به گزارش روز شنبه ایرنا از پایگاه خبری آسیا-اقیانوسیه «دیپلمات»، کارشناسان سیاسی بر این باورند انتخابات ریاست جمهوری در کره جنوبی در شرایطی که به سبب شیوع بیماری کرونا اقتصاد کل جهان از جمله کره جنوبی با مشکل روبرو شده، از اهمیت فراوانی برخوردار است.
به باور تحلیلگران سیاسی صرف نظر از اینکه چه کسی پیروز انتخابات ریاست جمهوری در کره جنوبی است، بدون شک این انتخابات تاثیر شگرفی بر جامعه و حرکت این کشور به سوی دموکراسی ایفا خواهد کرد.
به نوشته پایگاه تحلیلی استرالیایی« فوروم شرق آسیا»، چشمانداز سیاسی کنونی کره جنوبی در تاریخ معاصر این کشور بیسابقه است. ترقی خواهان بر تمام سطوح حکومت از جمله کاخ آبی، مجلس ملی و اکثریت دولت های محلی و شوراها کنترل دارند.
کارشناسان پیش بینی کرده اند که این اولین بار در کره جنوبی است که مترقیان تمام قدرت سیاسی نهادی را در دست میگیرند.
بر اساس این گزاش، تظاهرات گسترده مردم در اعتراض به فساد «پارک گئون های» رئیس جمهور پیشین کره جنوبی با روش کردن شمع و متعاقب آن استیضاح دولت محافظه کار وی در سال ۲۰۱۶، از جمله تحولات خارق العاده ای بود که دموکراسی کره جنوبی را تقویت کرد و محافظه کاران را به چالش کشید.
جدیدترین تحولات صورت گرفته در این کشور نشان می دهد، حزب محافظه کار کره جنوبی در سالهای اخیر بدون طرح چالشی معنادار، در انتخابات ریاست جمهوری (۲۰۱۷)، محلی (۲۰۱۸) و انتخابات پارلمانی (۲۰۲۰) شکست خورده اند.
گفتنی است «پارک گئون های» از مارس ۲۰۱۷ و پس از استیضاح و برکناری از قدرت به اتهام فساد و رسوایی درباره نحوه رسیدگی به پرونده کیفری که یکی از دوستان نزدیکش در آن گناهکار بود، به ۲۲ سال حبس متهم شد.
از دیگر سو، دولت کره جنوبی مدعی شده است که در دوران شیوع کرونا به خوبی این بحران را مدیریت می کند و گامهای بزرگی در زمینه دموکراسی، اقتصاد، دیپلماسی، امنیت و فرهنگ برداشته است.
اما این دستاوردها پاداش سیاسی چندانی برای دولت فعلی کره جنوبی در بر نداشت و در عوض، در سال ۲۰۲۱، این دولت با مخالفتهای شدیدی روبرو شد.
از جمله این مخالفتها میتوان به انتخابات میاندورهای سئول و بوسان در آوریل ۲۰۲۱ میلادی اشاره کرد که در نتیجه آن نامزدهای حزب حاکم به نامزدهای حزب محافظهکار قدرت خلق با اختلاف زیادی شکست خوردند.
به استناد گزارشهای خبری، رای دهندگان کره جنوبی به ویژه جوان ترها، به شهرداران محافظه کار رای دادند و به حزب حاکم به دلیل ناتوانی در مقابله با ساختار شکننده اجتماعی-اقتصادی این کشور هشدار جدی دادند. در پاسخ، حزب محافظه کار «لی جون سوک» ۳۶ ساله را به عنوان جوان ترین رهبر تاریخ حزب انتخاب کرد.
پایگاه خبری آمریکایی «ورو ویو استراتفور» نیز می نویسد، نگاهی به رویکرد نامزدهای ریاست جمهوری در کره جنوبی نشان میدهد تاکنون هیچ یک از نامزدهای ریاست جمهوری در این کشور نتوانستهاند اعتماد عمومی مردم را جلب کنند. چرا که به باور مردم این کشور نامزدهای ریاست جمهوری در این کشور فاقد چشم اندازی روشن برای حل مشکلات فعلی در این کشور هستند.
به باور افکار عمومی در کره جنوبی، نامزدهای ریاست جمهوری فاقد سیاستهای مشخص برای محافظت از معیشت شهروندان در جریان شیوع ویروس کرونا هستند و به جای ارائه راهکار مناسب برای بهبود معیشت مردم، به جان یکدیگر افتادهاند تا بتواند گوی سبقت را از یکدیگر بربایند.
بنابراین دور از ذهن نیست که بگوییم مردم کره جنوبی نسبت به برنامههای واضح نمایندگان ریاست جمهوری در این کشور تردید دارند.
به باور کارشناسان روابط بین الملل، به نظر می رسد هر نامزدی که موفق شود مسند ریاست جمهوری را در کره جنوبی عهده دار شود، به سبب رویکردش در قبال مشکلات اقتصادی پیش روی در این کشور و ایجاد تعادل در سیاست خارجی سئول در روابط چین و آمریکا، تغییرات شگرفی را در روند داخلی و خارجی در این کشور ایجاد خواهد کرد.
بر اساس گزارشهای خبری، در تاریخ ۱۵ فوریه (۲۶ بهمن سال جاری)، نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری کره جنوبی مبازرات تبلیغاتی خود را آغاز کرده اند. نتایج نظرسنجی های صورت گرفته نشان می دهد، هر یک از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری در این کشور حدود ۳۵ تا ۴۰ درصد آرا را به خود اختصاص می دهند. نگاهی به شعارهای تبلیغاتی نامزدهای ریاست جمهوری در کره جنوبی نشان میدهد هر کدام رویکردهای متفاوتی را در پیش گرفتهاند.
لی در شعارهای تبلیغاتی خود توسعه اقتصادی را در صدر اهداف سیاست داخلی و توسعه همکاری چین و کره جنوبی را یکی از اولویتهای سیاست خارجی خود قرار داده است.
این در حالیست که یون متعهد شده است در صورت پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری در کره جنوبی، حمایت از بازار را در دستور کار سیاست داخلی خود و توسعه روابط با ژاپن و آمریکا را در صدر سیاستهای خارجی خود قرار دهد.
از سال ۲۰۱۷ تاکنون بهای مسکن در کره جنوبی تقریبا ۱۰۰ درصد افزایش یافته و تغییر چندانی در روند دستمزدها در این کشور صورت نگرفته است.
در نتیجه شماری از خانواده ها تصمیم گرفته اند حداقل تا بهبود شرایط اقتصادی در کره جنوبی تمایلی به بچه دار شدن مجدد نداشته باشند و حتی برخی از خانواده ها کلا تمایلی ندارند صاحب فرزند شوند.
بر اساس این گزارش، کره جنوبی پائینترین نرخ زاد و ولد را در جهان به خود اختصاص می دهد و بنظر می رسد تا سال ۲۰۵۰ بیشترین شمار افراد مسن را در خود جای دهد.
نظام انتخابات ریاست جمهوری در کره جنوبی
انتخابات در کره جنوبی در سطح ملی برای انتخاب رئیس جمهوری و پارلمان برگزار میشود. در سطح محلی نیز هر ۴ سال یک بار برای انتخاب فرمانداران، شهرداران و مجالس قانونگذاری استانی برگزار میشود.
به گزارش ایرنا، در کره جنوبی به عنوان یکی از کشورهای مدعی دموکراسی در جنوب شرق آسیا، رئیس جمهوری بالاترین مقام اجرایی کشور را دارد که برای یک دوره ۵ ساله و با رای مستقیم مردم انتخاب میشود.
بر اساس قانون اساسی کره جنوبی، رییس جمهوری رئیس اجرایی، فرمانده کل نیروهای مسلح کشور و همچنین رئیس دولت هم محسوب می شود.
انتخابات ریاست جمهوری بنابر قانون تحت «نظام نخست نفری» و تنها در یک دوره برگزار می شود، در این انتخابات هر کس بیشترین آرا را کسب کند به پیروزی می رسد.
رایگیری نخستگزینی یا نخستنفری (first-past-the-post voting) نوعی روش رایگیری است که نامزد حائز آرای بیشتر، حتی اگر اکثریت مطلق آرا را کسب نکرده باشد، برنده انتخابات خواهد شد. این روش انتخاباتی در نزدیک به یک چهارم جهان متداول است. آمریکا، بریتانیا، کانادا، پاکستان و هند از این شیوه به صورت گسترده استفاده میکنند.
مهمترین ایراد این روش این است که ممکن است برنده نزد اکثریت رایدهندگان نامحبوب و چه بسا منفور باشد. هرچه تعداد نامزدها بیشتر شود مشکل بالا به صورت ملموستر و حادتر احساس میشود و رای دهندگان حس میکنند که این روش نامزد اشتباهی را برگزیده است.
اگر منصب ریاست جمهوری کره جنوبی به هر علتی خالی بماند، ضمن اینکه نخستوزیر این کشور به عنوان سرپرست مقام رئیسجمهوری انجام وظیفه می کند باید ظرف ۲ ماه انتخابات زودهنگام برگزار شود که اتفاقا در سال ۲۰۱۷ میلادی بحران سیاسی و مالی در کره جنوبی باعث شد خانم «پارک گئون هی» رئیس جمهوری وقت برکنار شود و انتخابات جدید ریاست جمهوری به صورت زودهنگام در ماه می (اردیبهشت ۱۳۹۶) برگزار شد که «مون جائه این» رییس جمهوری فعلی به پیروزی رسید.