به گزارش یکشنبه ایرنا از خبرگزاری آسوشیتدپرس، در تورنتو اکثر خیابانهای اطراف پارلمان کانادا در حال حاضر آرام است. معترضان اتاوا که قول داده بودند هرگز تسلیم نشوند، اکثرا توسط پلیس محلی با تجهیزات ضد شورش بدرقه و دستگیر شده اند. صدای بی امان بوق کامیون داران هم خاموش شده است.
این اعتراض ها که ابتدا در پی اجباری شدن واکسیناسیون کرونا برای کامیون داران کلید خورد، منجر به خشم عمومی ناشی از محدودیت های کرونایی و نفرت از سیاست های جاستین ترودو نخست وزیر کانادا شد. کاروان موسوم به آزادی در کانادا که از کاروان هایی مشابه در فرانسه، نیوزلند و هلند الهام گرفته بود، باعث آسیب شدید به تجارت بین المللی کانادا و لطمه اقتصادی شریک اصلی آن، آمریکا شد.
کی از معترضان به خبرنگار آسوشیتدپرس گفت: «فکر میکنم کاری که ما شروع کردهایم، ترودو را خجالت زده و جناح راست افراطی کانادا را تقویت کند.» وی معتقد است که ادامه اعتراضات کشور را تجزیه خواهد کرد؛ چیزی که او از آن استقبال می کند. او می گوید: «این اعتراضات نشان دهنده یک شکاف بزرگ در کشور ما است.»
اکثر تحلیلگران هم بر این باورند که این اعتراضات نقطه عطف تاریخی در سیاست کانادا خواهد بود چرا که هر دو حزب اصلی کانادا را متزلزل کرده است.
نلسون وایزمن، استاد علوم سیاسی در دانشگاه تورنتو، می گوید: «اعتراض ها هم به لیبرالها و هم محافظهکاران آسیب زده است». به اعتقاد وی لیبرالهای طرفدار ترودو برای اینکه به معترضان اجازه دادند هفتهها به هرج و مرج در پایتخت دامن بزنند، منفور شده اند. در عین حال محافظهکاران به سبب حمایت از معترضان، که اتفاقا بسیاری از آنها با راستی ها زاویه دارند، تصویر بدی در اذهان عمومی ایجاد کرده اند.
دانیل بلند استاد علوم سیاسی در دانشگاه مک گیل در مونترال، هم می گوید: محافظه کاران «باید مراقب باشند رای دهندگان میانه رو را که عموماً با معترضان و عموماً پوپولیسم دست راستی همفکر نیستند، از خود دور نکنند».
بنا به گزارش آسوشیتدپرس، از زمان تشدید محدودیتهای بهداشتی مربوط به ویروس کرونا، بسیاری ترودو را به اقتدارگرایی متهم کردند. اخیراً برخی از رهبران محافظهکار کانادا مخالفت کامل خود را با محدودیت ها و الزامات مربوط به ویروس کرونا را اعلام کرده اند. آگاهان بر این باورند، ادامه این اعتراضات ممکن است منجر به نوعی پوپولیسم، مشابه آنچه دونالد ترامپ، رئیس جمهوری سابق آمریکا از آن برای ورود به کاخ سفید استفاده کرد، در کانادا شود.
پیر پویلیور، که یکی از کاندیداها به عنوان رهبر بعدی حزب محافظه کار کانادا است، در طول این مدت سعی کرده معترضان را تشویق کند تا از او حمایت کنند. اما مشخص نیست که آیا این امر او را به صدر حزب محافظه کار میرساند یا در رویارویی بین او و ترودو و رهبر آتی حزب لیبرال، به نفعش خواهد بود یا به اعتبارش آسیب خواهد زد.
اعتراض های این روزهای کانادا در آمریکا از سوی شبکه های خبری چون فاکس نیوز و محافظه کارانی مانند ترامپ مورد تشویق قرار گرفته اند. همزمان میلیون ها دلار کمک مالی از آن سوی مرزها به سوی معترضان کانادایی سرازیر شده است.
بر اساس تحقیقات آسوشیتدپرس از پرونده های فاش شده اهداکنندگان، حدود ۴۴ درصد از نزدیک به ۱۰ میلیون دلار کمک برای حمایت از معترضان، از سوی ایالات متحده بوده است. بسیاری از سیاستمداران برجسته جمهوری خواه هم از معترضان تمجید کرده اند. اما کارشناسان می گویند که حمایت آمریکا از معترضان کانادایی در واقع با هدف تقویت سیاست محافظه کاران است؛ در شرایطی که انتخابات میان دوره ای آمریکا سال آینده در پیش است.
جاستین ترودو نخست وزیر کانادا روز دوشنبه در اقدامی نادر از اختیارات اضطراری خود برای پایان دادن به تظاهرات استفاده کرد. این نخستین بار است که قانون وضع اضطراری مصوب سال ۱۹۸۸ در کانادا به اجرا گذاشته می شود.
جنبش اخیر به نام کاروان آزادی با حضور شماری از رانندگان کامیون کانادا و در اعتراض به اجبار واکسیناسیون برای عبور از مرز این کشور به آمریکا، از ۲۹ ژانویه (۹ بهمن) در اوتاوا آغاز شد و به دیگر شهرهای این کشور سرایت کرد. جاستین ترودو در پی انتخاب مجدد از اکتبر گذشته (مهر ۱۴۰۰) دستور واکسیناسیون اجباری را برای همه کارکنان دولت صادر کرد. آمریکا و کانادا دسامبر گذشته (آذر ۱۴۰۰) واکسیناسیون را برای رانندگان کامیون در مرزهای خود اجباری اعلام کردند