ساری – ایرنا – مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران با اظهار این‌که آتش سوزی دیروز ۱۴۰ هکتار از عرصه‌های طبیعی میانکاله را سوزاند ، علت عدم ورود بالگرد برای خاموش کردن آتش را تاریکی شب و عدم امکان پرواز در آن زمان اعلام کرد.

حسینعلی ابراهیمی کارنامی روز دوشنبه در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: آتش‌سوزی گسترده‌ای که از ظهر دیروز –یکم اسفند- در منطقه اسماعیل‌سای میانکاله رخ داد متاسفانه بخش زیادی از پوشش گیاهی این منطقه که عمدتا سازیل بود را از بین برد.

وی افزود: شب گذشته مساحت آتش‌سوزی به طور تقریبی حدود ۲۰ هکتار عنوان شد که این عدد ناشی از برآورد نشدن دقیق مساحت و همچنین مشخص نبودن عرصه‌های در آتش سوخته به دلیل تاریک بودن هوا اعلام شد و رقم دقیقی نبود. اما امروز پس از بررسی دقیق مساحت مناطقی که دچار آتش‌سوزی شده بود مشخص شد که حدود ۱۴۰ هکتار از تالاب در آتش سوخت.

این مسئول خاطرنشان کرد: عنوان کردن مساحت آتش‌سوزی تا پیش از مهار کامل آتش و بویژه هنگامی که آتش‌سوزی به تاریکی هوا کشیده شده باشد به دلیل مشخص نبودن عرصه‌ها مرسوم نیست و درست این است که پس از مهار آتش‌سوزی و بررسی کامل عرصه رقم دقیق‌تری اعلام شود.

مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران تصریح کرد: خشک بودن پوشش گیاهی منطقه در چنین مواردی معمولا عامل افزایش سرعت و گستره آتش‌سوزی است که متاسفانه در آتش‌سوزی روز گذشته نیز منجر به وقوع آتش‌سوزی گسترده‌ای شد و وسیع‌ترین آتش‌سوزی سال جاری تالاب میانکاله را ثبت کرد.

ابراهیمی کارنامی افزود: یکی دیگر از دلایل پیشروی آتش در این منطقه باتلاقی بودن مسیرها و ممکن نبودن اعزام خودروهای آتش‌نشانی بود که سبب شد سرعت مهار آتش کاهش یابد.

عدم امکان پرواز بالگرد

مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران در پاسخ به این پرسش خبرنگار ایرنا که چرا از بالگرد برای خاموش کردن آتش استفاده نشده است ، توضیح داد : معمولا همکاران ما ابتدا باید میزان آتش‌سوزی و مساحت عرصه را برآورد کنند تا تجهیزات مورد نیاز بسته به موقعیت منطقه و شکل آتش‌سوزی تهیه شود ، اما فاصله محل وقوع آتش‌سوزی با مکانی که دسترسی خودرویی وجود داشته باشد حدود ۲۰ کیلومتر است و به دلیل بعد مسافت و باتلاقی بودن مسیر آغاز عملیات مهار آتش کمی طول کشید.
وی افزود : عملیات مهار آتش تا عصر تقریبا خوب پیش می‌رفت و از اوایل تاریکی هوا با وزش باد شدید در منطقه دوباره بر سرعت و گستره آتش افزوده شد.

ابراهیمی کارنامی گفت : شدت آتش‌سوزی زمانی بیشتر شد که دیگر امکان برخاستن بالگرد وجود نداشت و نمی‌شد از این ظرفیت مناسب که اخیرا با پیگیری استاندار به ناوگان امدادی استان اضافه شد بهره گرفت ، اما اگر در روز نیاز به اعزام بالگرد احساس می‌شد قطعا از این ظرفیت بهره می‌گرفتیم.

شامگاه یکشنبه –یکم اسفند- علی کلانه رئیس ذخیره‌گاه زیست‌کره میانکاله در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا مساحت آتش‌سوزی رخ داده در تالاب میانکاله را دست‌کم ۲۰ هکتار اعلام کرد و گفت که مساحت دقیق‌تر آتش‌سوزی باید پس از روشن شدن هوا و با انجام محاسبات دقیق وسعت مناطق آسیب دیده اعلام شود.

این چهل‌ودومین آتش‌سوزی رخ داده در زیستگاه میانکاله طی سال جاری بود که گستره بیشتری نسبت به آتش‌سوزی‌های قبلی را در بر گرفت. تا پیش از این حادثه حدود ۳۰۰ هکتار از عرصه‌های میانکاله طی سال جاری در آتش سوخته بود.

بر اساس آمارها سال ۱۳۹۹ نیز در پناهگاه حیات وحش میانکاله ۱۶ مورد آتش‌سوزی رخ داد که مجموع مساحت این اراضی ۳۸۰ هکتار  بود. تالاب بین‌المللی میانکاله با ۶۸ هزار هکتار مساحت در شرق مازندران و درحوزه استحفاظی شهرستان بهشهر و در حاشیه دریای خزر واقع است. این تالاب که در دل شبه جزیره میانکاله واقع شده، به دلیل برخورداری از تنوع زیستی به ویژه مواد غذایی مهم‌ترین زیستگاه بیش از ۳۲۰ گونه پرنده مهاجر و بومی و ۱۸۰ گونه گیاه به شمار می‌رود.