تهران- ایرنا- یک شرکت دانش بنیان داخلی برای نخستین بار در خاورمیانه موفق به تولید گیاه کاسنی ریشه‌ای برای استفاده در بسیاری از فرآورده‌های دارویی و خوراکی شده است.

به گزارش روز دوشنبه گروه علم وآموزش ایرنا، هادی شوریده مدیرعامل این شرکت دانش بنیان با بیان اینکه برای اولین بار در کشور، زمینه کشت و فرآوری رقم کاسنی ریشه‌ای فراهم شده است، افزود: کاسنی ریشه‌ای به دلیل ترکیبات دارویی خود، منبع درمان بسیاری از بیماری‌های گوارشی است. 

وی بیان کرد: در این شرکت موفق به تولید دو محصول از این گیاه دارویی شدیم. محصول اول، اینولین است. کاسنی ریشه‌ای منبع اصلی ترکیبی به نام اینولین است که با افزایش باکتری مفید سیستم گوارش، به بالا رفتن ایمنی بدن منجر می‌شود. محصول دوم، قهوه کاسنی است که برای گوارش، مشکلات کبد چرب و تنظیم گلوکز خون بسیار مفید است.

به گزارش معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، شوریده ادامه داد: استفاده از این محصولات، سال­ ها است در اروپا رونق دارد و همچنان در حال استفاده است، اکنون برای نخستین‌بار این محصول در سطح خاورمیانه به مرز تولید رسیده است.

مدیرعامل این شرکت دانش بنیان گفت:‌ استخراج اینولین از ریشه کاسنی در بسیاری از واحدهای تولیدی اروپایی با روش سنتی انتشار در آب داغ صورت گرفته است. باتوجه به نیاز به انرژی و زمان بالا برای استخراج به روش سنتی، در این طرح از روش نوین پالس الکتریک برای استخراج این متابولیت استفاده می‌شود.

تولید شربت فروکتوز از کاسنی ریشه‌ای 

وی گفت: در حال حاضر شربت فروکتوز مورد استفاده در صنایع غذایی، از گیاه ذرت تولید می‌شود. در این تحقیق امکان تولید شربت فروکتوز از ریشه گیاه کاسنی با انجام واکنش هیدرولیز آنزیمی با استفاده از آنزیم اینولیناز استحصال شده از منبع میکروبی انجام خواهد گرفت.

شوریده اظهار داشت: در حال حاضر سالانه ۱۰۰ تن اینولین با کاربرد خوراکی و دارویی وارد کشور می‌شود. درحالی‌که میزان تولید داخل این محصول در سال نخست، یک تن بوده است که با حمایت های بیشتر در این حوزه، زمینه کاهش واردات این محصول از کشورهای دیگر فراهم خواهد شد.

وی یادآور شد: طرح فرآوری کاسنی ریشه‌ای، با دریافت تسهیلات مصوب معاونت نوآوری و تجاری‌سازی فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری مورد حمایت قرار گرفته است.