مرتضی اشرفی که به تاجیکستان سفر کرده روز یکشنبه در گفتگوی تلفنی با خبرنگار ایرنا در مشهد افزود: مسوولان اقتصادی تاجیکستان با توانمندیهای اقتصادی و تجاری شرکتهای مختلف تولیدی و خدماتی کشورمان در نمایشگاه مزبور از نزدیک آشنا شدند.
وی بیان کرد: بررسی مشکلات و موانع تجارت با تاجیکستان مهمترین گفتگوهای غرفهداران با مسوولان تاجیکی بود که با توجه به هشت سند امضا شده همکاری دو کشور در سفر اخیر رییس جمهوری ایران اسلامی به آن کشور، قول مساعد از سوی مسوولان برای جلب همکاری و حمایت از این بخش داده شد.
معاون استاندار خراسان رضوی برخی از موانع در مسیر تجارت تجار ایرانی با تاجیکستان را مربوط به حوزه حمل و نقل ذکر و بیان کرد: مشکل حمل کالا از طریق ریلی و کمبود واگن مورد نیاز، همچنین سختگیری های کشور تاجیکستان برای استاندارد کالاهای صادراتی که بیشتر مربوط به صنایع غذایی صادراتی ایران است، مهمترین موانع تجارت ایرانی ها با کشور تاجیکستان به شمار می روند.
اشرفی افزود: بر اساس تعاملات انجام گرفته مقرر شد در سفر آتی استاندار "ختلان" به مشهد موضوعات و مشکلات مطرح شده در حاشیه این نمایشگاه، تبدیل به سند همکاری بین دو استان خراسان رضوی و ختلان تاجیکستان شود.
نمایشگاه اختصاصی کالای جمهوری اسلامی ایران با محوریت خراسان رضوی از هفتم تا دهم اسفندماه در دوشنبه، پایتخت تاجیکستان دایر است.
"جمهوری تاجیکستان" کشوری کوهستانی و محصور در خشکی است که با ۹.۵ میلیون نفر جمعیت و مساحت نزدیک به ۱۴۳ هزار کیلومترمربع در آسیای میانه جای دارد. تاجیکستان کوچکترین کشور آسیای میانه با افغانستان از سمت جنوب، ازبکستان از غرب و شمال، قرقیزستان از سمت شمال و جمهوری خلق چین از شرق دارای مرز مشترک است. دوشنبه پایتخت و بزرگترین شهر این کشور، دوشنبه است. زبان رسمی این کشور، زبان فارسی تاجیکی است.
تاجیکستان هشتمین مقصد صادراتی خراسان رضوی و ایران است، اکثر اقلام صادراتی ایران به کشور تاجیکستان در حوزه مصالح ساختمانی شامل کاشی و سرامیک، انواع رنگ، لوله و پروفیل، ورقههای شیشهای است، همچنین انواع شویندهها، مواد غذایی، شیرخشک و دارو نیز شامل اقلام صادراتی به این کشور است.
خراسان رضوی چهارمین هدف صادراتی تاجیکستان بعد از افغانستان، ترکمنستان و عراق است. از جمله اقلام وارداتی تاجیکستان به ایران میتوان به مواد اولیه و واسطهای برای بخش تولید مانند پنبه، پیله کرم ابریشم، کاغذ و مقوا اشاره کرد. علاوه بر این ایران با داشتن بیش از ۶۸ نوع ماده معدنی و تاجیکستان با برخورداری از بیش از ۴۰ نوع ماده معدنی و فلز گرانبها در دنیا بینظیر هستند.
ولایت خَتلان یکی از ولایتهای کشور تاجیکستان است و مرکز آن شهر باختر نام دارد. مساحت این ولایت ۲۴ هزار و ۶۰۰ کیلومتر مربع و جمعیت آن در سال ۲۰۰۵ میلادی ۲ میلیون و ۳۳۷ هزار نفر بودهاست. این ولایت در جنوب خاوری شهر دوشنبه، پایتخت تاجیکستان واقع شده و منابع مهم آبیاری و برقآبی همچون رودخانه وخش، سد نارَک، سد و نیروگاه سنگتوده ۲ و کانال شاهراهی وخش در این ولایت واقع شده است.