به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، «محمود محمودزاده» امروز (یکشنبه) در هشتمین همایش سالیانه اقتصاد مقاومتی با موضوع «مسکن؛ پیشران تولید» در محل وزارت راه و شهرسازی، افزود: در پنج ماه گذشته با ابلاغ قانون جهش تولید و دستور رییس جمهوری، اقداماتی در حوزه مسکن انجام شده است.
وی گفت: اگر در سال یک میلیون واحد مسکن ساخته شود، تامین حداقل هزینه ساخت و خدمات آن بدون هزینه زمین، حدود ۸۰۰ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد.
معاون وزیر راه و شهرسازی ادامهداد: بیش از ۳۲۰ هزار هزار میلیارد تومان ارزش اقتصادی ساخت چهار میلیون مسکن در این پروژه است. بر این اساس بیش از ۸۰ درصد نقدینگی کل کشور، چرخه مالی این پروژه و محل هزینه است. بنابراین به لحاظ نبودن بازار هدف کافی برای نقدینگی موجود و تخریبی که به سیستم وارد می کند بهطور طبیعی این پروژه بستر مناسبی برای این هجمه میتواند باشد.
محمودزاده اضافهکرد: ۷۰ درصد هزینه ساخت مسکن مربوط به مصالح ساختمانی است که در مفهموم غیرمستقیم باعث تقویت تولید و افزایش خطوط تولید و افزایش بهره وری تولید صنعتی کشور است، ۳۰ درصد این عدد نیز در حوزه خدمات است.
وی گفت: اکنون حدود ۵۵۰ هزار مهندس در حوزه ساختمان در کشور داریم که در سازمان نظام مهندسی فعال هستند. کل فعالیتهای موجود تا قبل از این پروژه برای ۲۰ درصد مهندسان کفایت میکرد، بر این اساس اکنون بخش خدمات در ذیل نهضت ملی میتواند فعالیت ویژهای داشته باشد.
معاون وزیر راه و شهرسازی درباره میزان ایجاد اشتغال ساخت مسکن اظهار داشت: هر واحد مسکونی ۲.۴ اشتغال مستقیم یا غیرمستقیم ایجاد و حفظ میکند. بنابراین مجموع این چهار میلیون مسکن حدود ۹.۶ میلیون اشتغال ایجاد و حفظ میکند. پس اهمیت این بخش برای کل اقتصاد بسیار بوده و این حوزه واقعا پیشران است. اما علاوه بر پیشران اقتصاد، باید در موضوعات فرهنگی و اجتماعی هم به آن پرداخت، زیرا تاثیرات ماهیتی مهمی دارد.
وی ادامهداد: در تدوین برنامه اجرایی ساخت چهار میلیون واحد مسکن، نزدیک کردن توان خانوار به قیمت تمام شده راهبرد اصلی دولت است. برای نخستین بار در طرحهای حمایتی کشور میزان تسهیلات و کامزد تسهیلات متفاوت و بر اساس دهک درامدی است. در این طرح تنوعی در سود تسهیلات و مبلغ که ناشی از کمک دولت به خانوار است در نظر گرفته شده است. مطالعات ما در راستای کمک به دهکهای پایین و حمایت دولت است که بیشترین کمک به دهک اول تا سوم است.
محمودزاده، ۶ راهبرد وزارت راه و شهرسازی در این پروژه را تشریح کرد و گفت: نخستین راهبرد «توسعه و تقویت تولید مسکن توسط بخش خصوصی» است. در مسکن شهری معمولا در سال ساخت حدود ۳۰۰ هزار واحد داشتیم اما سیاستهای دولت باعث شده در سال ۹۹ و ۱۴۰۰ پیشرفتهای زیادی در حوزه تکمیل واحدهای مسکونی و صدور پروانه داشته باشیم.
وی بیانداشت: از حدود۳۶۰ هزار واحد در سال ۹۸ به ۴۰۸ هزار واحد در سال ۹۹ و پیش بینی بالای ۵۲۰ هزار واحد در سال ۱۴۰۰خواهیم رسید که نویدبخش بازگشنت به سالهای پر رونق ساخت و ساز کشور است.
این مقام مسوول گفت: در سال ۱۴۰۰ و در دوازدهمین ماه سال، به میزان ساخت و ساز و تکمیل پروژه ساختمانی در سال ۹۴ میرسیم که بیش از ۵۰۰ هزار واحد مسکونی در سال است. سیل افول از ۹۴ به طرف پایین درحال بازگشت است.
وی افزود: راهبرد دوم بحث بافت فرسوده است که ظرفیتهای موجود و قابل گسترش را در اختیار قرار میدهد. ساخت و ساز مسکن در استطاعت برای دهکهای اول تا سوم، سومین راهبرد وزارت راه در این زمینه است. راهبرد چهارم ساخت مسکن در استطاعت برای سایر دهکهای هفتگانه است.
معاون مسکن وزیر راه و شهرسازی خاطرنشانکرد: احداث مسکن روستایی پنجمین راهبرد وزارت راه و در نهایت راهبرد ششم عبارت است از مسکن اجارهای و ایجاد نظم در کنترل بازار اجاره کشور دولتدر دو حوزه کاهش هزینه زمین و کاهش هزینه انشعابات، که به کاهش شکاف بین قیمت موجود مسکن و توان خانوار کمک میکند.
محمودزاده گفت: در مدت کمتر از پنج ماهی که قانون جهش تولید مسکن به وزارت راه ابلاغ شده، ۹۸۰ هزار واحد زمین با کاربری مسکونی برای طرح تامین شده که کلنگ زنی ۳۲۰ هزار واحد آن انجام شده و ۱.۴ دهم میلیون اراضی زمین تعیین و در دست بررسی است. بر این اساس در کمتر از پنج ماه نزدیک به یک میلیون واحد زمین تامین شده است.
وی ادامهداد: تاکنون بیش از سه میلیون و ۳۵۰ متقاضی در طرح ثبت نام کردند. در همه شهرها ثبت نام در حال انجام است، همچنین ۴۰۰ هزار متقاضی مجرد در این طرح ثبت نام کردند.
این مقام مسوول گفت: بیش از ۹۰ درصد پالایش ها انجام شده و به استانها ارسال شده است تا شرط سکونت بررسی شود. این مهم در زمان کوتاهی انجام خواهد شد و در ابتدای سال آینده نهضت بزرگ ساخت و ساز شروع خواهد شد.