تهران- ایرنا- مذاکرات وین این روزها در حالی به مراحل نهایی نزدیک می‌شود که شکست یا موفقیت آن در ابهام قرار دارد؛ دستیابی به توافق، تنها زمانی امکان‌پذیر خواهد بود که به گفته وزیر امور خارجه کشورمان، ابتکار و انعطاف طرف غربی می‌تواند مذاکرات را در کمتر از چند ساعت یا چند روز به سرانجام برساند.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی ایرنا، مذاکرات لغو تحریم‌ها در وین در روزهای اخیر به مراحل حساس رسیده و به اذعان مذاکره‌کنندگان حاضر در وین، به مراحل پایانی نزدیک شده است و دیدارها و گفت‌وگوهای دیپلماتیک در وین برای لغو تحریم‌های ظالمانه ادامه دارد.

در همین راستا، علی باقری مذاکره‌کننده ارشد جمهوری اسلامی ایران، روز گذشته (سه‌شنبه) با انریکه مورا هماهنگ‌کننده گفت‌وگوها دیدار و رایزنی کرد.

میخائیل اولیانوف مذاکره کننده ارشد روسیه نیز در حساب توئیتری خود از برگزاری یک جلسه «جدی و مفید» با سران هیات‌های سه کشور اروپایی خبر داد.

وی همچنین در توییتی نوشت: ما درخصوص راه‌ها و تدابیر احتمالی برای حل‌ و فصل مشکلات برجسته‌ باقی‌مانده گفت‌ وگو کردیم. دیدارهای مشابهی در فرمت‌های مختلف میان تمامی مشارکت‌کنندگان دیگر در مذاکرات در حال انجام است.

همچنین دیروز جلسات دو جانبه دیگری میان مذاکره‌کنندگان کشورها در روزهای دوشنبه و سه‌شنبه در جریان مذاکرات لغو تحریم‌ها در وین برگزار شده بود.

به گفته وانگ کوان مذاکره‌کننده ارشد چین در وین، مذاکرات در مرحله آخر قرار دارد و فاصله تا دستیابی به یک توافق نهایی، تنها به اندازه یک گام کوچک است.

مذاکرات در زمان حاضر به مرحله‌ای رسیده که تنها تصمیمات سیاسی طرف‌های غربی می‌تواند موفقیت یا شکست مذاکرات را تعیین کند. اگر طرف‌های غربی تصمیمات لازم را اتخاذ کنند، می‌توان چند موضوع باقی‌مانده را حل کرده و به توافق نهایی دست یافت.

انریکه مورا هماهنگ کننده مذاکرات وین روز سه‌شنبه در توئیتی نوشت که «مذاکرات در لحظه حساسی است و ما پس از ده ماه مذاکره به پایان نزدیک می شویم».

وی با بیان اینکه نتیجه نهایی هنوز نامشخص است افزود: «همه هیأت ها به طور کامل درگیر هستند و کارها به صورت فشرده در کوبورگ جریان دارد.»

حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان نیز در گفت‌وگو با شبکه سی‌ان‌ان در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ، با اشاره به نگاه ایران به مذاکرات وین، گفت: ما نسبت به نتیجه مذاکرات در وین خوش‌بین هستیم؛ اما به بخشی از آن که مربوط به جمهوری اسلامی ایران است. به این دلیل که دولت آقای رئیسی اراده جدی برای دستیابی به یک توافق خوب و فوری در وین دارد.

وی تصریح کرد: ما برای رسیدن به یک توافق خوب تلاش‌های زیادی را در هفته‌های گذشته به عمل آوردیم و اکنون می‌توانم بگویم که تاکنون هرگز تا این اندازه به رسیدن به یک توافق خوب نزدیک نبوده‌ایم.

رئیس دستگاه دیپلماسی در تشریح انتظارات جمهوری اسلامی ایران از آمریکا در جریان مذاکرات وین، گفت: چندین موضوع باقی مانده است که جزو خطوط قرمز ما هستند. ما هنوز در موضوع تضمین نتوانسته ایم یک ابتکار عملی و قابل اعتماد را از طرف آمریکایی دریافت کنیم. ما معتقد هستیم که تمامی موضوعات چه در حوزه هسته‌ای و چه در حوزه رفع تحریم ها باید به صورت یک بسته حل و فصل شوند.

وی یادآور شد: ابتکار و انعطاف طرف غربی می‌تواند مذاکرات را در کمتر از چند ساعت یا چند روز به سرانجام برساند.

امیرعبداللهیان همچنین در مصاحبه با شبکه یورو نیوز تصریح کرد: ما فکر می‌کنیم اگر امروز طرف غربی بخواهد به آنچه بر سر میز مذاکره در وین جریان دارد واقع‌بینانه برخورد کند، در کمتر از چند ساعت می‌توانیم به مرحلهٔ توافق نهایی برسیم. لذا از نظر ما تعیین زمان در دست طرف غربی است و به واقع‌بینی و ابتکار عمل طرف غربی بستگی دارد. ما با جدّیت در وین بر سر میز مذاکره می‌مانیم.

علی باقری مذاکره کننده ارشد ایران هفته پیش با انتشار پیامی در توئیتر نوشت: بعد از هفته‌ها مذاکرات فشرده، بیش از هر زمان به توافق نزدیک شده‌ایم اما تا وقتی درباره همه‌چیز توافق نشده باشد، درباره هیچ چیز توافق نشده است.

وی با بیان اینکه «‌واقع‌بینی، خودداری از زیاده‌خواهی و توجه به تجربه ۴ سال گذشته لازمه تحقق این هدف است» افزود: زمان تصمیم‌گیری طرف‌های مذاکراتی ما فرا رسیده است.

در همین حال، در روزهای گذشته در ادامه بازی‌های رسانه‌ای غرب برای تحت فشار قرار دادن جمهوری اسلامی ایران، برخی از کاربران در شبکه‌های اجتماعی غربگرای داخلی، مطرح کردند که حسین امیرعبداللهیان وزیر امورخارجه کشومان قرار است به تیم مذاکره کننده ایران در وین بپیوند، اما پیگیری‌های خبرنگار ایرنا حاکی از آن است که وزیر امور خارجه کشورمان در زمان حاضر هیچ برنامه‌ای برای سفر به وین ندارد و قرار است هفته آینده عازم آفریقا شود.

در روزهای اخیر نیز در حالی که مذاکرات لغو تحریم‌ها در پایتخت اتریش در جریان است، هیاتی دیپلماتیک از سوی رژیم صهیونیستی در وین حضور پیدا کرده و با توجه به دیدارهایی که صورت می‌دهد، قصد تاثیرگذاری بر این مذاکرات را دارد.

البته رسانه‌های صهیونیستی یکشنبه شب گزارش دادند که راهبرد نفتالی بنت نخست وزیر اسرائیل در خصوص توافق هسته‌ای شکست خورده است. در صورت امضای توافق با ایران، اسرائیل در برابر یک معضل و وضع دراماتیک قرار می‌گیرد.

سعید خطیب‌زاده سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست مطبوعاتی درباره اظهارات نخست وزیر رژیم صهیونیستی در مورد توافق احتمالی در وین گفت: مخاطب آنچه که سران رژیم صهیونیستی می‌گویند، واشنگتن و پایتخت‌های اروپایی است. مبنای اظهارات آنها همیشه ایجاد جنگ روانی برای تاثیرگذاری در پایتخت‌ها و اقدامات ضد دیپلماسی است.

سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: ما به حرف‌های آنها نه توجهی داریم و نه مبنای قضاوت ما قرار می‌گیرد. مخاطب آنها شما نیستید و مردم بزرگ ایران از اینکه مخاطبان‌ها چه کسانی هستند، آگاهند. آن‌ها از متحدان خود باج‌خواهی می‌کنند که سال‌ها این باج‌خواهی را انجام داده اند.

دور هشتم مذاکرات که از ششم دی ماه سال جاری در وین آغاز شده، یکی از طولانی‌ترین دورهای مذاکرات است و شرکت‌کنندگان سرگرم تکمیل پیش‌نویس متن توافق و تصمیم‌گیری در مورد برخی موضوعات اختلافی بوده‌اند. قریب به اتفاق هیات‌ها اذعان دارند که گفت‌وگوها به رغم پیچیدگی برخی مسائل رو به جلو و در مسیر پیشرفت است.