به گزارش روز سهشنبه خبرنگار اعزامی ایرنا به وین، «ند پرایس» سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا دیشب در اظهارنظری تهدید کرد که در صورت سختگیری تهران، واشنگتن آماده کنار کشیدن از مذاکرات است.
پرایس در نشست مطبوعاتی روزانه خود این گونه ادعا کرد: «ما آمادهایم در صورتی که ایران در مقابل پیشرفت مذاکرات ناسازگاری بروز دهد، کنار برویم.»
وی در ادامه ادعاهای بی اساس خود افزود: آمریکا و متحدانش در صورتی که ایران «مایل به مشارکت با حسن نیت نباشد» گزینههای جایگزین را دنبال خواهند کرد.
ساعاتی قبل نیز سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه در اظهار نظری، پایان دادن به گفتوگوها تا پایان هفته جاری را ضروری دانست.
«رویترزۀ اگنس واندر مول» روز دوشنبه ادعا کرد که خاتمه مذاکرات در روزهای پیشرو «ضرورتی حیاتی» است.
فضای حاکم در بین نمایندگان رسانههای بینالمللی مستقر در وین هم از نوعی حس اضطرار درباره سرنوشت مذاکرات حکایت دارد؛ حسی که رگه هایی از دخالت عوامل خارجی برای تحریک خبرنگاران و بیتابی طرفهای غربی در آن دیده میشود.
سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه بامداد امروز در واکنش به ضرب الاجلهای ساختگی آمریکا تصریح کرد؛ ایالات متحده «سالهاست که از برجام کنار کشیده است؛ از این رو است که باید اطمینان یابیم این اتفاق دیگر تکرار نمیشود.»
وی افزود: همه کشورها برای خود «گزینههای جایگزین» دارند، هرچند که توخالی بودن گزینه جایگزین آمریکا پیش از این ثابت شده است.
خطیب زاده با بیان اینکه درشتگویی و بلوفزنی نتیجه نداشته و نخواهد داشت، خاطر نشان کرد: اگر کاخ سفید تصمیمش را بگیرد، توافق کاملاً در دسترس است.
جمهوری اسلامی ایران از ابتدای مذاکرات و به رغم مسیر پر پیچ و خم گفتوگوها همواره تاکید داشته که اسیر ضربالاجلهای تصنعی نشده و میز مذاکرات را ترک نمیکند؛ اما در مقابل زیادهخواهیها که منجر به تضییع منافع ملت ایران میشود، ایستادگی میکند.
این درحالی است که آمریکا به عنوان مسؤول وضعیت فعلی، هنوز گامهای ملموس و معناداری را برای جلب نظر ایران و جبران اقدامات غیرقانونی دولت سابق این کشور برنداشته و همچنان تلاش میکند که با تاکتیک مقصر نمایی، ایران را مانع موفقیت مذاکرات و دستیابی به توافق در وین معرفی کند.
کاخ سفید با تعیین ضربالاجلهای تصنعی ادعا میکند که برای بازگشت سریع به توافق سال ۹۴ و رفع تحریمها آمادگی دارد اما اولاً گستره اقدامات غیرقانونی واشنگتن علیه ایران وسیعتر از مواردی است که ادعا میشود و در ثانی بازگشت این کشور به برجام از مسیر طولانی راستیآزمایی میگذرد که یکروزه محقق نخواهد شد.
در واقع پس از حصول توافق احتمالی در وین دورهای چندین هفتهای یا چند ماهه وجود خواهد داشت که مقدمات اداری، پیشقراردادها و تدارکات مربوط به تکمیل تعهدات طرف مقابل انجام گیرد. تا پیش از تکمیل این فرآیند، اجرای گامهای جبرانی ایران در موضوع هستهای به قوت خود باقی خواهد بود.
مذاکرات در شرایط حاضر به نقطهای رسیده که بالای ۹۸ درصد پیش نویس توافق نهایی به لطف ابتکارات ایران به صورت مشترک نگارش شده و اگر طرف های مقابل ابتکار عمل و انعطاف نشان دهند، امکان رسیدن به توافق خوب در کوتاه ترین زمان وجود دارد.
در نتیجه رایزنیهای روزهای اخیر خطوط قرمز و منطق ایران به طرف مقابل منعکس شده و انتظار میرود که آنها با توسل به اصل واقعبینی، تجربه چهار سال گذشته و خودداری از زیادهخواهی، گفتوگوها را بیش از این کش ندهند. طرف مقابل باید در نظر داشته باشد که ایران برای توافق آماده است اما تا ابد منتظر نمیماند.
علی باقری کنی مذاکره کننده ارشد ایران دیروز پس از سفری کوتاه به ایران و انجام مشورتهای سیاسی به وین بازگشت تا از آخرین تصمیمات سیاسی طرفهای مقابل مطلع شود. وی پس از برگزاری جلسات دوجانبه با نماینده اتحادیه اروپا و روسای هیاتهای چین و روسیه در جلسه مشترک با نمایندگان گروه ۱+۴ و اتحادیه اروپا شرکت کرد.
این جلسه به صورت غیر رسمی و خارج از نشست کمیسیون مشترک برجام برگزار شد. باقری پس از پایان جلسه و پیش از عزیمت از هتل کوبورگ، برآیند گفتوگوها را در پاسخ به سووال خبرنگاری «خوب» توصیف کرد.
مذاکره کننده ارشد چین نیز اظهار کرد که مذاکرات به مرحله آخر رسیده و مشارکت کنندگان در گفت وگوها، روشنایی پایان تونل را میبینند.
«وانگ کوان» در گفتوگو با خبرنگاران ابراز امیدواری کرد که تمام طرفها در راستای حصول توافق نهایی در کوتاهترین زمان کار کنند. وی افزود که زمان دستیابی به توافق نهایی رسیده است.
دقایقی بعد، میخائیل اولیانوف مذاکره کننده ارشد روسیه از هتل کوبورگ خارج شد و به خبرنگاران گفت: ما به توافق نهایی خیلی نزدیک هستیم اما به تلاشهای بیشتری در روزهای آینده نیاز است.
وی که قبلا پیشبینی کرده بود مذاکرات تا پایان ماه فوریه (امروز) به پایان میرسد، بیان داشت: متاسفانه مذاکرات امروز خاتمه نیافت اما ابتدای مارس تکمیل میشود.
به این ترتیب گفتوگوها در روزهای آینده، فارغ از ضربالاجلهای ساختگی جریان خواهد داشت و هرچقدر طرف مقابل آمادگی بیشتری را برای پذیرش الزامات شکلگیری توافق قابل اتکا و پایدار نشان دهد، توافق نهایی زودتر حاصل خواهد شد.
سعید خطیب زاده سخنگوی دیروز در جمع خبرنگاران گفت: اگر خطوط قرمز ایران و حقوق مشروع کشور و ملت رعایت شود، در نقطه خوبی برای جمعبندی توافق قرار داریم.
وی افزود: اگر برای حل و فصل موضوعات اندک باقی مانده که برای انتفاع جمهوری اسلامی ایران از منافع اقتصادی برجام بسیار مهم و کلیدی هستند، اراده ای وجود داشته باشد، در کوتاه ترین زمان امکان رسیدن به یک توافق خوب وجود دارد.