تهران - ایرنا - بازار جهانی نفت خام که یکی از متلاطم‌ترین بازارهای ناشی از بحران روسیه و اوکراین به ویژه در روزهای اخیر بوده است، به طور ناهمگونی با خطر افزایش رکود اقتصادی و تورم، کشورهای صادرکننده و واردکننده نفت خام در آمریکای لاتین را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

به گزارش روز شنبه ایرنا، قیمت نفت برنت با بیشترین افزایش در هفت سال گذشته، تحت تاثیر نگرانی‌ها نسبت به اختلالات احتمالی عرضه جهانی از ۱۰۰ دلار به ازای هر بشکه گذشت. افزایش قیمتی که به دنبال اعلام ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهوری روسیه در انجام "عملیات نظامی ویژه" در منطقه دونباس در شرق اوکراین اتفاق افتاد.

برخی از مؤسسات بین المللی انرژی پیش بینی کرده‌اند قیمت نفت در پی ادامه دار بودن جنگ روسیه و اوکراین به ۱۲۰ دلار در هر بشکه نیز خواهد رسید.

تارنمای اسپانیایی بی‌بی‌سی (BBC Mundo) در گزارشی نوشت: در میان اقدامات احتمالی علیه مسکو، ممنوعیت خرید نفت از غول‌های انرژی روسیه مانند گازپروم یا روس‌نِفت قابل پیش‌بینی است. روسیه یک بازیگر کلیدی در تولید نفت است و بعد از عربستان سعودی، دومین صادرکننده بزرگ نفت در جهان است.

"مایک کوری" ستون‌نویس فایننشیال تایمز و مدیر سرمایه‌گذاری فیدِلیتی اینترنشنال به بی‌بی‌سی موندو گفت که از هر ۱۰ بشکه نفت خام مصرفی در جهان، یک بشکه را روسیه توزیع می‌کند.  

اما پرسشی که اینجا طرح می‌شود اینکه اثرات این افزایش قیمت نفت خام در آمریکای لاتین چیست؟

در این گزارش آمده است: افزایش قیمت نفت، تهدیدی از افزایش بیشتر رکود اقتصادی است که به دنبال شیوع بیماری همه‌گیر در بسیاری از نقاط جهان مشاهده می‌شود و آمرکای لاتین نیز از این قاعده مستثنی نیست. چندین کشور این منطقه در حال حاضر شاهد آسیب‌های جدی به چشم‌انداز رشد اقتصادی و تورم فزاینده هستند.

"ایکسچِل کاسترو" مدیر "بازارهای نفت و پالایش آمریکای لاتین متعلق به شرکت مشاوره وود مکنزی" معتقد است: قیمت بالاتر نفت تاثیراتی بر عرضه و تقاضا خواهد داشت. ارسال محموله‌های نفت خام روسیه به منطقه آمریکای لاتین بسیار محدود است اما بدیهی است که هر گونه اختلال در عرضه جهانی بر سایر منابع نفت خام تاثیر می‌گذارد.

اما در مورد کشورهایی که تولیدکننده نفت هستند چه اتفاقی می‌افتد؟

افزایش قیمت نفت لزوماً خبر خوبی برای همه تولیدکنندگان نفت خام در آمریکای لاتین نیست.

برزیل و مکزیک تولیدکنندگان اصلی این قاره هستند و ونزوئلا، اکوادور، کلمبیا و آرژانتین نیز البته به میزان کمتر، نفت تولید می‌کنند.

"فرناندو واله" تحلیلگر ارشد نفت و گاز در بلومبرگ اینتلیجنس در نیویورک به بی‌بی‌سی موندو گفت: برای آن‌ها، افزایش قیمت خوب است اما خوبی این امر در واقعیت، چندان زیاد نیست. زیرا هر چند قیمت بسیار پایین، اتفاق مثبتی نیست اما افزایش قیمت به بالای ۸۰ دلار در هر بشکه نیز به دلیل ایجاد تورم قیمت برای مصرف‌کننده، تبدیل به مشکل بسیار بزرگی می‌شود.

وی افزود: افزایش درآمد شرکت‌های دولتی مانند پتروبراس برزیل یا پمِکس مکزیک برای کاهش پیامدها بر مصرف‌کننده کافی نیست.

با توجه به موارد فوق، باید در نظر داشت که بسیاری از کشورهای تولیدکننده آمریکای لاتین به واردات بنزین نیاز دارند. به عنوان مثال مکزیک به دلیل نداشتن ظرفیت پالایشی لازم برای تامین نیاز داخلی خود مجبور به واردات بنزین از آمریکا است.

کاسترو تصریح کرد: این منطقه دارای مواد خام است اما به ظرفیت پالایشگاهی که برای تامین نیاز داخلی خود نیاز دارد، دسترسی ندارد و بنابراین به واردات ادامه وابسته است.

این کارشناس معتقد است که این واقعیت که امروز قیمت‌هایی نزدیک به ۱۰۰ دلار در هر بشکه وجود دارد، تصدیق این است که جهان همچنان با کمبود نفت مواجه است.

وی گفت: مزیت بزرگ این است که اگر به حوزه‌های رشد عرضه نفت خام در سطح جهانی نگاه کنیم، آمریکای لاتین در جایگاه یکی از مهم‌ترین مناطق در دو دهه آینده قرار می‌گیرد.

به عقیده این تحلیلگر اقتصادی، هرگونه انتقال انرژی "باید با کشف ذخایر جدید و تولید همراه باشد" و این مسئله برای آمریکای لاتین سودآور است.

و برای کشورهای واردکننده چه اتفاقی می‌افتد؟

از سوی دیگر، افزایش قیمت بشکه‌های نفت برای کشورهایی همچون شیلی و پرو که فقط واردکننده هستند یک پدیده منفی است.

فرناندو واله گفت: انرژی اساس همه چیز است، بنابراین وقتی قیمت انرژی افزایش می‌یابد، هزینه صادرات نیز رشد می‌کند.

شرکت مشاوره بریتانیایی کاپیتال اکونومیکس هفته گذشته هشدار داد که این امر می‌تواند باعث تشدید سیاست پولی این کشورها و تورم قابل توجه شود.

کاسترو معتقد است: افزایش مستمر قیمت نفت جهانی بدون مداخله دولت‌های آمریکای لاتین می‌تواند نه فقط بر قیمت سوخت که بر مجموعه زنجیره مواد غذایی و مواد اولیه و غیره تاثیر بگذارد.

به گفته این کارشناس، "بخش بزرگی از کشورهای آمریکای لاتین، واردکننده هستند و تاثیر افزایش قیمت‌ها بر مصرف‌کنندگان را خواهند دید".

این کارشناس اطمینان داد که این امر می‌تواند احیای اقتصاد پس از همه‌گیری و بازگشت به فعالیت زنجیره‌های تولیدی را که در دو سال گذشته تحت تأثیر قرار گرفته‌اند، به تاخیر بیاندازد.