تهران- ایرنا- حدود دوماه از شناسایی نخستین مبتلای قطعی به ویروس امیکرون می‌گذرد و در روزهایی که پیک ششم همه‌گیری کرونا در ایران به قله نزدیک می‌شود، آمار ابتلاء و بستری نیز روزبه‌روز در حال افزایش است.  

رسانه‌های مختلف امروز سوم اسفند، نگاه ویژه‌ای به شیوع سویه جدید کرونا با نام امیکرون در کشور داشته‌اند. به گونه‌ای که طیف‌های گوناگون رسانه‌های خبری هر کدام گزارش‌ها و گفت‌وگوهایی در این خصوص منتشر کرده‌اند که در ادامه بخشی از این گزارش‌ها رصد می‌شود.

کودکان و دانشجویان بی‌دفاع در برابر ویروس

روزنامه آرمان ملی در یادداشتی با عنوان «کودکان؛ اُمیکرون و اهمال بزرگسالان» به قلم جعفرگلابی روزنامه نگار، نوشت: گویا قرار است همه امواج کرونا و وجوه مختلف آن در کشور ما ظهور و بروز داشته باشد و با وجود فرصت‌های متعدد همواره از این همه‌گیری عقب باشیم! حدود ۲ماه پیش که سویه جدید کرونا در آفریقای‌جنوبی شناسایی شد و پس از آن به ‌سرعت به دیگر کشورها سرایت کرد فرصت مغتنمی بود که تصمیمات لازم برای عدم نفوذ آن به کشورمان اتخاذ شود یا حداقل کنترل دقیق آن در دستور کار قرار گیرد، متاسفانه انفعال در برابر آن تا جایی پیش رفت که گویی هیچ راهی برای مقابله با این موج جدید وجود ندارد و باید از آن استقبال کنیم! برحضور دانش‌آموزان در مدارس تاکید شد و با اینکه روزها از چرخش اُمیکرون درکشورگذشته بود واکسیناسیون کودکان بالای ۵ سال در دستورکار قرار گرفت! واکسنی که به‌طور طبیعی حداقل ۲ هفته بعد از تزریق آثار ایمنی از شدت گرفتن بیماری را ظاهر می‌کند و قاعدتا به تنهایی نمی‌توانست یک مقابله موثر باشد. درحال حاضر اخبار متعدد ازشیوع چشمگیر سویه جدید کرونا درمیان کودکان به گوش می‌رسد و تعداد مبتلایان و بستری‌ها را روز به روز افزایش می‌دهد. آمار مرگ و میرها با سرعت در حال افزایش است و تا دیروز به... رسیده است. در آمارهای اعلامی وزارت بهداشت ازسویی تعداد کودکان مبتلا مشخص نیست و از سوی دیگر بسیاری از مبتلایان به علت عوارض خفیف یا به بیمارستان‌ها مراجعه نمی‌کنند یا به صورت سرپایی معاینه می‌شوند و به خانه باز می‌گردند.

طبق گفته همه‌گیرشناسان آمار واقعی مبتلایان بسیار بیشتر از آمارهای اعلامی است و این نگرانی را دامن می‌زند که از رهگذر افزایش جمعیت مبتلایان، ویروس مزبور جهش یابد و همان‌طورکه بارها نشان داده است بازهم همه را غافلگیرکند. اما موضوع بسیار مهم درگیر شدن بسیاری از کودکان معصوم با این بیماری است. اگر تا پیش ازاین می‌شد برخی از قصورها و تقصیرها رامتوجه مردمی دانست که شیوه‌نامه‌های بهداشتی را رعایت نمی‌کنند اکنون کودکانی مبتلا می‌شوند که هیچ انتظاری از آنها برای رعایت موارد ایمنی نیست، متاسفانه اغلب کودکان از بزرگسالان و حتی پدران و مادران خود بیماری را دریافت می‌کنند و در واقع در این راه مورد جفای بزرگ‌ترها قرار می‌گیرند. همان کسانی که در بدترین شرایط حاضر نبودند مسافرت‌ها و دورهمی‌ها و انواع مراسم خود را ترک کنند حالا بی‌مبالاتی خود را متوجه کودکان می‌کنند که واقعا با هیچ اصول اخلاقی وانسانی سازگار نیست. درشرایط پیشین وقتی بزرگسالان بی‌ملاحظه مورد سرزنش قرار می‌گرفتند در پاسخ عنوان می‌کردند که جسم و جان و سلامت ما به خودمان مربوط است وکسی حق دخالت در این امور شخصی را ندارد.

علیرضا وجهی معاون دانشجویی دانشگاه تهران در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا درباره تعلیق پذیرش در خوابگاه‌های دانشگاه تهران بیان کرد: ما تمایلی نداشتیم که شرایط خوابگاه‌ها این طور شود و اقداماتی انجام دادیم که وضعیت برای ورود افراد جدید آماده شود، اما بعد از این‌که چند نفر از دانشجویان در خوابگاه‌ها با کرونا درگیر شدند، تصمیم به این کار گرفتیم. ما یک پزشک خانم و یک پزشک آقا به اتاق‌های خوابگاه فرستادیم تا وضعیت سلامت دانشجویان را بررسی کنند، آن‌ها مشاهده کردند که آلودگی زیاد است. این در حالی است که افراد مبتلا، درگیری خود با کرونا را طرح نکرده بودند، در نتیجه این درگیری گسترش پیدا کرده بود. در ادامه ما دیدیم هر نفر جدیدی که وارد خوابگاه کنیم می‌تواند مبتلا شود، همین باعث شد نه تنها روند سابق را پیش نرویم و در ورود پیشرفت نداشته باشیم، بلکه مجبور شدیم ورود را هم متوقف کنیم.  معاون دانشجویی دانشگاه تهران گفت: در حال حاضر درگیری افراد به کرونا خیلی زیاد است و بسیاری از افراد درگیر بیماری هستند و حتی دو نفر از مدیرانمان هم درگیر کرونا شدند.

اکنون شرایطی وجود دارد که ما نمی‌توانیم زمانی برای پذیرش خوابگاه‌ها اعلام کنیم. متاهلان در خوابگاه‌های خود ساکنند و به آن‌ها کاری نداریم مگر این که فرد درس خود را تمام کرده و مجبور به تخلیه خوابگاه باشد.ما خوابگاه دانشجویان متاهل را مانند دانشجویان مجرد هر ترم خالی نمی‌کنیم تا دوباره پذیرش داشته باشیم زیرا آن‌ها خانواده هستند؛ یعنی از زمانی که می‌آیند تا آخر دوره‌شان مستقر هستند و این خوابگاه‌ها طبق روال عادی به کار خود ادامه می‌دهند. آمار دقیقی در دست نیست. طبق مراجعاتی که داشتیم ۱۰ نفر از دختران در دو خوابگاه درگیر بودند و حدود شش نفر در دو خوابگاه پسران مبتلا شدند. واقعیت این است که نمی‌توانیم بگوییم دقیقا چند نفر درگیر هستند. تعدادی از افراد هستند که پنهان می‌‎کنند و این کار خوب نیست. ما حتی یک فضای جدا برای افرادی که درگیر می‌شوند در نظر گرفته بودیم تا در زمان بیماری و ابتلا از آنان پرستاری شود و غذای ویژه‌تری دریافت کنند، اما دانشجویان علاقه ندارند از اتاق‌شان بیرون بیایند و نمی‌توانند یک فضای جدید را راحت بپذیرند یا برخی از آن‌ها می‌ترسند که بگویند که مبتلا هستند و این باعث شده که به ما اطلاع ندهند.

خبرگزاری ایمنا در گزارشی با عنوان «قربانیان بی‌دفاع در پیک ششم کرونا» آورده است: باورهای نادرست درباره ایمنی کودکان در برابر کرونا، پوشش بسیار اندک واکسیناسیون و بی‌توجهی برخی والدین به رعایت پروتکل‌های بهداشتی در هفته‌های اخیر، کودکان را به قربانیان اصلی امیکرون در موج ششم همه‌گیری تبدیل کرده است. گزارش‌های وزارت بهداشت حکایت از آن دارد که در آبان‌ماه امسال، میزان بستری کودکان و نوجوانان زیر ١٨ سال ٩ درصد بود، اما با رشد دو برابری میزان بستری کودکان و نوجوانان زیر ١٨ سال، اکنون این عدد به ٢٢ درصد رسیده است! عوارض بیماری کووید ۱۹ در میان خردسالان و کودکان با علائم شناخته‌شده سویه‌های قبلی در میان بزرگسالان متفاوت بوده و شیوع سریع‌تر و گسترده‌تر سویه امیکرون به‌ویژه در بین کودکان، بر نگرانی متخصصان و والدین افزوده است. آبریزش بینی، گلودرد، سردرد، گرفتگی‌صدا، سرفه، تب، بی‌حالی و لرز، علائم گوارشی مانند اسهال و استفراغ ازجمله علائم امیکرون در کودکان است. گاهی ممکن است درگیری ریه اتفاق بیفتد و در موارد شدید تنگی‌نفس و کبودی لب‌ها وجود داشته باشد.

از مهم‌ترین علت ابتلای کودکان به بیماری کرونا به خصوص امیکرون می‌توان به سهل‌انگاری والدین، رعایت نکردن پروتکل‌های بهداشتی، مشارکت دادن کودکان در میهمانی‌های خانوادگی، مراجعه نکردن برای واکسیناسیون و تصور اشتباه مبنی بر مبتلا نشدن کودکان به بیماری کرونا اشاره کرد. وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی روز یکشنبه بیست‌وهشتم آذرماه مشاهده سویه «امیکرون» کرونا در ایران را تأیید کرد. این گونه که پژوهشگران آفریقای‌جنوبی آن را شناسایی کرده‌اند، دارای جهش‌های چندگانه است که سازمان بهداشت جهانی، این گونه جدید را به عنوان یک گونه نگران‌کننده معرفی و براساس ترتیب الفبای یونانی، آن را «امیکرون» نام‌گذاری کرده است. این سویه در مقایسه با دیگر به سایر سویه‌های ویروس کرونا، تاکنون بیشترین قربانی را در گروه سنی کودکان و نوجوانان داشته است.

آیا باید نگران جهش‌های بعدی سویه دلتا هم باشی؟

به گزارش خبرنگار مهر، «استفان بانسل» متخصص بیماری‌های عفونی و مدیرعامل شرکت مدرنا، می‌گوید: معتقدم سویه بعدی ویروس پس از امیکرون، به اندازه سویه های قلبی، عفونی و مقاوم به واکسن و خطرناک نخواهد بود. به احتمال ۸۰ درصد، با تکامل امیکرون یا تکامل کروناویروس، ما شاهد ویروس‌های بدخیم کمتر و کمتری باشیم. سویه جدید اولین بار توسط مقامات آفریقای جنوبی در اواخر نوامبر کشف شد و به سرعت جهان را در برگرفت. این امر باعث شد تا موارد ابتلاء به کووید در بسیاری از کشورهای غربی افزایش یابد. با این حال، روند نزولی این سویه سریع اتفاق می‌افتد و به سرعت فروکش می‌کند. کارشناسان امیدوارند که نرخ بالای انتقال پذیری عفونت همراه با ماهیت نسبتاً خفیف آن، پایان پاندمی را به زودی نشان دهد. این سویه افراد بسیاری را مبتلا کرد که اکنون بخش بزرگی از جمعیت جهان در برابر آن مصونیت طبیعی دارند. از طرفی، تعداد فزاینده افراد واکسینه شده می‌تواند به این پاندمی پایان دهد. برخی کارشناسان بر این باورند که مرحله پاندمی کووید تا پایان سال به پایان می‌رسد و انسان‌ها می‌توانند مانند آنفلوانزا در کنار ویروس زندگی کنند.

خبرگزاری خبرآنلاین در گزارشی با عنوان « این‌بار نه دلتا، بلکه امیکرون جان می‌گیرد» آورده است: ویروسی که قرار بود بی‌خطر باشد دارد روزانه جان صدها تن را می‌گیرد، یک‌بار دیگر آمار مرگ‌ومیر افراد مبتلا به کرونا از ۲۰۰ تن در روز گذشت اما این‌بار خبری از سویه کشنده «دلتا» نیست، بلکه «امیکرون» همین ویروسی که خیلی‌ها آن را به یک سرماخوردگی ساده تشبیه می‌کردند حالا میدان‌دار شده است، این ویروس نه‌تنها بزرگسالان بلکه دست به بازی خطرناکی زده و جان کودکان را تهدید می‌کند، شاید هم در یک همکاری با سویه دلتا می‌خواهند روزهای سخت‌تری را در آینده رقم بزنند. با این وجود در روزهای گذشته هرچه آمار فوتی‌ها بیشتر شده از آمار موارد ابتلا به کرونا کمتر شده است، درحالی‌که در نیمه سوم بهمن‌ماه آمار ابتلا به کرونا به نزدیک ۴۰ هزار نفر رسیده بود اما این روزها آمار موارد ابتلا بین ۱۲ تا ۲۰ هزار نفر است، این مسئله هم می‌تواند به‌دلیل کاهش واقعی موارد ابتلا باشد که نشانه خوبی برای روند نزولی پیک ششم است و هم می‌تواند به‌دلیل کاهش نمونه‌گیری‌ها باشد که اصلاً نشانه خوبی نیست.

دراین‌باره سیامک سمیعی، مدیرکل آزمایشگاه‌های مرجع وزارت بهداشت در گفت‌وگویی به خبرآنلاین می‌گوید: «وقتی بیماری در جامعه شدت می‌گیرد، تعداد کسانی که بنا به تشخیص پزشک نیاز به آزمایش تشخیصی ندارند افزایش پیدا می‌کند» او همچنین به پرسش‌هایی درباره تعداد نمونه‌گیری‌ها و شیوه نمونه‌گیری از مردم در مراکز دولتی پاسخ می‌دهد. بر اساس نتایج ثبت شده در سامانه پرونده الکترونیک سلامت سطح یک (که مربوط به بیماران سرپایی بخش بهداشت است)، و نتایج سامانه کووید-۱۹ مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر (که مربط به بیماران بستری است) و همچنین سامانه CLIS که بخش خصوص ملزم به ثبت نتایج مراجعین خود در آن است، چیزی نزدیک به ۶۰۰ هزار آزمایش در هفته منتهی به ۲۵ بهمن ثبت شده است. از آنجا که نتایج آزمایش‌های خودآزمون ثبت نمی‌شود، اطلاعی از تعداد آنها در دست نیست. این گزارش بصورت هفتگی تهیه و تقدیم ستاد مدیریت سلامت وزارت بهداشت می‌شود.‌

روزنامه همشهری با درج گزارشی با عنوان «نگرانی جهانی از نسخه خطرناک‌تر امیکرون» می‌نویسد:‌ ویروس BA.۲ که زیرسویه امیکرون است، اگرچه در مقایسه با نسخه اصلی سویه سرایت بالاتری ندارد، اما طبق یک تحقیق جدید، ممکن است باعث بیماری سخت‌تر و خنثی‌کردن اسلحه‌های ما در مبارزه با کووید-۱۹ شود. به گزارش سی‌ان‌ان، آزمایشی که توسط محققان ژاپنی در محیط آزمایشگاهی انجام شده است، نشان می‌دهد که BA.۲ ممکن است ویژگی‌هایی داشته باشد که منجر به بیماری سخت‌تر مانند سویه‌های قبلی کووید ازجمله دلتا شود. به‌نظر می‌رسد این ویروس مانند امیکرون، تا حد زیادی از مصونیت ایجادشده توسط واکسن‌ها فرار می‌کند. با این حال، دوز تقویت‌کننده، محافظت را بازیابی می‌کند و احتمال ابتلا به بیماری پس از عفونت را حدود ۷۴درصد کاهش می‌دهد.

زیرسویه BA.۲ همچنین به برخی درمان‌ها ازجمله سوترویماب - آنتی‌بادی مونوکلونال- که هم‌اکنون به‌عنوان درمان در برابر امیکرون استفاده می‌شود، مقاوم است. دنیل راودز، ‌مدیر بخش میکروبیولوژی در کلینیک کلیولند اوهایو می‌گوید: از منظر انسانی، این ویروس ممکن است از BA.۱ بدتر باشد و علاوه بر سرعت بیشتر در سرایت، موجب بیماری سخت‌تر شود. روشل والنسکی، مدیر مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های آمریکا می‌گوید که این مرکز از نزدیک در حال پیگیری روند پیشروی BA.۲ است. زیرسویه BA.۲ در مقایسه با ویروس اصلی کرونا که در ووهان نخستین‌بار دیده شد، جهش‌های بسیار بیشتری دارد. همچنین دارای چندین تغییر ژنی است که نه‌تنها آن را از سویه اصلی امیکرون بلکه از سایر سویه‌ها ازجمله آلفا، بتا، گاما و دلتا نیز متمایز می‌کند. ‌طبق گفته سازمان بهداشت جهانی اینطور تخمین زده می‌شود که زیرسویه BA.۲ حدود ۳۰درصد بیشتر از امیکرون عفونی باشد. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های آمریکا تخمین می‌زند که در حدود ۴درصد از مردم این کشور به BA.۲ مبتلا هستند اما بسیاری دیگر از کشورهای دنیا تجربه سخت‌تری در مواجهه با این سویه دارند. بنا بر گزارش هفتگی سازمان بهداشت جهانی، در ۱۰کشور ازجمله بنگلادش، برونئی، چین، دانمارک، گوام، هند، مونته‌نگرو، نپال، پاکستان و فیلیپین حالا BA.۲ تبدیل به‌ گونه غالب شده است.

شیب تند افزایش مرگ‌های کرونایی

شهروند آنلاین در گزارشی آورده است:‌ هفته‌های پایانی سال، شلوغ‌ترین روزهای شهرها و خیابان‌های ایران است و اُمیکرون روزبه‌روز قربانیان بیشتری می‌گیرد، ولی مسئولان وزارت بهداشت و ستاد ملی مقابله با کرونا تصمیمی برای اعمال محدودیت در سطح شهر و اماکن عمومی نگرفته‌اند. ۲۳۶ نفر در شبانه‌روز گذشته بر اثر کرونا از دنیا رفتند؛ این آمار روز شنبه اول اسفند ماه ۲۴۲ نفر بود. آخرین بار ۲۳ مهر ماه بود که شمار جانباختگان کرونایی بالای ۲۰۰ نفر در ایران ثبت شد. بعد از فروکش‌کردن موج پنجم کرونا با سویه دلتا، اولین روز آخرین ماه از سال، دوباره آمار فوتی به بیش از ۲۰۰ نفر رسید و به احتمال زیاد این روند افزایشی تند ادامه دارد. این در حالی است که نه خبری از اعمال محدودیت‌ها شنیده می‌شود و نه مردم نسبت به رعایت پروتکل‌های بهداشتی جدیت سابق را دارند. بنابر اعلام وزارت بهداشت، در ۲۴ ساعت گذشته ۱۹هزار و ۱۱۰ بیمار کووید-۱۹ در کشور شناسایی شدند و متاسفانه در این بازه زمانی ۲۳۶ بیمار نیز جان خود را از دست دادند. در حال حاضر ۳۳۷ شهرستان در وضعیت قرمز، ۶۴ شهرستان در وضعیت نارنجی، ۴۷ شهرستان در وضعیت زرد و صفر شهرستان در وضعیت آبی قرار دارند. مهرداد حق‌ازلی عضو کمیته علمی ستاد ملی کرونا با اشاره به اینکه از نظر ابتلا به کرونا هنوز در شیب صعودی هستیم، می‌گوید: «به نظر می‌رسد این روند تا یک یا دو هفته آینده ادامه داشته باشد و پس از آن به قله پیک برسیم.» از آنجا که تجربیات جهانی نشان داده که مدت پیک با اُمیکرون در سایر کشورها به اندازه پیک دلتا طولانی نبوده است، پس از رسیدن به قله حدودا دو تا سه هفته در قله می‌مانیم و بعد به شیب نزولی پیک وارد می‌شویم.

روزنامه صبح نو در گزارشی با عنوان «همچنان در اوج تا دو هفته دیگر» نوشت: آمار روزانه تلفات کرونا و امیکرون در کشور هر روز بیشتر می‌شود. مسوولان و کادر درمانی نیز اعتقاد دارند که در روزهای آینده احتمال افزایش تعداد فوتی‌ها همچنان وجود دارد. از سوی دیگر، بخشنامه ممنوعیت تعطیلی سراسری و کلی مدارس برای اجرا به ادارات کل آموزش‌وپرورش استان‌ها ابلاغ می‌شود. همه این موارد در شرایطی است که نقشه رنگبندی ایران به‌طور کامل قرمز شده است و براساس شواهد موجود، کودکان پنج تا ۱۲ساله حدود ۲۰درصد بیماران بستری در بیمارستان‌ها را به خود اختصاص داده‌اند. آمار رسمی کرونا که هر روز ازسوی وزارت بهداشت و درمان منتشر می‌شود حکایت از آن دارد که در فاصله ظهر روز یکشنبه تا ظهر روز دوشنبه، دوم اسفند، ۱۹هزار و ۱۱۰بیمار جدید کرونایی در سراسر کشور شناسایی شدند که از این تعداد دوهزار و ۵۱۴نفر در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی کشور بستری شدند. همچنین تعداد جان‌باختگان نیز برای دومین روز بالای ۲۰۰نفر ثبت شد و به عبارت دقیق‌تر، ۲۳۶ایرانی جان خود را از دست دادند.

بر این اساس، مجموع بیماران کرونایی کشور به ۶میلیون و ۹۶۱هزار و ۵۶۲نفر و مجموع جان‌باختگان کرونایی هم به ۱۳۵هزار و ۲۷۶نفر رسید. این در شرایطی است که هم‌اکنون ۴۰۸۵نفر از بیماران در بخش‌های مراقبت‌های ویژه بیمارستان‌ها تحت نظر هستند. براساس آمار وزارت بهداشت و درمان، مجموع واکسن‌های تزریق‌شده در کشور هم به ۱۳۹میلیون و ۷۷۸هزار و ۸۶۳دوز رسید. به‌عبارت‌دیگر، تا صبح دیروز ۶۲میلیون و ۲۶۱هزار و ۳۹۶نفر دوز اول، ۵۵میلیون و ۱۵۷هزار و ۵۸۴نفر دوز دوم و ۲۲میلیون و ۳۵۹هزار و ۸۸۳نفر، دوز سوم واکسن کرونا را تزریق کرده‌اند. در روز یکشنبه هم ۳۱۱هزار و ۸۰۹دوز واکسن کرونا در کشور تزریق شده است. درحال‌حاضر ۳۳۷شهرستان در وضعیت قرمز، ۶۴شهرستان در وضعیت نارنجی، ۴۷شهرستان در وضعیت زرد قرار دارند و هیچ شهرستانی در وضعیت آبی قرار ندارد.

روزنامه آفتاب یزد در گزارشی با عنوان «علت افزایش دوباره مرگ‌های کرونایی در کشور» می‌نویسد: بهتر است مبتلایان به اُمیکرون حداقل ۱۰ روز تا ۲ هفته قرنطینه بمانند و در این مدت از حضور در مشاغل خودداری کنند. به نظر می‌رسد این روند تا یک یا دو هفته آینده ادامه داشته باشد و پس از آن به قله پیک برسیم. در حال حاضر تعداد بستری افزایش یافته و تعداد مرگ و میر از حدود ۲۰ مورد به بیش از ۲۰۰ مورد در روزهای اخیر رسیده است. از آنجایی که تجربیات جهانی نشان داده است که مدت پیک با امیکرون در سایر کشورها به اندازه پیک دلتا طولانی نبوده است، پس از رسیدن به قله حدودا ۲ تا ۳ هفته در قله می‌مانیم و بعد به شیب نزولی پیک وارد می‌شویم.او تاکید کرد: البته موضوع الزامی، رعایت پروتکل‌ها و تزریق واکسن است.

در صورت عدم رعایت پروتکل‌ها ممکن است در طول عید نوروز هم با بیماری درگیر باشیم که دیگر آن وقت لازم است در امکان مسافرت‌ها تجدیدنظر شود. در هر صورت افزایش تعداد ابتلا منجر به افزایش تعداد بستری و پس از آن مرگ و میر خواهد شد. تعداد ابتلا تا حد زیادی افزایش یافته است و حتی اگر قرار باشد درصد کمی از اینها بدحال شوند، باز هم تعداد فوتی‌ها قابل توجه خواهد بود. بیشترین مرگ و میر در افرادی است که یا واکسن تزریق نکردند و یا واکسیناسیون شان کامل نشده است. همچنین افراد دارای بیماری زمینه‌ای و مصرف‌کنندگان داروهایی که سیستم ایمنی را تضعیف می‌کند در معرض خطر هستند. نظر ما این بود که فعلا این موضوع به شکل کامل به تاخیر افتد و پیشنهاد خود را به ستاد کشوری اعلام کردیم. به نظر می‌رسد با توجه به اینکه جهش امیکرون در کودکان می‌تواند سبب بیماری‌زایی بیشتر شود، بهتر است از تجمع بچه‌ها در اماکن سربسته جلوگیری شود؛ زیرا در هر صورت تعداد قابل توجهی از مدارس ما شرایط استاندارد را ندارند زیرا شرایط زیرساخت و مساحتی در مدارس استاندارد نیست و همین سبب می‌شود امکان رعایت پروتکل‌ها وجود نداشته باشد.

روزنامه حمایت در گزارشی با عنوان «افزایش ۲.۴ برابری بیماران بدحال کرونا در ۳هفته اخیر» می‌نویسد: با مقایسه اجمالی میان آمار و ارقام اعلام شده از سوی وزارت بهداشت در بازه زمانی ۲۱ روز اخیر می‌توان گفت که در این مدت تعداد بیماران بدحال که در بخش‌های مراقبت‌های ویژه بستری هستند ۲/۴ برابر شده، عدد و رقمی که بسیار قابل تامل است. چهار هزار و ۸۵ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در بخش‌های مراقبت های ویژه بیمارستان‌ها تحت مراقبت قرار دارند. آماری که در بازه زمانی ۲۴ ساعت گذشته از سوی وزارت بهداشت به عنوان اصلی‌ترین متولی انتشار اطلاعات در این زمینه اعلام شده است، این در حالی بوده که در بازه زمانی کمتر از یک ماهه اخیرعدد مذکور بیش از سه برابر شده است، زیرا که به طور مثال می توان گفت حدود ۲۱ روز قبل یک هزار و ۷۰۳ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در بخش‌های مراقبت های ویژه تحت درمان قرار داشتند، عددی که اکنون ۴/۲ برابر شده است. این در حالی بوده می‌توان اینگونه نیز عنوان کرد که بالا رفتن تعداد بیماران بستری در آی سی یوها پیامدش تا حدی افزایش تعداد فوت شدگان ناشی از این ویروس منحوس نیز بوده است. آماری که در مدت زمان ۲۴ ساعت گذشته به ۲۳۶ بیمار رسیده است، بیمارانی که کووید۱۹ روزشمار زندگی آنها را به صفحه پایانی رسانده است.

بمب‌های متحرک امیکرون از سوی دیگر با نگاهی اجمالی به جامعه و میزان ابتلای افراد به سویه جدید امیکرون می‌توان بیان کرد؛ اگرچه آمارهای ابتلا روند صعودی این روزها نداشته است، اما به نظر می‌رسد شیوع آن بیش از گذشته افزایش یافته هرچند که به دلیل مدنظر قرار گرفتن هرگونه علائم سرماخوردگی به عنوان کرونا و با توجه به تاکید وزیر بهداشت در این زمینه میزان انجام تست‎‌های PCR کاهش یافته است. علاوه بر این برخی از صاحب‌نظران در این زمینه بر این باور هستند که تعداد قابل توجهی از مرگ و میرهای کرونایی در اورژانس و آی سی یو بیمارستان‌ها و مراکز درمانی دلیلش به طور مستقیم این بیماری شایع شده نیست، بلکه به این امر به بیماری‌های دیگری نیز مربوط می‌شود، امراض زمینه‌ای که بسترساز فوت این دسته از مبتلایان به کرونا می‌شود، بنابراین افزایش آمار ابتلاء را باید با توجه به عوامل مختلفی در نظر گرفت. با این وجود اما این را هم باید عنوان کرد؛ در این زمینه اگرچه افراد ممکن است به دلیل بیماری‌های زمینه‌ای فوت کرده باشند، اما به واقع این کرونا بوده که موجب شده تا افراد دارای چنین بیماری‌هایی جان خود را از دست دهند، چرا که اگر دچار کرونا نمی‌شدند، شاید امراضی که داشتند موجب جان‌باختن آنها حداقل تا مدت قابل توجهی نمی‌شد.

روزنامه تعادل در گزارشی «شرایط کرونا در کشور بحرانی است» نوشت: قرار بود امیکرون آرام و آهسته بیاید و برود، اما حالا یک بار دیگر میزان مرگ و میرهای کرونایی افزایش چشمگیری داشته و هر روز بر تعداد افراد مبتلا افزوده می‌شود، این در حالی است که کودکان بیش از بقیه گرفتار این بیماری می‌شوند و معلوم نیست کرونا کی و چه زمانی قرار است دست از سر دنیا بردارد. با اینکه ابتدا گفته شده بود امیکرون نسبت به سویه‌های قبلی کرونا مرگ و میر نخواهد داشت یا اینکه این مرگ و میرها حداقل خواهد بود اما آنچه تاکنون در کشور ما اتفاق افتاده نقض آشکار این اظهارنظرهاست. از سوی دیگر مردم هم میل و رغبت چندانی به رعایت پروتکل‌های بهداشتی ندارند. از سوی دیگر سرعت انتشار امیکرون ۷۰ برابر بیشتر از دیگر سویه‌های کرونا تخمین زده شده و حالا که ما در میانه پیک ششم قرار گرفته‌ایم و به گفته کارشناسان هنوز به اوج قله هم نرسیدیم مرگ‌های روزانه از ۲۰۰ نفر هم بیشتر شده و این در حالی است که تنها در تهران روزانه نزدیک به ۵۰ نفر جان خود را از دست می‌دهند.

اینکه دوباره در آستانه سال نو چنین اتفاقاتی رخ می‌دهد و خانواده‌هایی دوباره عزادار عزیزانشان می‌شوند مساله‌ای است که نباید نادیده گرفته شود. البته که نمی‌توان تنها با ابلاغیه و دستور کاری از پیش برد، اینکه بگوییم باید جلوی انتشار کرونا گرفته شود، یا حتی یک مرگ در روز هم زیاد است دردی را دوا نمی‌کند. همین که مسوولان قرنطینه را جدی نمی‌گیرند، کافی است تا مردم هم به این مساله توجه نداشته باشند و موج ششم کرونا یک بار دیگر با قربانی کردن تعداد بی‌شماری از هموطنان عید دیگری را هم برای مردم تبدیل به لحظه‌های تلخ از دست دادن عزیزانشان کند. اما سوال اینجاست امیکرون که قرار بود نوع خفیف کرونا باشد چرا باعث بروز چنین اتفاقی شده است.

تزریق واکسن برای پیشگیری امیکرون

حمید سوری اپیدمیولوژیست در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا، درباره وضعیت موجود کرونا در کشور، گفت: انتظار داشتیم ۲ تا ۴ هفته بعد از شروع پیک و فراوانیِ ابتلا شاهد افزایش موارد بستری و مرگ باشیم که متاسفانه این موضوع رخ داد و به احتمال زیاد این روند افزایشی تا حدود ۱۰ روز دیگر ادامه می‌یابد ولیکن امیدوار هستیم که شرایط مدیریت شود. برای مدیریت شرایط بخشی از مسئولیت به عهده مردم و گروه‌های آسیب‌پذیر است که لازم است خود مراقبتی را افزایش دهند. خودمراقبتی فقط شامل کسانی که واکسن نزدند نیست، بلکه کسانی هم که واکسن زدند ولی آسیب پذیری بالایی دارند مانند سالمندان، بیماران زمینه‌ای و... باید به شدت مراقبت‌های لازم را لحاظ کرده و کمتر در سطح جامعه تردد کنند تا چند هفته‌ اوج پیک را رد کنیم.

«واکسن» به تنهایی معجزه نمی‌کند. وقتی از پیک بیماری صحبت می‌کنیم مهم است که از ابتلا حرف می‌زنیم یا از بستری و مرگ و میر. در مورد ابتلا در کشور نمی‌توان خیلی قطعی صحبت کرد؛ چون موارد ابتلایی که جست‌وجو می‌کنیم بخشی از کل مبتلایان جامعه است؛ چون ما نظام بیماریابی فعال نداریم و تنها کسانی شناسایی می‌شوند که به مراکز بهداشتی درمانی مراجعه می‌کنند. با توجه به اینکه ابتلا به امیکرون معمولا شدت کمی دارد و ممکن است در برخی افراد هم بدون علامت بروز کند، عملا همین افراد بدون علامت سبب انتشار بیماری به گروه‌های دیگر می‌شوند که از زیر ذره‌بین نظام سلامت هم خارج هستند.

سیامک سمیعی مدیرکل آزمایشگاه مرجع سلامت وزارت بهداشت در گفت‌وگو با خبرگزاری دانشجو، اظهار کرد: یک حالتی که امیدواریم به آن برسیم این است که بتوانیم نوع و نحوه انتقال خوشه ای بیماری کرونا را تشخیص دهیم که فرد در محل کار، منزل، پادگان و ... به کووید۱۹ مبتلا شده است و ارتباط این خوشه‌ها از طریق آزمایش با یکدیگر مشخص شود و در اینجا هم باید از آزمایش حداکثراستفاده صورت بگیرد تا موارد مثبت یا حتی موارد مشکوک زودتر شناسایی شوند تا زنجیره انتقال منقطع شود. کانون‌های بزرگی در کشور وجود دارد که بیماری به راحتی در آنها انتقال پیدا می‌کند و تعداد زیادی در این کانون‌ها به کرونا مبتلا می‌شوند و در این موارد نیاز به انجام تست برای همه افراد وجود ندارد و در حال حاضر دقیقا در این شرایط قرار داریم و در تمام پیکها به این نقطه رسیده‌ایم و باید ظرفیت آزمایشگاه‌هایمان را افزایش بدهیم. فردی که از خانه خارج می‌شود و به بیرون می‌آید، در صورت ابتلا به کوید نمی‌تواند متوجه شود که در چه مکانی آسانسور، تاکسی، فروشگاه و ... به کرونا مبتلا شده است و این به دلیل گستردگی سرعت انتقال بیماری کرونا است و در چنین شرایطی گفته می‌شود که از آزمایش و تست به جا استفاده شود. آزمایش تعیین می‌کند که در صورت مثبت بودن، فرد به چه نوع مراقبت‌هایی احتیاج دارد و اگر در طبقه بندی او به عنوان فرد کوید مثبت اشتباه شود، در مدیریت آن با مشکل مواجه خواهید شد. گروه اولی که باید برای آن‌ها آزمایش کرونا انجام شود کسانی هستند که باید بفهمیم در بیمارستان‌ها خدمات درمانی دریافت کنند و گروه دوم کسانی هستند مثل کادر سلامت که در لیست ابتلا و مبتلا کردن دیگران هستند، به ویژه افرادی که در خط مقدم بیمارستان به کار مشغول بوده و باید مورد محافظت قرار بگیرند.

جمع‌بندی

به‌گزارش متخصصان احتمالا از اواسط اسفند ماه به قله پیک ششم می‌رسیم و ممکن است تا یک ماه‌ونیم در قله ماندگاری داشته باشد. این صعود سرعت بالایی هم دارد. البته این موضوع در کشورهای مختلف متفاوت است، برخی مدت طولانی‌تری در قله ماندند و برخی سریع‌تر به روند نزولی رسیده‌اند. رسانه‌های صبح امروز این مهم را از زوایای مختلف بررسی و در قالب‌های گوناگون منتشر کرده‌اند.