به گزارش ایرنا، مذاکره کنندگان ارشد اروپایی دیروز پس از دیدار با علی باقری کنی رئیس هیات ایرانی، وین را برای انجام مشورتهای سیاسی ترک کرده و قرار است پس از اخذ تصمیمات سیاسی و برای ادامه گفتوگوها درباره نهایی کردن توافق به وین بازگردند.
از سوی دیگر چشمها به سفر رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی که دیشب وارد تهران شد دوخته شده است. او قرار است در این سفر با رئیس سازمان انرژی اتمی و برخی مقامات ارشد کشور در خصوص تداوم همکاریهای فنی دو طرف و همچنین حل و فصل پرونده ادعایی آژانس که به زور طرفهای اروپایی به مذاکرات وین گره خورده است گفتوگو کند.
آژانس بین المللی انرژی اتمی ادعاهایی را درباره فعالیت های هسته ای اعلام نشده در ایران مطرح کرده است. این موضوع البته بخشی از پروژه مشترک رژیم صهیونیستی و دولت ترامپ با هدف مشروعیتزدایی از برنامه صلحآمیز هستهای جمهوری اسلامی ایران و ذیل کارزار فشار حداکثری است که با فشار دولت سابق آمریکا و سه کشور اروپایی به شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی کشیده و ژوئن ۲۰۲۰ منجر به صدور قطعنامه در شورای حکام شد.
ایران میگوید که ادعای مطرح شده با سوابق همکاری بین ایران و آژانس سازگاری و همخوانی ندارد و ضمن آنکه تعهد کشورها در حوزه پادمان نامحدود نیست. کاظم غریب آبادی سفیر و نماینده دائم وقت ایران نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین خرداد ماه گذشته از آژانس خواسته بود تا از پیشداوری، ابراز نگرانی های مصنوعی و بزرگنمایی چند موضوع پیش پا افتاده و بی اهمیت پرهیز کند.
اما از آنجا که رژیم صهیونیستی حیات خود را در بستر بحرانسازیهای ساختگی میبیند همچنان به تلاشها برای ممانعت از حل و فصل پرونده هستهای ایران در آژانس ادامه میدهد. صهیونیستها در هفتههای گذشته بارها به صورت عمومی و خصوصی تلاش کردهاند تا این پرونده را تحت تأثیر قرار داده و در روند مذاکرات اخلال ایجاد کنند.
دو روز پیش دفتر نخست وزیر رژیم صهیونیستی در بیانیهای اعلام کرد که «نفتالی بنت» پیش از سفر رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی هستهای به ایران با او گفت وگو کرده است. در این بیانیه آمده است که در این گفت وگو، بنت موضع رژیم صهیونیستی در ارتباط با مذاکرات وین و پروندههای باز برنامه هستهای ایران در آژانس را بیان کرده است.
در همین حال بهروز کمالوندی، سخنگو و معاون امور بینالملل، حقوقی و مجلس سازمان انرژی اتمی دو هفته پیش به وین سفر کرد و طبق شنیدهها مسائل مربوط به مکانهای ادعایی پیشرفتهایی داشته است.
این مساله نشان میدهد که رایزنیهای صورت گرفته در هفتههای اخیر پیشرفتهایی را در مسائل پادمانی داشته و انتظار میرود در نتیجه جلسات امروز در تهران هم نقشه راهی برای حل و فصل مسائل باقیمانده ترسیم شود.
اما در وین تیم مذاکره کننده ایرانی با اراده برای رسیدن به توافق نهایی، موضع خود را در حوزه مسائل باقیمانده حول محور رفع تحریمها، راستیآزمایی، تضامین و موضوع هستهای برای طرف مقابل روشن کرده است. میخائیل اولیانوف مذاکره کننده ارشد روسیه دیشب در گفتوگو با ایرنا بیان داشت: همکاران ایرانی مثل شیر برای دفاع از منافع ملی کشورشان میجنگند و سر هر کلمه مبارزه میکنند. وی افزود که هیات ایرانی به سرپرستی دکتر باقری در حوزه دیپلماسی بسیار کارآمد هستند.
این دیپلمات روس عنوان کرد که به رغم سفر مذاکره کنندگان اروپایی به پایتختها، مذاکرات در قالبها و فرمتهای مختلف در خصوص موضوعات باقیمانده که عمدتا در حوزه مسائل دوجانبه هستند در وین جریان دارد. دیپلمات روس با اشاره به اینکه «اینها مسائل مهمی هستند» افزود: اما در قیاس با کاری که در طول ۱۱ ماه گذشته انجام دادهایم جزئی هستند. وی افزود که در عمل کلیات توافق بصورت غیر رسمی مورد توافق قرار گرفته و تنها چند گام تا رسیدن به خط پایان باقیمانده است.
او همچنین توضیح داد که هیچ جبهه مشترکی در مذاکرات وین علیه ایران در کار نبوده و دست کم این مساله در خصوص روسیه و چین صدق نمیکند. اولیانوف همچنین پیشبینی کرد که هفته آینده نشست با حضور وزرای امور خارجه کشورهای مشارکت کننده در گفتوگوها برگزار میشود؛ روزی که به گفته او مذاکرات پایان خواهد یافت و توافق نهایی اعلام میشود.
فارغ از خوشبینی دیپلمات ارشد روسیه درباره پایان مذاکرات وین، بنظر میرسد که بعد از گفتوگوهای فشرده ای که هفته گذشته در جریان بود پیشرفتهایی در برخی مسائل صورت گرفته که نشانه آن سفر مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی به تهران است.
البته این تحولات به مفهوم اتمام مذاکرات نیست؛ که اگر بود تاریخ برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام مشخص میشد. حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان دیروز (جمعه) در گفتوگوی تلفنی با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اظهار داشت: ما برای نهایی کردن توافق خوب و فوری آمادگی داریم، اما شتابزدگی و عجله طرف غربی نمیتواند مانع رعایت خطوط قرمز ایران شود.
وزیر امور خارجه تصریح کرد که لازمه اعلام توافق نهایی، «رعایت کامل خطوط قرمز ایران از جمله موضوع تضمین مؤثر اقتصادی است.» وی بر همین اساس خاطر نشان کرد هر زمانی که طرفهای غربی خطوط اعلام شده ایران را بپذیرند، برای حضور در وین و شرکت در جلسه وزرا آمادگی دارد.