کرمانشاه - ایرنا - مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمانشاه گفت: مراسم یادبود چهلمین روز درگذشت مرحوم استاد «علی اشرف نوبتی» متخلص به پرتو کرمانشاهی شاعر برجسته‌ و پرآوازه کُرد روز پنجشنبه ۱۲ اسفند در تالار انتظار کرمانشاه برگزار می‌شود.

«بهرام فاضلی» روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با ابراز تأسف از درگذشت هنرمندان ارزشمندی چون استاد پرتو، افزود: متاسفانه ما در ۲ سال اخیر به دلیل شرایط پیش آمده و شیوع کرونا، عزیزان ارزشمند و هنرمندی در حوزه های مختلف از جمله؛ استاد بنی عامریان، روزنامه‌نگار ارزشمند جناب سید سیاوش حسینی، جناب علی لیمویی، استاد مطیعی، مرحوم هندسی، مرحوم پرتو و دیگر شخصیت های بزرگ را از دست دادیم به طوریکه قطعه هنرمندان ما پر شده است.

وی در ادامه در وصف استاد پرتو، گفت: مردم کرمانشاه، هنرمند فقید «استاد پرتو» را به خوبی می شناسند و دوست دارند و تشییع جنازه باشکوه وی که توسط همین مردم صورت گرفت، گویای همه چیز بود.

وی ادامه داد: ما مسئولان فرهنگی نیز باید تمام توجه و تلاشمان را به کار بگیریم و به سیل خروشان مردم بپیوندیم، مردم همیشه جلوتر از مسئولان هستند و برای هنرمندان فاخر و ارزشمند مردمی، جایگاه ویژه ای در قلب و ذهن خود دارند.  

فاضلی در این جلسه از اهتمام ویژه استاد سلطانی به جهت گردآوری و چاپ اشعار استاد که منتج به انتشار کتاب «کوچه باغی ها» یعنی عصارۀ جانِ مرحوم پرتو و نیز کتابچۀ وزین «پژواک کوچه باغی ها» شد تشکر کرد و گفت: حز و لذتی که ما از خواندن اشعار پرتو بردیم و آن را به روح و قلبمان سپردیم نتیجه تلاش استاد سلطانی است که همیشه دغدغه حفظ شأن و جایگاه و تکریم بزرگان، هنرمندان و مفاخر استان را داشته اند.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمانشاه در ادامه به برگزاری جلسه هماهنگی برگزاری مراسم چهلم استاد پرتو نیز اشاره کرد و گفت: در این جلسه چگونگی برگزاری چهلمین روز درگذشت زنده یاد علی اشرف نوبتی مورد بررسی و تبادل نظر قرار گرفت که در نهایت مقرر شد روز پنجشنبه ساعت ۱۱ صبح با حضور مردم فهیم و قدرشناس بر سر مزار، یاد این هنرمند فقید گرامی داشته شود و ساعت ۱۵ همان روز در محل تالار انتظار کرمانشاه، مراسم یادبود برگزار شود.

فاضلی افزود: در این جلسه از مسئولان فرهنگی شهرداری درخواست شد که با همت بیشتر و همکاری با ادارات همسو، تجلیل از مفاخر و بزرگان استان را بیش از پیش سرلوحه امور خود قرار دهد که قطعا موجب تحولات فرهنگی و تاثیرگذاری عمیقی در استان خواهد بود.

وی ادامه داد: همچنین به پیشنهاد مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمانشاه مقرر شد؛ به احترام زحمات و تلاش های استاد پرتو، خیابان، فرهنگسرا یا مکان مناسب و در خور شأن فرهنگی استاد به نام وی نامگذاری شود که بیش از پیش بر ذهن و ضمیر مردم ثبت و ماندگار بماند.

شایان ذکر است؛ دکتر «رحیمی زنگنه» به نمایندگی از دانشگاه رازی کرمانشاه، اعطای جایزه استاد پرتو در تولید پایانه های کارشناسی ارشد و دکتری زبان و ادبیات فارسی را پیشنهاد داد که مورد اقبال قرار گرفت.

پرتو کرمانشاهی شاعری در دل مردم

به گزارش ایرنا؛ علی اشرف نوبتی متخلص به پرتو کرمانشاهی شاعر برجسته‌ای که به زبان فارسی و کُردی شعر می‌سرود، شامگاه چهارم بهمن ماه چشم از جهان فروبست و به دیدار حق شتافت.

این شاعر برجسته کرمانشاهی ششم مهر ۱۳۱۰ در این شهر دیده به جهان گشود و شب گذشته نیز در سن ۹۱ سالگی به دیار حق شتافت.

این شاعر مطرح کُرد که به دو زبان زبان فارسی و کُردی شعرهای ماندگار و زیبایی سروده است و بسیاری از اشعار کُردی او ورد زبان‌های مردم است او در تیر ماه سال ۱۳۹۸ در کنگره مشاهر کرد، به عنوان یکی از مشاهیر کرد زبان معرفی شد.

پدربزرگ پدریش از مردم بختیاری بود که در زمان حکومت بهرام میرزا معزالدوله در سال ۱۸۳۳ میلادی به اجبار به کرمانشاه کوچانده شدند، وی زبان کُردی را از پدربزرگ مادریش آموخت که همواره از او و برادر بزرگترش، به مشوقان و راهنمایان خود در ادبیات، در دوران کودکی یاد کرده است.

مجموعه اشعار پرتو کرمانشاهی با نام کوچه‌باغی‌ها در سال ۱۳۷۷ به چاپ رسید، بیشتر اشعار این دیوان به صورت شعر کلاسیک و به زبان فارسی هستند اما چندین غزل کُردی نیز در انتهای کتاب به چاپ رسیده که در زمان انتشار به عنوان نمونه‌های برجسته ای از شعر کُردی کرمانشاهی مورد توجه قرار گرفتند.

در چاپ سوم کتاب در سال ۱۳۸۹ تعدادی شعر به لهجه فارسی کرمانشاهی نیز به انتهای کتاب افزوده شد؛ کامل‌ترین مجموعۀ اشعار پرتو کرمانشاهی در چاپ چهارم این کتاب گردآوری شده‌ است.

پرتو در زمینه اشعار کُردی موفق شده تا ضمن سرایش شعر کُردی بر وزن عروضی، به لحاظ زبانی نیز خلوص زبانی را حفظ کرده و برای انطباق شعر خود با عروض واژگان فارسی را وارد شعر خود نکند.