قم - ایرنا - معاون بین‌الملل دفتر رهبر معظم انقلاب گفت: در صورت تولید محتوای خوب، فضای مجازی بهترین بستر برای نشر گفتمان اسلام، انقلاب و معارف ناب الهی در عصر جدید خواهد بود.

به گزارش پنج شنبه شب ایرنا،  حجت‌الاسلام‌ و الملسمین محسن قمی در آیین پایانی جشنواره شیخ طوسی که با موضوع دین و فضای مجازی برگزار شد، به جایگاه شیخ طوسی در میان اندیشمندان جهان اسلام اشاره کرد و اظهار داشت: جامعه المصطفی دربردارنده سرمایه بزرگی است که ریشه در حوزه هزار ساله داشته، از اِشراف رهبر معظم انقلاب برخوردار بوده، میزبان طلاب و دانش‌پژوهانی از ملیت‌های مختلف جهان برای استمراربخشی راه انبیای الهی است.

وی  ادامه داد: جامعه المصطفی باید ضمن اهتمام به تحقق تمدن نوین اسلامی، آنچه بشر به صورت طبیعی نمی‌تواند درک کند، با تمسک به قرآن و سنت و مکتب اهل‌بیت (ع) ارائه کرده، در این مسیر باید به نیاز روز بشریت توجه ویژه‌ای صورت گیرد.

معاون دفتر رهبری با بیان اینکه امروز خوشگذرانی، بزرگ‌ترین دشمن بشریت است افزود: این تفکر، خوشگذرانی را هدف والای زندگی ترسیم کرده و به چالشی بزرگ برای تبیین تفکرات الهی تبدیل شده است.

وی  با بیان اینکه امپراتوری رسانه‌ای می‌کوشد مردم را به دین و مبانی آن بی‌توجه سازد گفت: تفکر هالیوودی و مدرن به دنبال هراس انسان‌ها از آخرالزمان است، در حالی که آخرالزمان دوران رشد و تعالی جوامع بشری به شمار می‌رود.

قمی بی‌توجهی به غایتمندی در علوم را مهم‌ترین تعارض علم مدرن با اندیشه‌های دینی دانست و یادآور شد: مقابله با هر گونه تحول‌خواهی و شکل‌گیری تغییرهای بنیادین در جوامع انسانی، از نکته‌های حساس و هراس‌برانگیز علم مدرن است و انسان‌ها را از حرکت به این سمت دور می‌سازد.

وی با بیان اینکه به برکت انقلاب اسلامی و مدیریت داهیانه رهبر معظم انقلاب، به خادمی در این مسیر افتخار می‌کنیم اظهار داشت: جامعه المصطفی شجره طیبه‌ای است که سیر تکاملی خود را روز به روز ارتقا داده، این مهم، مرهون برکت‌های انقلاب اسلامی و راهبری رهبر فرزانه انقلاب است.

معاون دفتر رهبری تاکید کرد: اگر خود را از نظر تأمین محتوا تقویت کنیم، بی‌شک در حوزه بهره‌گیری بایسته از امکانات سخت‌افزاری، موفق‌تر عمل خواهیم کرد. 

وی ادامه داد: در صورت تولید محتوای خوب، فضای مجازی بهترین بستر نشر گفتمان اسلام و انقلاب و معارف ناب الهی در عصر جدید خواهد بود.

مبانی دینی برنامه متقنی برای پدیده‌های جدید دارد

رئیس شورای عالی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم نیز در این نشست طی سخنانی اظهار داشت: مبانی دینی، برنامه متقنی برای رویارویی با پدیده‌های جدید جوامع در نظر گرفته است، از این رو با بهره‌گیری از فضای مجازی می‌توان به شکوفاسازی دین کمک کرد.

آیت‌الله سید هاشم حسینی بوشهری به فرصت‌ها و تهدیدهای فضای مجازی اشاره کرد و بیان داشت: مبانی دینی، برنامه متقنی برای رویارویی با پدیده‌های جدید جوامع در نظر گرفته است.

رئیس شورای عالی جامعه مدرسین ضمن اشاره به روایتی از امام علی (ع) مبنی بر اینکه آگاه‌ترین مردمان به روزگار، کسی است که از حوادث آن تعجب نکند اظهار داشت: اگر پدیده‌های جدید در وقت مقرر مورد توجه قرار نگیرد، چالش‌های بی‌شماری پیش روی نشر معارف الهی ایجاد خواهد کرد.

وی با بیان اینکه تاریخ اسلام مملو از رشادت علما در استقبال از شبهه و پاسخگویی عالمانه به آن است یادآور شد: علما به جای اینکه این شبهه‌ها را مایه نگرانی برای حفظ دین بدانند، آن را زمینه‌ای مناسب برای ارائه پاسخ و روشنگری می‌دانستند و از این فرصت استفاده می‌کردند.

حسینی بوشهری به سیره علمای عصر کنونی در شبهه‌زدایی از جوامع اسلامی و انسانی اشاره کرد و گفت: فضای مجازی یکی از رویدادهای جدید جوامع انسانی برشمرده می‌شود و باید به ظرفیت‌ها و تهدیدهای آن توجه ویژه‌ای صورت گیرد.

رئیس شورای عالی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم تصریح کرد: در مواجهه درست با فضای مجازی و رسانه‌های جدید، می‌توان از این مهم برای شکوفاسازی دین و معارف ناب الهی بسیار بهره برد و با رصد شبهات نو، به شبهه‌ها پاسخ داد.

وی بر اهمیت توجه به محتوای مناسب و بهره‌گیری از شیوه‌ها و قالب‌های جذاب در کنار استفاده از ابزارها تأکید کرد و یادآور شد: امروز آژیر خطر جوامع انسانی به صدا درآمده است و باید ساز و کارهای هدفمندی برای مواجهه با آن طراحی کرد، امروز فرصتی طلایی برای جهان اسلام به دست آمده است که باید قدردان این دوران مغتنم باشیم.

حسینی بوشهری با تاکید بر اینکه مومن ضمن توجه به گذشته، که در بیانیه گام دوم نیز به آن تاکید شده، باید در مورد وضع حال و نگاه به آینده چشم‌انداز دقیقی ترسیم کند ابراز کرد: ایران با ۴۵ میلیون کاربر فضای مجازی، در رتبه سیزدهم جهان و بالاتر از کشورهایی مانند ایتالیا، اسپانیا و کره جنوبی قرار دارد.

وی با تاکید بر اینکه در رویارویی با تهدیدهای فضای مجازی باید از دیدگاه صاحب نظران استفاده شود خاطرنشان کرد: ضمن کاهش تهدیدها و ارتقای سطح فرصت‌ها، باید سواد رسانه‌ای را در جامعه گسترش دهیم، زیرا سواد رسانه‌ای، پالایش‌کننده غذای مسموم ذهن آدمی در دوران هجوم اخبار و اطلاعات مسموم و نادرست است.

دینداری و فضای مجازی مهم‌ترین مسائل زیست بشری

رئیس جامعه المصطفی العالمیه نیز در این نشست گفت: دین، دینداری و فضای مجازی یکی از مهم‌ترین مسائل زیست بشری است.

 حجت‌الاسلام‌والمسلمین علی عباسی ضمن قدردانی از تلاش پژوهشگران جامعه المصطفی در خلق آثار فاخر علمی اظهار داشت: همواره قدردان تلاشگران حرکت علمی جامعه‌ المصطفی در عرصه بین‌المللی هستیم.

رئیس جامعه‌ المصطفی جشنواره شیخ طوسی را سنتی حسنه در رصد و پایش حرکت علمی جامعه المصطفی دانست و یادآور شد: جشنواره بین‌المللی پژوهشی شیخ طوسی، فرصتی مغتنم برای ارایه، ارزیابی و بررسی ضعف‌ها و قوت‌های حرکت علمی پژوهش جامعةالمصطفی در عرصه جهانی است.

وی موضوع دین، دینداری و فضای مجازی و توجه به اقتضائات زمانه را در جشنواره شیخ طوسی مورد تاکید قرار داد و اظهار داشت: مساله دین، دینداری و فضای مجازی، ناظر به توسعه ارتباطات در دهه‌های اخیر، گسترش فضای ارتباطی فضای مجازی، ظرفیت‌های این فضا و ارتباطات گسترده آن، همواره از مهم‌ترین مسائل مطرح در حوزه‌های مختلف زیست بشری بوده است.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین عباسی با بیان اینکه دنیای جدید و فضای مجازی همه عرصه‌های زندگی بشر شامل دیانت، دین‌داری و ارزش‌های دینی را تحت تاثیر قرار داده است خاطرنشان کرد: این مهم، ضمن ایجاد فرصت‌ها و ظرفیت‌ها، چالش‌هایی ایجاد کرده و شناخت این ظرفیت‌ها، فرصت‌ها و چالش‌ها و آشنایی با این عرصه و فضا، از الزام‌های فعالیت در حوزه‌های مختلف زیست بشری است.

وی با بیان اینکه پیام پیامبر خاتم و دیگر انبیا را می‌توان در چارچوب فضای مجازی و با بهره‌گیری از ظرفیت‌های بایسته آن ارایه کرد تصریح کرد: باید حضور ۶۵ درصدی مردم کشور را در فضای مجازی مورد توجه قرار داده و سهم خود را در بهره‌برداری از این فرصت به دقت بررسی کنیم.

رئیس جامعة‌المصطفی با تاکید بر اینکه سهم معارف دینی و پیام‌های اخلاقی و معنوی، آن گونه که باید، مورد توجه قرار نگرفته و لازم است به این مساله مهم بیش از پیش توجه شود، خاطرنشان کرد: مراکزی که وظیفه نشر و گسترش معارف دینی و اخلاقی را بر عهده دارند، باید به این موضوع توجه ویژه‌ای داشته باشند.

 عباسی شبکه گسترده و امپراتوری رسانه‌ای حاکم بر جهان را، که در خدمت اهداف سیاسی، اقتصادی و فرهنگی خاصی قرار دارد، مورد توجه قرار داد و ابراز داشت: جوانان نسل آینده و همه مردان و زنان جامعه بین‌الملل در معرض این تهاجم فرهنگی امپراتوری رسانه‌ای و تلاش آن در زمینه ذهنیت سازی و تصویرگری رویدادها قرار دارند و این مجموعه بیش از ۹۰ درصد اخبار و اطلاعات جهانی را تولید و منتشر می‌کند.

وی با بیان اینکه این گستره از اطلاعات، در ذهنیت‌سازی و ایجاد ادراک و انگیزه مخاطبان اثرگذار است خاطرنشان کرد: این مهم در موضع‌گیری‌های سیاسی، فرهنگی، اعتقادی و تاریخی مؤثربوده و ابزار قدرتمندی در دست امپراتوری رسانه‌ای حاکم بر جهان است، از این رو باید بکوشیم در زمینه تدوین محتوای متناسب با این عرصه، گام‌های موثرتری برداریم.

وی هم‌اندیشی، تولید نظریه و ارائه پیشنهادهای راهبردی و عملیاتی را موضوعی ارزشمند و در خور تحسین برشمرد و یادآور شد: در جشنواره شیخ طوسی، علاوه بر موضوع ویژه، آثار ارزشمند علمی در قالب تالیف، ترجمه، رساله و مقاله‌های علمی ارایه شده در نشریه‌ها مورد ارزیابی قرار می‌گیرد.

عباسی خاطرنشان کرد: همه خانواده بزرگ پژوهشی جامعه المصطفی، سالیانه آثار خود را در این جشنواره برای ترسیم آینده‌ای روشن ارائه می‌کنند.

 عباسی در بخش پایانی سخنان خود، تکریم و پاسداشت خدمات ارزشمند حجت‌الاسلام‌والمسلمین قمی، معاون بین‌الملل دفتر رهبری و خدمت خالصانه و موثر ایشان را در این مسیر، وظیفه‌ای مهم برشمرد.

قدردانی از خدمات حجت‌الاسلام‌والمسلمین قمی در عرصه بین‌الملل، در پایان این مراسم برگزار شد. 

تجلیل از صاحبان مقاله‌های برگزیده، پایان‌بخش آیین پایانی بیست‌وسومین دوره جشنواره بین‌المللی پژوهشی شیخ طوسی بود./