سید فرشید فلاح روز شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: شب گذشته و امروز پایش مداوم از تالاب انزلی انجام شده و درحال حاضر هیچ شعله از آتش در محدوده روستاهای طالب آباد ، لیجارکی و شانگهای پرده مشاهده نمی شود .
وی اظهار داشت: براساس پایش های انجام شده حدود ۷۰ درصد از ۱۰۰ هکتار اراضی نیزار محدوده تالابی انزلی در روستاهای ذکور دچار حادثه شده است و بزودی اطلاعات دقیق از این آتش سوزی در اختیار رسانه ها قرار خواهد گرفت.
رییس اداره محیط زیست انزلی ادامه داد: مظنون این حادقه یکی از اهالی روستای شیجان از توابع شهرستان خمام است که به منظور تصرف اراضی آتش افروزی کرده است و دستگاههای امنیتی در حال بررسی و شناسایی این فرد هستند .
طبق شواهد محلی حریق تالاب انزلی ساعت ۱۱:۱۵ روز جمعه در روستای شیجان خمام آغاز شد و به جهت وزش باد گرم که از سمت تالاب به سوی دریا بود دامنه آتش سوزی را به روستاهای اطراف انزلی در شانگهای پرده ، لیجارکی و طالب آباد و شهرک صنعتی حسن رود گسترش داد .
علی رغم تلاش های آتش نشانان شهرداری انزلی ، منطقه آزاد و منطقه چهارم نیروی دریایی ارتش و بنادر و دریانوردی تا شب گذشته ادامه داشت و با تلاش نیروهای بومی منطقه ، احاطه کانال آبی که دور تا دور محل آتش سوزی بود و وجود یک منطقه باتلاقی از گسترش آتش به نقاط مسکونی جلوگیری شد.
علت این حادثه مانند دو آتش سوزی قبل عمدی و به قصد تصرف اراضی تالابی صورت گرفت و این طمع سودجودیی ۷۰ درصد محدوده ۱۰۰ هکتاری اراضی ملی چسبیده به تالاب بین المللی انزلی را طعمه حریق کرد .
تالاب بین المللی انزلی در سال ۱۴۰۰ شاهد سه آتش سوزی بزرگ بود که اولین آتش سوزی در سوم شهریورماه امسال اتفاق افتاد و پنج هکتار از نیزارهای روستای شانگهای پرده انزلی در آتش سوخت . حریق بعدی تالاب در هشتم شهریور ماه صورت گرفت و در آن ۱۲ هکتار از نیزارهای منطقه چراغ پشتان انزلی طعمه حریق شد و این حریق ها به قصد تصرف اراضی و توسط سودجویان انجام شد.
در سال ۹۸ نیز حدود ۱۰ هکتار از نیزار های تالاب بین المللی انزلی توسط سودجویان به آتش کشیده شد. این تالاب بین المللی با مساحتی حدود ۲۰ هزار هکتار که از شمال به انزلی، از جنوب به صومعهسرا، از شرق خمام، از جنوب شرقی به رشت و از غرب به کپورچال و آبکنار انزلی محدود است.
تالاب انزلی سال ۱۳۵۴ در فهرست تالاب های بینالمللی کنوانسیون رامسر به ثبت رسید. همچنین سازمان بینالمللی حیات پرندگان، این تالاب را به عنوان زیستگاه با اهمیت برای پرندگان تشخیص داده و جزو تالابهای طبیعی و آب شیرین کشور و از جمله زیباترین مناظر آبی منطقه است.
تالاب انزلی محل تخم ریزی آبزیان و پناهگاه و مامن پرندگان بومی و مهاجر است، این تالاب که با بیش از ۱۰۰ گونه پرنده، ۵۰ گونه ماهی و صدها گونه موجودات گیاهی اکوسیستم کمنظیری دارد، از سال ۱۳۵۴ جزو تالابهای بینالمللی تحت حفاظت شناخته شد و مهمترین منبع تکثیر و تولید ماهیان خاویاری و استخوانی دریای خزر و سالانه پذیرای مسافران بیشمار داخلی و جهانگردان خارجی است.