مجید درویشی روز یکشنبه در جلسه بررسی وضعیت حقآبه تالاب بندعلیخان که در محل فرمانداری ورامین برگزار شد افزود: رودخانه موسوم به شور و شیرین ( رودخانه جمعآوری کننده آبهای سطحی تهران) از دیرباز تاکنون مهمترین منبع تغذیه آب مورد نیاز مراتع جنوبی دشت ورامین و تالاب بندعلیخان بوده و با توجه به عبور آن از شهرری و ورامین، حقآبه هر یک از این ۲ شهرستان تعیین شده است.
وی اظهار داشت: بر اساس این تقسیم بندی، ۳۰ درصد از آب این رودخانه به کشاورزان ری، ۳۰ درصد به کشاورزان شهرستان ورامین و ۴۰ درصد باقیمانده سهم مراتع جنوبی ورامین و تالاب فصلی بندعلیخان است.
وی با اشاره به نبود مدیریت و عدم نظارت دستگاههای اجرایی در اختصاص آب رودخانه شور و شیرین گفت: در سالهای گذشته به دلیل عدم ورود دستگاههای مسوول در تقسیم بندی آب رودخانه و رعایت نشدن سهم ۴۰ درصدی تالاب بندعلیخان، مشکلات عدیدهای برای مراتع غنی و این تالاب ایجاد شده و آن را در معرض نابودی قرار داده است .
فرماندار ورامین افزود :دستگاه های اجرایی باید طبق قانون به وظایف خود عمل کنند و با اختصاص حق آبه تالاب بندعلیخان از خشک شدن آن جلوگیری کنند.
وی تأکید کرد: خشک شدن مراتع جنوبی دشت ورامین مشکلات عدیدهای برای عشایر سه استان قم، تهران و سمنان ایجاد کرده و نابودی تالاب بندعلیخان تهدید جدی برای محیط زیست استان تهران محسوب میشود.
درویشی با اشاره به برخورد جدی با ترک فعل در تخصیص حقآبه تالاب گفت: تمامی مدیران دستگاههای متولی موظفند تا از توان خود برای رساندن آب به تالاب بهره ببرند و در صورت کم کاری و قصور، با آنها برخورد قانونی میشود.
تالاب فصلی بندعلیخان با ۲۵ هزار هکتار وسعت در جنوب ورامین واقع شده و تخصیص نیافتن حق آبه زمینهای مرتعی از محل رودخانه شور و شیرین باعث شده تا ۸۰ هزار هکتار از این زمینها در جنوب دشت ورامین در معرض نابودی قرار گیرد.
مراتع تپه وزیر، بندعلیخان، عبدعلیخان، غفاریه و تله سرخ از مهمترین زمینهای مرتعی ورامین به شمار می رود و به دلیل اختصاص نیافتن حق آبه در معرض نابودی پوشش گیاهی قرار گرفته و زمستان گذرانی عشایر را نیز با مشکل زیاد مواجه کرده است.
استحصال بی رویه آب در حوزههای بالادست دشت شامل ورامین، ری و قرچک عاملی برای نرسیدن آب به زمینهای مرتعی است.
در جلسه شورای عشایری استان تهران موضوع اختصاص حق آبه از رودخانه شور و شیرین به تالاب و زمین های مرتعی مطرح و در بند هفتم صورتجلسه تنظیم شده در یازدهم اسفند ۹۵ اختصاص ۴۰ درصد از آب این رودخانه به تالاب بندعلیخان و اراضی مرتعی به تصویب رسید.
نابودی زمینهای مرتعی و تالاب بندعلیخان، این منطقه را به کانون بحران ریزگرد برای استان تهران تبدیل می کند.
بر اساس قانون تمامی بهره بردارانی که از آب رودخانه شور و شیرین استفاده می کنند باید عضو شرکت تعاونی آببران باشند تا طبق قانون و سطح زیرکشت از آب این رودخانه برخوردار شوند.
در طول رودخانه شور و شیرین تا منطقه سیاه کوه ۷۵ پمپ آب و ۲۰ کانال فرعی آب را به سمت زمین های کشاورزی منتقل می کند و اگر مدیریتی در استحصال آب نباشد چیزی به سمت تالاب و زمین های مرتعی جنوب دشت نمیرسد.