گلستان- ایرنا- تکمیل پروژه های نیمه تمام مهم‌ترین نیاز اساسی کتابخانه های گلستان نیازمند تخصیص اعتبارات لازم است که مدیرکل کتابخانه های عمومی استان اظهارامیدواری کرد با توجه و عزم جدی و جهادی دولت سیزدهم این نیاز برطرف شود.

به تاکید کارشناسان، دولت پرتلاش سیزدهم با همت جهادی آیت الله رئیسی رئیس جمهور مردمی می تواند زمینه ساز رفع چالش ها و مشکلات  کتابخانه های عمومی استان گلستان با توزیع عادلانه‌ای در ایجاد و تکمیل کتابخانه به ویژه در مناطق کم برخوردار استان باشد.

آیت الله رئیسی رئیس جمهوری و شماری از وزرا اواخر هفته جاری در قالب شانزدهم سفر استانی دولت به استان گلستان سفر می کند.

امروز کتابخانه های عمومی به عنوان مراکز فرهنگی و اجتماعی با ارائه فعالیت های متنوع و جذب مخاطبین مختلف در ارتقای شاخص ها و رفع ناهنجاری های جامعه کمک فراوانی می کنند و به یقین توسعه فرهنگی هر جامعه  با تاثیرگذاری کتاب و کتابخوانی است که تامین نیازهای این بخش فرهنگی از جمله اولویت‌های  دولت سیزدهم است.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی گلستان روز دوشنبه در همین ارتباط گفت: مشکل اصلی در این حوزه نداشتن کتابخانه های مرکزی، عدم راه اندازی کتابخانه جدید روستایی و شهری، نداشتن فضا و اعتبارات لازم برای تعمیر و تجهیز کتابخانه های استان است.

آخوند عبدالحی میرزاعلی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا خاطرنشان کرد: طرح ها و پروژه های بسیاری از جمله  احداث کتابخانه مرکزی و کتابخانه سیار؛ بازسازی کتابخانه های شهر سرخنکلاته و  آق قلا، تکمیل پروژه کتابخانه شهری نگین شهر، کردکوی و نوده خاندوز، تاسیس کتابخانه در شهرهای فاقد کتابخانه و خرید تجهیزات و بروزرسانی کتابخانه ها نیازمند توجه دولت سیزدهم است.

وی خاطرنشان کرد: اکنون کتابخانه عمومی شهرهای کردکوی و مراوه تپه  با ۳۰ درصد پیشرفت فیزیکی نیازمند هشت میلیارد تومان و کتابخانه نگین شهر با ۸۵ درصد پیشرفت فیزیکی نیازمند یک میلیارد تومان برای تکمیل و بهره برداری هستند.

میرزاعلی تصریح کرد: در زمان حاضر برای تاسیس کتابخانه های شهرهای آق قلا نیازمند ۶ میلیارد تومان، سرخنکلاته پنج میلیارد تومان و کتابخانه مرکزی حدود ۶۰ میلیارد تومان  اعتبار هستیم.

وی اظهارداشت:اکنون چهار شهر قرق، سنگدوین، دوزین و گلیداغ این استان کتابخانه ندارد که توسعه مراکز فرهنگی در این مناطق در اولویت برنامه‌ها قرار گیرد.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی گلستان گفت: نقش دولت سیزدهم در گسترش کتابخانه های عمومی این استان به عنوان یک نهاد عمومی و غیردولتی بی‌بدیل و اساسی بوده و به یقین گلستان نیازمند توجه دولت در ارتقای کتابخانه‌ها هستیم.

آخوند عبدالحی میرزاعلی افزود: درآمد پایدار برای تامین نیازهای مالی جهت پوشش مصارف جاری و عمرانی هم یکی از مهم ترین  چالش ها و دغدغه های کتابخانه های عمومی استان است.

وی با اشاره به  ۲۶ هزار و ۶۷۱ متر مربع فضای موجود کتابخانه ای گلستان گفت: اکنون برای هر ۱۰۰ نفر حدود ۱.۵ متر مربع فضای فیزیکی در کتابخانه‌های استان وجود دارد که به یقین به افزایش این سرانه نیاز است.

روستاها چشم انتظار تاسیس کتابخانه 

کودکان و نوجوانان روستایی برای استفاده از کتابخانه‌های گلستان مسافت مختلفی را تا شهر طی می‌کنند که بی شک برای عدالت فرهنگی راه اندازی کتابخانه ها یکی  از ضرورت‌های حوزه کتاب و کتابخوانی است.

براساس آخرین سرشماری رسمی کشور در سال ۹۵، بیش از ۸۷۱ هزار نفر از گلستانی ها که رقمی معادل ۴۶ و ۶ دهم درصد از جمعیت را تشکیل می دهند در حدود یک هزار و ۷۵ روستا سکونت دارند.

روستاییان و به ویژه کودکان، نوجوانان و جوانان این استان به دلیل کمبود کتابخانه کمترین بهره‌گیری از منابع و محیط مطالعه کتابخانه ها دارند.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی گلستان اضافه کرد: تنها ۲۹ روستای استان امکان بهره گیری از امکانات کتابخانه‌های عمومی را دارند که دلیل اصلی آن کمبود سرانه و اعتبارات مالی در این حوزه  بوده که که اگر همکاری‌های لازم از سوی دولت افزایش یابد  شاهد توسعه عدالت فرهنگی در این حوزه می شویم.

میرزاعلی بیان کرد: چالش ها و نیازهای مناطق محروم و روستایی استان با توجه به نبود فضای فرهنگی در روستاها نیاز به ایجاد کتابخانه در غالب احداث، حق انتفاع، مشارکتی و سیار وجود دارد در همین خصوص جهت راه اندازی کتابخانه های مذکور نیاز به تامین اعتبار هستیم.

وی افزود: توسعه کتابخانه‌های  گلستان به رشد کتابخوانی کمک می‌کند و این فرصتی برای دسترسی افراد به کتابخوانی در مناطق محروم و دورافتاده استان است.

وی خاطرنشان کرد: گلستان با جمعیتی نزدیک به ۲ میلیون نفر با ۳۴ نقطه شهری و هزار و ۷۵ روستا و سکونت اقوام و مذاهب مختلف متاسفانه از کتابخانه سیار هم محروم است.

وی با اشاره به فعالیت ۷۳ باب کتابخانه عمومی (نهادی، مشارکتی و مستقل) در استان، خاطرنشان کرد: در زمان حاضر ۶۱ باب از این کتابخانه ها  نهادی که متشکل از ۳۲ باب کتابخانه شهری و ۲۹ باب روستایی هستند و ۱۲ باب  هم مشارکتی فعال است.

گلستان مطابق سرشماری نفوس و مسکن سال ۹۵، یک میلیون و ۸۶۹ هزار نفر جمعیت متشکل از اقوام و مذاهب مختلف در ۳۴ نقطه شهری و هزار و ۷۵ روستا دارد.