به گزارش ایرنا، مدتهاست اخبار حمله سگهای ولگرد به مردم و کودکان در اهواز و در خوزستان شنیده میشود. این روزها شهروندان اهواز حتی برای یک پیاده روی ساده در خیابان احساس ناامنی و ترس از حمله سگهای ولگرد را دارند.
افزایش سگهای ولگرد و گرسنه در سطح خیابانها و کوچههای اهواز شرایط ناامنی را برای مردم و به ویژه زنان و کودکان ایجاد کرده است.
مشاهده سگهای ولگرد و بدون صاحب به صورت گلهای در پارکها و خیابان های شهرهای مختلف خوزستان از جمله اهواز این روزها برای مردم عادی شده است.
اوج خبرهای منتشر شده در باره حمله سگهای بدون صاحب، حملهور شدن یک سگ ولگرد به یک استاد دانشگاه آزاد اهواز در یک ماه پیش بود که برای فرار از حمله سگ، دچار سانحه تصادف شد و جان خود را از دست داد.
بارها و بارها مدیران از جمعآوری و یا عقیم کردن این سگها صحبت کرده اند اما متاسفانه این روند به کندی در حال انجام است و همچنان سگهای بدون صاحب در گوشه و کنار شهر پرسه میزنند.
چند سال پیش شهرداری اهواز با کشتن سگهای ولگرد به دنبال کاهش جمعیت آنها در سطح شهر بود که با اعتراض دوستداران حیوانات و تجمع آنها روبه رو شد به همین دلیل این روش دنبال نشد.
عقیم کردن و یا نگهداری سگهای بدون صاحب یکی دیگر از راههای جمعآوری و یا کنترل جمعیت آنها بود که به دلیل هزینه بر بودن، این روش نیز رها شد.
ناتوانی شهرداریها در نگهداری یا عقیم سازی سگ های بدون صاحب به دلیل هزینه بالا باعث افزایش جمعیت سگ های بدون صاحب در شهرهای مختلف استان خوزستان شده است.
حمله سگهای ولگرد به روان و سلامت جامعه
سارا یکی از شهروندان اهواز است که چند ماه پیش مورد حمله ۲ سگ ولگرد در شهر اهواز قرار گرفت.
وی با توصیف شرایط نامناسب روحی خود پس از حمله ور شدن این سگها، در گفت و گو با خبرنگار ایرنا میگوید: چند ماه پیش برای خرید از خانه خارج شدم که ۲ سگ ولگرد در خیابان مرا دنبال کردند و مورد حمله آنها قرار گرفتم.
وی میافزاید: در این حمله دستها و پاهایم زخمی شدند و در کنار درمان جای جراحت، به دلیل آسیبی که به ماهیچه های من وارد شد ناچار شدم چندین جلسه فیزیوتراپی انجام دادم که بسیار هزینه بر بود.
وی با ابراز نگرانی از وجود سگهای گرسنه و وحشی در شهر اهواز ادامه داد: شانس آوردم که الان زنده هستم زیرا چند نفر به من کمک کردند اما آثار حمله سگ بر بدنم مانده و بدتر از آن روح و روان من نیز آسیب دیده است.
این شهروند اهوازی ادامه میدهد: وحشت ادامه دار تمام وجود من را گرفته به طوری که شبها نیز نمیتوانم بخوابم و هنگام خروج از خانه دچار ترس و وحشت میشوم.
سارا میگوید: دیگر تمایلی به پیاده روی در سطح شهر را ندارم و مدام ترس دارم که مورد حمله سگ قرار گیرم و حتی کشته شوم. دیگر آرامش قبلی را برای زندگی در این شهر ندارم.
اخبار زیادی از حمله سگها به مردم به ویژه کودکان در سطح شهر اهواز و سایر شهرستانهای خوزستان منتشر میشود که نقص عضو، آسیب روحی و روانی و نارضایتی از نبود آرامش و امنیت ناشی از افزایش جمعیت سگهای ولگرد از پیامدهای آن است.
دستگاههای مربوطه باید پاسخگوی سگ گزیدگی باشند
معاون سیاسی و اجتماعی استاندار خوزستان در خصوص نارضایتی مردم از افزایش سگهای ولگرد در سطح شهرها و روستاها در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: در هر جا که حمله سگهای ولگرد به مردم رخ دهد دستگاه قضایی می تواند به عنوان مدعی العموم موضوع را پیگیری کند و دستگاههای مسوول باید پاسخگو باشند.
رضا نجاتی افزود: زندگی شهری و رفت و آمد مردم در شهر با وجود این سگها نگران کننده شده است و باعث نارضایتی مردم شده است.
وی با بیان اینکه این حیوانات نیز باید به گونهای حمایت شوند ادامه داد: مسوول مستقیم ساماندهی این سگها شهرداری است اما دستگاههای دیگر هم باید حمایت کنند.
وی گفت: بنا است مکانی در یک محله در اهواز تهیه شود و شهرداری موظف شده است که آنها را ساماندهی کند. شهرداری ها در جمع آوری سگ های ولگرد باید مسایل اخلاقی را رعایت کنند.
نجاتی با بیان اینکه جمع آوری این سگها آغاز شده است ادامه داد: مردم حق دارند که از این وضعیت ناراحت باشند. مصمم هستیم که شهرداری ها در اهواز و استان نسبت به ساماندهی این سگها اقدام کنند.
سالانه هفت هزار مورد سگ گزیدگی در خوزستان صورت میگیرد
رییس مرکز بهداشت خوزستان با بیان اینکه سالانه هفت هزار مورد سگ گزیدگی در خوزستان رخ میدهد گفت: مرکز بهداشت برای هر سگ گزیدگی تا ۴۰ میلیون ریال هزینه میکند که در مجموع رقم بالایی است.
سید محمد علوی با بیان اینکه مساله سگهای ولگرد یکی از مشکلات عمده شهر اهواز است افزود: طبق دستورالعمل، سگهای بدون صاحب ابتدا باید زندهگیری شده و در یک سایتی نگهداری شوند و سپس سازمان دامپزشکی سگ های بیمار را از سالم جدا کرده و سگهای بیمار با مرگ با ترحم از بین برده شوند.
وی ادامه داد: تعدادی از سگ های سالم را میتوان پس از عقیم شدن به عنوان سگ چوپان و نگهبان واگذار کرد و بقیه توسط شهرداری نگهداری شوند.
وی با بیان اینکه جمع آوری سگ های بی صاحب بر عهده بهداشت نیست افزود: تاکنون بیماری هاری در خوزستان نداشتیم ولی به این معنا نیست که بی تفاوت باشیم.
علوی گفت: هاری در سگها وجود دارد ولی ما بلافاصله محل زخم و گزیدگی را شستشو می دهیم و به افراد واکسن می زنیم و از ابتلا به هاری جلوگیری میشود.
رییس مرکز بهداشت خوزستان بیان کرد: کار بهداشت در خصوص حیوان گزیدگی، مراقبت از مصدومان است و مسوولیت جلوگیری از وجود سگ های ولگرد و بی صاحب برعهده شهرداری است.
بر اساس آمار اعلام شده در ۱۰ ماه امسال، بیش از یک هزار و ۸۶۷ حیوان گزیدگی در اهواز به وقوع پیوسته است.
سگهای بدون صاحب در خوزستان با اطلاع رسانی قبلی جمع آوری شوند
با توجه به اعتراض و واکنش دوستداران حیوانات در خوزستان نسبت به روش های جمع آوری و یا کشتار سگ های بدون صاحب ، برای جلوگیری از تنش احتمالی، برای جمع آوری این سگ ها اعلام شد که باید قبل از هر اقدامی اطلاع رسانی انجام شود.
معاون سیاسی و اجتماعی استاندار خوزستان در این باره بیان کرد: گروههای زنده گیری سگهای بدون صاحب باید با اطلاع رسانی قبلی و در زمان های مناسب به ویژه شب ها نسبت به جمع آوری این حیوانات اقدام کنند تا شهروندان نسبت به اجرای این طرح آمادگی و همکاری لازم را داشته باشند.
نجاتی افزود: مشکلات و هزینههایی که در قبال سگ گزیدگی گریبانگیر مجموعه شهرداری خواهد شد از احداث و اداره چند سایت نگهداری سگهای بدون صاحب بیشتر است.
وی با بیان اینکه باید در قبال مطالبه مردم پاسخگو بود ادامه داد: سایت صفیره اهواز به عنوان محل ساماندهی، نگهداری و عقیم کردن حیوانات بدون صاحب باید از سوی شهرداری اهواز راهاندازی شود ضمن اینکه تمامی شهرستانها نیز باید نسبت به راهاندازی اینگونه سایتها اقدام کنند.
وی گفت: در صورت هرگونه کم کاری و قصور در این زمینه از سوی دستگاههای متولی، با آنها برخورد قانونی میشود.
نجاتی بیان کرد: سامانه ۱۳۷ شهرداری برای دریافت مسایل و مشکلات مردم در این رابطه راهاندازی شده است.
امنیت زندگی مردم با وجود سگهای ولگرد مخدوش شده است
شهردار اهواز با ابراز نگرانی از افزایش آمار سگ های ولگرد در این شهرستان گفت: سگهای ولگرد باعث مخدوش شدن امنیت مردم شدهاند و افراد زیادی بر اثر حمله سگهای ولگرد دچار نقص عضو شدهاند.
رضا امینی افزود: افزایش جمعیت سگهای ولگرد به یک معضل تبدیل شده است و این موضوع با ۲ بخش اجتماعی در جامعه ارتباط دارد که یک بخش مردم و بخش دیگر حامیان حیوانات هستند.
وی با اشاره به اینکه وزارت کشور دستورالعمل کنترل جمعیت سگهای ولگرد را داده است ادامه داد: اهواز وضعیت بهتری نسبت به وجود سگهای ولگرد در سطح شهر نسبت به برخی شهرهای دیگر خوزستان دارد.
امینی بیان کرد: برخی خانوادهها که سبک زندگی غرب را پذیرفتهاند از سگ نگهداری میکنند اما این فرهنگ را نمیتوان به تمام جامعه جامعیت داد و باید شرایط را برای زندگی راحت مردم فراهم کرد.
شهردار اهواز با بیان اینکه وجود سگ برای چهار مورد سگ گله، سگ باغ، سگ شکاری و سگ مزرعه مجاز شمرده شده است، گفت: هم اکنون به طور تقریبی پنج هزار سگ بدون صاحب در اهواز وجود دارد که اگر با همین روش ادامه یابد تا سال آینده جمعیت آنها در اهواز به ۲۰ هزار قلاده خواهد رسید.
امینی افزود: اگر در سال ۹۵ با این پدیده به طور جدی برخورد می شد اکنون با جمعیت بالای سگها روبه رو نمیشدیم.
شهردار اهواز با بیان اینکه برای حل این مشکل باید اقدام عملیاتی شود، گفت: باید به فکر آرامش و سلامت زندگی مردم باشیم؛ درقانون، مرگ با ترحم سگهای ولگرد وجود دارد.
وی افزود: عقیم سازی، کشتن سگ های بیمار و ناقل بیماری و استفاده از سگهای مفید برای مزارع و یا استانهایی که نیاز دارند از جمله اقداماتی است که باید انجام شود.
گزارش از زینب فرحانی