شیراز-ایرنا-رئیس سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس گفت:با رویکرد انحصاری کردن دفاع مقدس در مجموعه‌های حاکمیتی و دولتی مخالف هستیم و معتقدیم همه اقشار و گروه‌ها باید در این مسیر حضور داشته باشند.

سرهنگ عباس بایرامی چهارشنبه در مراسم اختتامیه بیست و سومین کنگره سراسری شعر دفاع مقدس و مقاومت در شیراز اظهار کرد: تمام تلاش خود را برای برقراری با انجمن‌ها و محافل ادبی مردمی به کار گرفتیم و با استفاده از ظرفیت‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ارتباط گیری با این انجمن‌ها تسهیل خواهد شد.

رئیس سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس ادامه داد: باید از ظرفیت انجمن‌های ادبی در حوزه دفاع مقدس به خوبی استفاده شود و با هنرمندی از انجمن‌هایی که به‌لحاظ موضوعی فعالیتی در زمینه دفاع مقدس ندارند استفاده کنیم. بخشی از فراخوان ما در کنگره شعر دفاع مقدس کاملا آزاد است و تمام علاقه مندان می‌توانند شرکت کنند.

وی گفت: تمام راهبردهای سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس در موضوعات تخصصی براساس نگاه کارشناسی متخصصان است. ۹ شورای تخصصی ادبی در این سازمان تشکیل شده است و معتقدیم این شوراها قابل گسترش است تا بتوانیم در مسائل مختلف حوزه‌های ادبی از کمک متخصصین و کارشناسان درجه یک استفاده کنیم.

سرهنگ بایرامی با بیان اینکه اینکه ۳۱ استان کنگره استانی شعر دفاع مقدس و مقاومت برگزار کردند، گفت: ۶۵ درصد از شاعران شرکت‌کننده در این کنگره‌ها جوانانی بوده‌اند که برای اولین بار به موضوع دفاع مقدس پرداختند.

وی افزود: توجه به‌نظر کارشناسان در گذشته در دستور کار بوده است، اما از اواخر سال ۱۳۹۹ این راهبرد را جدی‌تر پیش گرفتیم و بر این اساس، موضوعات مربوط به فراخوان کنگره شعر دفاع مقدس توسط متخصصین تعیین شد.

سرهنگ بایرامی در خصوص اهداف کنگره سراسری شعر دفاع مقدس و مقاومت عنوان کرد: یکی از اهداف کنگره گسترش موضوع دفاع مقدس در بین جماعت ادبی کشور بود که آن را دنبال کردیم تا بتوانیم جامعه مخاطب بیشتری را از میان جوانان داشته باشیم، معطوف کردن نگاه جوانان به سمت شعر و ادبیات مهم است چراکه استفاده از ظرفیت آن‌ها موثر است.

این مدیر فرهنگی به تعطیلی دانشگاه‌ها بخاطر کرونا اشاره کرد و گفت: ارتباط‌گیری با رشته‌های ادبی در دانشگاه‌ها یکی از اهداف ما در سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس طی سال‌های گذشته بود که طی دو سال گذشته با مانع کرونا روبرو بود و هدف ما دراین مسئله بهره‌گیری از ظرفیت‌های دانشگاهی در گسترش ادبیات دفاع مقدس است.
وی به تلاش برای برگزاری بین‌المللی کنگره شعر دفاع مقدس و مقاومت اشاره کرد و افزود: به‌نظر می‌رسد با تحولاتی که در منطقه صورت گرفته و فضایی که در کشورهای اطراف‌مان همچون سوریه، یمن، لبنان، بحرین، افغانستان، پاکستان و بخش‌هایی از هند و دیگر کشورها شاهد هستیم این ظرفیت ادبی در حوزه شعر وجود داشته باشد که بتوانیم کنگره را بین‌المللی برگزار کنیم.

او اضافه کرد: در این مسیر سال گذشته فعالیت‌هایی صورت دادیم، اما بیشتر آثاری که به‌دستمان رسید مربوط به شاعران داخلی با رویکرد بین‌المللی بود. به‌نظر می‌رسد سال آینده بتوانیم ظرفیت‌های مختلف فرهنگی بین‌المللی را از طریق شاعران کشورهای مختلف فعال کنیم.
رئیس سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس گفت: بازنمایی کنگره ملی شعر دفاع مقدس و مقاومت و خروجی مثبت کنگره مسئله‌ی مهمی بود که سعی کردیم بازنمایی عمومی در سطح جامعه داشته باشد و در این مسیر تاکید داشتیم برنامه‌های استانی کنگره دنبال شود، چراکه محافل شعر سال گذشته در کشورمان کم فروغ شده بود در حالی که شعر زبان زنده و نشاط است و ادبیات می‌تواند جامعه را به سمت جلو حرکت دهد لذا در این مسیر ۳۰ استان کشور را مشغول برگزاری کنگره کردیم.
بایرامی ادامه داد: قرار گرفتن شاعران جوان و پیشکسوت در این مسیر ثمرات خوبی داشت و در هر استان توانستیم یک کتاب شعر را به چاپ برسانیم و در سطح ملی اشعار منتخب استانی توسط هیئت داوران به داوری گذاشته شد که تبدیل به یک خروجی کتاب خوب خواهد شد.
وی با تأکید براینکه هنوز به‌ صورت صددرصد به اهداف مورد نظرمان در زمینه شعر دفاع مقدس نرسیده‌ایم، گفت: هدف‌گذاری مشخصی در زمینه شعر داریم و همین مسئله یک روند رو به جلو خواهد بود و این سیاست‌گذاری برای سال‌های آینده تمدید خواهد شد.

دبیر اجرایی کنگره درخصوص آینده این رویداد گفت: چالش این عرصه در آینده که باید از امروز به‌فکر آن باشیم بحث روزمرگی است. اگر ما در کنگره به آمارها متکی شویم و از عمق‌بخشی غفلت کنیم دچار این چالش خواهیم شد. باید از لاک خودمان خارج شویم و به سمتی برویم که بتوانیم کنگره را غنی و قوی کنیم.

او ادامه داد: بایستی وقتی جامعه خودمان و مخاطب جهان را شناختیم برای ارتقای آنها به لحاظ علمی تلاش کنیم؛ اتفاقی که در حوزه داستان رقم خورده است ولی درخصوص شعر در ابتدای راه هستیم و امیدواریم با کمک شورای مشورتی و شروع فعالیت‌ها در سازمان ادبیات و با برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته بتوانیم این فعالیت‌ها را در کشور به‌سرانجام برسانیم.

بایرامی گفت: بین‌المللی برگزار کردن کنگره شعر دفاع مقدس و مقاومت و ایجاد دبیرخانه دائمی برای این رویداد و تشکیل شورای راهبردی خلأهای موجود در این زمینه را را پر خواهد کرد. طرح و پیشنهادهایی درخصوص دبیرخانه کنگره را مطرح کرده‌ایم که به دنبال اجرایی شدن آن‌ها هستیم.

وی بیان داشت: تقاضا می‌کنم همه آنهایی که دل در گرو انقلاب اسلامی، راه شهدا و ایثارگران و دفاع مقدس و مقاومت و هر استعدادی که در زمینه‌های ادبی وجود دارد با ما ارتباط برقرار کنند و کمک کننده ما باشند تا بتوانیم بهترین‌ها را رقم بزنیم.

 دفاع مقدس شعر را تجلی داد

سرهنگ سعید کوشکی مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان فارس نیز در این مراسم با اشاره به سابقه تمدنی شیراز در دفاع مقدس گفت: دفاع مقدس هنر و شعر را تجلی داد، لذا اصیل‌ترین مفاهیم را می‌توانیم از دفاع مقدس دریافت کنیم.

وی ادامه داد: امسال استان فارس و شهر شیراز که خاستگاه ۱۵هزار شهید است برای سومین سال متوالی میزبان کنگره سراسری شعر دفاع مقدس و مقاومت است.
وی با اشاره به پیشینه و سابقه شهر شیراز در حوزه شعر گفت: شیراز نه‌ تنها در ایران بلکه، شهر جهانی شعر و ادب است. مفاخر ادبی تمدن ایرانی اسلامی در این شهر برخاستند؛ مفاخری همچون حافظ، سعدی و خواجوی کرمانی و شاعران معاصر. بنابر این شهر شیراز یک پیشینه تمدنی بزرگ دارد و جهان نیز شیراز را تنها به تخت جمشید نمی‌شناسد بلکه بیشتر آن را با شعرای برجسته به ویژه حافظ و سعدی می‌شناسد.
مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان فارس بیان کرد: برجستگی‌های فرهنگی و هنری شهر شیراز در دوران دفاع مقدس نیز رخ داده و تجلی پیدا کرده است چنان‌که اساتید برجسته‌ای، چون نصرالله مردانه و شهید شیرعلی سلطانی و احد ده‌بزرگی که از مفاخر ادبی بودند از این دیار برخاستند.

کوشکی با تأکید بر اینکه سابقه تمدنی شیراز در دفاع مقدس نیز خودش را نشان داده است، افزود: شاعران در جریان دفاع مقدس به میدان آمدند و انصافاً در دفاع مقدس این شعر حماسی شاعران بود که به نوحه آهنگران‌ها تبدیل می‌شد و همین نوحه‌ها تهییج و موجب و حرکت و احساس تعلق خاطر در حوزه دین و سرزمین ایجاد می‌کرد. در این مسیر شاعرانی همچون استاد سبزواری و قیصر امین‌پور نقش خودشان را با خلق این محتوا دوچندان افزایش دادند.
وی ادامه داد: نام مفاخر فرهنگی ما در حوزه شعر و ادب سال‌ها و قرن‌ها همچون حافظ و سعدی ماندگار خواهد بود. دفاع مقدس به همه بخش‌های توسعه یافته امروز کشور کمک کرده است و این تنها مختص به موضوعات نظامی، صنعتی و علمی نبود؛ بلکه دفاع مقدس هنر و شعر را تجلی داد لذا اصیل‌ترین مفاهیم را می‌توانیم از دفاع مقدس دریافت کنیم.
مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان فارس به توجه رهبر معظم انقلاب اسلامی نسبت به شاعران اشاره کرد و گفت: اهتمام فرمانده کل قوا نسبت به شعر و شعرا به‌خاطر تاثیرگذاری شعر است که می‌تواند انتقال فرهنگ و توسعه برای کشور به ارمغان آورد. ما نیز باید با یاری یکدیگر و با استفاده از ظرفیت‌های ادبی مفاهیم بزرگ دفاع مقدس را به دنیا معرفی کنیم.

 کوشکی کشف استعدادهای جوان را یکی از کارکردهای کنگره شعر دفاع مقدس دانست و تصریح کرد: حدود ۷۵۰۰ اثر به کنگره سراسری شعر دفاع مقدس و مقاومت رسیده است که نشان دهنده اهمیت و کشف استعدادهای جوانان صفر جنگ و دفاع مقدس را ندیده‌اند.
وی گفت: همه تلاش ما در برگزاری کنگره سراسری شعر دفاع مقدس پاسخ به مطالبه رهبر معظم انقلاب اسلامی است تا پرچم شعر و فرهنگ زمین‌نماند. این توفیق بزرگ است که امیدواریم سال آینده با نابودی کرونا شاهد تجلی آن باشیم.
مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان فارس اظهار داشت: باید تلاش کنیم استعدادهای جوان ادبی را کشف کنیم وقتی این ظرفیت‌ها را کشف و شناسایی و معرفی کردیم مجالی پیدا می‌شود تا در فضای رسانه رسانه‌های به غنای شعر دفاع مقدس افزوده شود.
کوشکی اعلام کرد: در حال حاضر دبیرخانه دائمی کنگره سراسری شعر دفاع مقدس و مقاومت در استان فارس مستقر است و این موضوع رسماً به ما ابلاغ نشده است. ده‌ها انجمن و کانون شعر فعال در استان وجود دارد که همگی از شاعران دغدغه‌مند و متعهد تشکیل شده‌اند و ارتباط مستمری با اداره کل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس دارند که از این ظرفیت اسفاده خواهیم کرد.

فراخوان این کنگره در تیرماه سال جاری اعلام شد و علاقه مندان به ارائه آثار تا ۳۱ شهریور ماه ۱۴۰۰ مهلت داشتند آثار خود را به دبیرخانه این کنگره ارسال کنند.