محمدرضا قاسمی روز سهشنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا افزود: این میزان عوارض آلایندگی از حدود ۱۱۰ واحد صنعتی آلاینده استان، اخذ و بین شهرداریها و دهیاریهای ۱۴ شهرستان متاثر از آلایندگی این واحدها در استان اصفهان توزیعشده است.
وی اظهار داشت: بر اساس مفاد جزء ۳ بند ب ماده ۶ قانون برنامه ششم توسعه و ماده ۳۸ قانون مالیات بر ارزشافزوده، یک درصد از فروش صنایع آلاینده بعنوان عوارض آلایندگی به شهرداریها و دهیاریهای شهرها و روستاهایی که تحت تاثیر آلایندگی قرار دارند، تعلق میگیرد.
قاسمی بابیان اینکه در استان اصفهان واحدهای صنعتی و تولیدی آلاینده کوچک و بزرگ داریم، خاطرنشان کرد: برخی از این واحدها فقط شهرستان یا منطقهای که در آن مستقر هستند را تحت تاثیر قرار میدهند اما تعدادی از آنها شهرستانهای دیگر را نیز تحت تاثیر قرار میدهند.
وی با اشاره به اینکه سهم هر یک از این شهرستانها از میزان عوارض آلایندگی در کمیته توزیع عوارض آلودگی واحدهای بزرگ تولیدی استان مشخص میشود، گفت: ریاست این جلسه به عهده سازمان مدیریت و برنامهریزی و دبیری آن به عهده اداره کل حفاظت محیطزیست استان است و مدیرکل امور مالیاتی استان و فرمانداران ۱۴ شهرستان متاثر از آلایندگی واحدهای صنعتی نیز عضو کمیته هستند.
سرپرست سازمان مدیریت و برنامهریزی اصفهان افزود: در این کمیته بر اساس فرمولی که توسط سازمان برنامهوبودجه ارائهشده است و بر اساس شاخصهایی مانند طول دودکش، فاصله منبع تولیدکننده آلایندگی تا مرز شهرستان و جهت باد غالب، سهم هر شهرستان در دریافت عوارض آلایندگی از واحدهای صنعتی بزرگ مشخص میشود.
قاسمی ادامه داد: پس از مشخص شدن سهم هر شهرستان، میزان آنها به اداره کل مالیاتی استان اعلام و در آنجا توزیع عوارض آلایندگی بر اساس این سهمیهها و از محل درآمدهای وصولشده از فروش واحدهای صنعتی انجام میشود.
وی برخی از شهرستانهای عضو کمیته توزیع عوارض آلودگی را اصفهان، لنجان، فلاورجان، گلپایگان، خمینیشهر، نجفآباد، مبارکه، تیران و کرون، شهرضا، شاهینشهر و میمه، برخوار، خوانسار و دهاقان عنوان و تصریح کرد: از بین ۱۱۰ واحد صنعتی که عوارض آلایندگی از آنها اخذ میشود، ۱۲ واحد بزرگ هستند که چند شهرستان را تحت تاثیر قرار میدهند مانند ذوبآهن، فولاد مبارکه و پالایشگاه و پتروشیمی اصفهان.
چگونگی هزینه کرد عوارض آلایندگی
وی درباره چگونگی هزینه کرد عوارض آلایندگی توضیح داد: این موضوع به سیاست شهرداریها و دهیاریها بستگی دارد بعنوان مثال آیا شهرداری یک شهر عوارض آلایندگی را برای فیلتر واحدهای صنعتی هزینه میکند یا تقویت ناوگان حملونقل عمومی اما مقرر است در سال ۱۴۰۱ اصولی برای نحوه هزینه کرد این عوارض مشخص شود.
استان اصفهان در سالهای اخیر با معضل زیستمحیطی آلودگی هوا مواجه بوده است بطوریکه هوای اصفهان و تعدادی از شهرهای پرجمعیت و صنعتی استان در تعداد قابل توجهی از روزهای سال در وضعیت ناسالم قرار دارد.
بر اساس گزارش مرکز ملی تغییر هوا و اقلیم سازمان حفاظت محیطزیست، اصفهان در بین هشت کلانشهر ایران (شامل تهران، اصفهان، مشهد، تبریز، کرج، اهواز، شیراز و اراک) رتبه نخست آلودگی هوا را دارد.
۷۰ درصد صنایع استان در ۶ درصد مساحت استان واقعشده است؛ همچنین ۷۵ درصد جمعیت استان در شعاع ۵۰ کیلومتری اصفهان سکونت دارند؛ درحالیکه مساحت استان ۱۰ میلیون و ۷۰۰ هزار هکتار، مساحت شهرکها و نواحی صنعتی ۶ هزار هکتار است و ۱۱ شهرک صنعتی و چهار ناحیه صنعتی در شعاع ۵۰ کیلومتری اصفهان مستقر هستند.