز را درباره مفاد پیشنویس توافق رد کرد و گفت که تبادل زندانیان ارتباطی به توافق هستهای ندارد و در توافق احتمالی گنجانده نخواهد شد.
اولیانوف درباره ادعای رویترز مبنی بر اینکه ایران باید گام نخست را در مسائل هستهای بردارد اینگونه پاسخ داد که آمریکا ابتدا از توافق خارج شد و اینک باید گام نخست را بردارد. وی بر همین اساس خاطر نشان کرد: هنوز برای نهایی کردن متن نهایی به زمان بیشتری نیاز است.
تارنمای روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز به نام این مقام آمریکایی اشاره نکرده و نوشته است مذاکرات سخت و دقیق برای احیای توافق هسته ای بین المللی با ایران ممکن است به پایان خود نزدیک باشد و دیپلمات ها می گویند پس از نزدیک به یک سال مذاکره، توافق در دسترس است. اما واکنش منفی در میان منتقدان این توافق در آمریکا تازه آغاز شده است.
دیپلمات ها می گویند که آمریکا و ایران به زودی در خصوص بازگشت به پایبندی به برجام تصمیم خواهند گرفت.
نیویورک تایمز ادعا کرد به گفته مقامات دیگر که به دلیل حساسیت مذاکرات نخواستند نام آنها فاش شود یکی از نکات که هنوز در مورد آن بحث می شود چگونگی کاهش دادن تولید سوخت هسته ای ایران است.
این رسانه آمریکایی نوشت جمهوری خواهان و حتی برخی از دموکرات ها در تلاش هستند تا جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا را از تعهد مجدد به برجام باز دارند.
دور هشتم مذاکرات رفع تحریمها در وین از ششم دیماه آغاز شده و اکنون به مرحلهای رسیده است که موفقیت یا شکست گفتوگوها صرفا به تصمیمات سیاسی طرفهای غربی بستگی دارد. اگر طرفهای غربی تصمیمات لازمی را که به آن آگاه هستند، اتخاذ نمایند، میتوان چند موضوع باقیمانده را حل کرده و ظرف چند روز به توافق نهایی دست یافت.
هیأت ایرانی بر اساس اصول و دستورالعملها پیشنهادات و خواستههای روشن خود در موضوعات باقیمانده را روی میز قرار داده است و اکنون توپ کاملا در زمین طرفهای غربی است.