**ابتکار ایران با کارت آژانس اتمی؛ پایان مذاکرات وین در انتظار تصمیم آمریکا
ابتکار هوشمندانه ایران برای پایان دادن به پروندهسازی رژیم صهیونیستی در آژانس بین المللی انرژی اتمی که در حساسترین برهه مذاکرات رفع تحریمها صورت گرفت، اصلیترین مستمسک غرب را برای تعلل در اخذ تصمیمات سیاسی گرفت و اینک اعلام پایان گفتوگوها در انتظار اراده جدی طرف آمریکایی است.
ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی روز گذشته در جریان سفر رافائل گروسی به تهران، به یک جمعبندی رسیدند تا مدارکی را که باید بین سازمان انرژی اتمی و آژانس مبادله شود، حداکثر تا خرداد مبادله و برای روز بازاجرا که جزو مفروضات مذاکرات وین است، مسائل را حل و فصل کنند.
آژانس از حدود دو سال پیش ادعایی را درباره کشف ذرات اتمی، مبنی بر یکسری اسناد ادعایی رژیم صهیونیستی مطرح کرده و این مساله به پاشنه آشیل عدم پیشرفت مذاکرات وین تبدیل شده بود. هفته پیش هنگامی که اختلاف نظرها درباره ماهیت سیاسی این پرونده در مذاکرات وین بالا گرفته بود، استفنی القاق مذاکره کننده ارشد انگلیس با انتشار توئیتی بحث را به خارج از اتاق مذاکرات کشاند و نوشت: پادمان ها بخش اساسی نظام منع اشاعه و جدا از برجام هستند. ما همیشه هرگونه تلاش برای به خطر انداختن استقلال آژانس بینالمللی انرژی اتمی را رد میکنیم.
**چه کسی پشت جنجال سربازگیری از عراق برای جنگ اوکراین است؟
گزارش های منتشر شده در برخی رسانه های عراق، حاکی است که برخی طرف های مشکوک سربازگیری در بین جوانان عراقی به نفع اوکراین را با وعده های مالی کلان آغاز کرده اند.
پایگاه خبری «صابرین نیوز» نخستین رسانه عراقی است که این اقدام مشکوک در کشورش را فاش کرد و با تماس با یکی از عوامل رابط و ضبط و فیلمبرداری آن، نشان داد که گروه های مشکوک مزبور با وعده فریبنده چهار هزار دلار حقوق ماهانه به هر داوطلب جنگ، جوانان عراقی را برای جنگ در اوکراین می فریبند.
این سایت خبری، اعلام کرد که داستان سربازگیری از میان جوانان عراقی، با انتشار یک اعلان توسط شخصی به نام «آندرو بولشک» آغاز شد که گفته می شود یکی از کارکنان سفارتخانه اوکراین در بغداد است.
به نوشته این سایت خبری، شخص مزبور یک شماره تماس عراقی و یک ایمیل اوکراینی داده بود که خبرنگار صابرین نیوز تحت عنوان داوطلب جنگ در اوکراین، بعد از چند بار تماس، موفق به گفت وگو با فرد رابط می شود.
در فیلم منتشر شده، فرد رابط که غیر عربی و با لهجه حرف می زند، می گوید که از شرایط پیوستن به صفوف نیروهای اوکراینی این است که فرد داوطلب دارای سوابق نظامی باشد و حقوق تخصیص یافته را حدود ۴ هزار دلار در هر ماه عنوان کرده است.
**برگزاری اولین نماز جماعت بدون فاصله گذاری اجتماعی در مسجد الحرام و مسجد النبی
درپی لغو فاصله گذاری اجتماعی در عربستان، مسجد الحرام در مکه مکرمه و مسجد النبی در مدینه منوره امروز یکشنبه برای اولین بار پس از همه گیری کرونا شاهد برپایی نماز جماعت بدون رعایت فاصله گذاری اجتماعی همراه با رعایت پوشش ماسک بود.
به دنبال اعلام لغو فاصله گذاری اجتماعی از سوی عربستان نمازگزاران نماز صبح امروز را در مسجد الحرام و مسجد النبی در صفوف کامل به هم فشرده اقامه کردند.
ویدیوهای انتشار یافته توسط فعالان در شبکه های اجتماعی صفوف نمازگزاران را در حالی نشان می دهد که نسبت به استفاده از ماسک همچنان پایبند هستند.
ریاست امور حرمین شریفین امروز برای اولین بار از زمان آغاز همه گیری کرونا در ماه مارس ۲۰۲۰ میلادی فرش ها را در صحن های مسجد الحرام پهن کردند.
وزارت کشور سعودی دیروز شنبه لغو اقدامات بازدارنده و محدودیت های اعمال شده در ارتباط با کرونا در عربستان را اعلام کرد.
**کمک اسکاتلند به اروپا برای کاهش وابستگی به نفت و گاز روسیه
رهبر حزب لیبرال دموکرات اسکاتلند اعلام کرد که انقلاب صنعتی سبز می تواند شاهد تولید انرژی تجدیدپذیر در این کشور باشد، امری که اتکا کشورهای دیگر به نفت و گاز روسیه را کاهش می دهد.
«الکس کول هامیلتون» از وزرای اسکاتلندی در ادینبورگ خواست میزان تولید باد، جزر و مد و حتی انرژی خورشیدی را به حداکثر رسانند تا اسکاتلند به موتوری تبدیل شود که انرژی اروپای غربی را تامین کند.
وی تاکید کرد این روش نه تنها به کشورهای سراسر اروپا که خواستار کاهش وابستگی شان به نفت و گاز روسیه هستند، کمک می کند، بلکه به خانواده های آسیب دیده از بحران هزینه زندگی در اسکاتلند نیز یاری می رساند.
بسیاری از خانوارها قبلا شاهد افزایش قبوض انرژی بوده اند و حال این نگرانی وجود دارد که حمله روسیه به اوکراین باعث افزایش هزینه ها شود.
با این حال، کول هامیلتون گفت که اسکاتلند خوش اقبال است که به دلیل موقعیت مکانی و فراوانی منابع طبیعی، اتکا شدیدی به نفت و گاز وارداتی از روسیه ندارد، در حالی که همه متحدان اروپایی اسکاتلند از اقبال بالایی در این زمینه برخوردار نیستند.
**تب اخبار جنگ اوکراین در رسانه های جهان عرب همچنان بالاست
با وجود گذشت یازده روز از عملیات نظامی روسیه در اوکراین، تحولات مربوط به این عملیات همچنان در صدر رسانههای پر مخاطب عربزبان منطقه قرار دارد.
اکنون یازده روز از درگیری نظامی روسیه و اوکراین تحت عنوان «عملیات نظامی ویژه روسیه در اوکراین» میگذرد و همچنان تیتر اول روزنامه و سایتها و شبکههای معتبر رسانههای عرب زبان است.
با نگاه اجمالی به رسانههای کشورهای عربی میتوان دریافت که تب اخبار مربوط به بحران اوکرین در رسانههای جهان عرب بالاست؛ به طوری که میتوان گفت که این بحران با وجود گذشت بیش از 10 روز از این عملیات نظامی روسیه، همواره در صدر مهمترین اخبار همه رسانههای معتبر و نامعتبر این کشورها قرار دارد.
**فرانسه برای اعطای پناهندگی به مخالفان پوتین اعلام آمادگی کرد
«ژرار دارمنن» وزیر کشور فرانسه در مورد جنگ در اوکراین و موضع کشورش در این باره گفت: موضع فرانسه تضعیف روسیه پوتین است چرا که جنگی غیرقابل قبول در اوکراین به راه انداخته است. او همچنین گفت که فرانسه حاضر به اعطای پناهندگی به افراد مخالف دولت روسیه است.
دارمنن امروز در گفتوگو با تلویزیون فرانسه (CNEWS)، گفت: ما با ملت روسیه در جنگ نیستیم. مساله مهم تنش زدایی، و جواب ندادن اقدام تحریک آمیز با اقدامات تحریک کننده است.
وی افزود: در عوض باید بیشترین حمایت را از غیرنظامیان اوکراینی به عمل آوریم.
این مقام دولت فرانسه دیگر اقدامات فرانسه را در این باره را «تحریم اقتصادی و سیاسی با هدف تضعیف اقدامات روسیه در اوکراین»، «اعطای پناهندگی به مخالفان پوتین» و«جلوگیری از جنگی که میتواند به جنگ جهانی تبدیل شود»، برشمرد.
در مورد تاثیر بومرنگی تحریم های اقتصادی اتحادیه اروپا علیه روسیه، گفت: مسلما این اقدامات بر اقتصاد کشورهای اروپایی از جمله فرانسه هم اثر خواهد گذاشت.
**ابراز نگرانی ژاپن از نهمین آزمایش موشکی کره شمالی
وزیر دفاع ژاپن با هشدار درباره ادامه گسترش برنامه های هسته ای کره شمالی، آن را اقدامی غیرقابل قبول خواند.
«نوبو ئو کی شی» وزیر دفاع ژاپن درباره ادامه گسترش برنامه های هسته ای کره شمالی پس از اجرای یک پرتاب موشکی دیگر از جانب این کشوربه سمت "دریای شرقی" که به دریای ژاپن معروف است، هشدار داد.
در واقع این پنجمین پرتاب موشکی کره شمالی از آغاز سال جاری میلادی می باشد.
پرتاب موشکی دیروز ( ۵ مارس) کره شمالی کمی قبل از انتخابات ریاست جمهوری کره جنوبی و در بحبوحه تشدید تنش های جهانی صورت گرفت.
همچنین وزیر دفاع ژاپن این اقدام کره شمالی را غیرقابل قبول نامید.
نمایندگان ارشد هسته ای کره جنوبی و آمریکا دیروز( شنبه ) جدیدترین آزمایش موشکی کره شمالی را محکوم کردند و نسبت به افزایش سطح هماهنگی های لازم میان سئول و واشنگتن متعهد شدند.
**«بنت»: به نتایج مذاکرات وین ملزم نیستیم
نخست وزیر رژیم صهیونیستی، امروز یکشنبه در اظهاراتی با هدف به شکست کشاندن مذاکرات وین درخصوص برنامه های صلح آمیز هسته ای ایران، گفت که تل آویو به هیچ عنوان خود را به نتایج مذاکرات وین در ارتباط با برنامه هسته ای ایران ملزم و مقید نمی داند.
«نفتالی بنت» نخستوزیر رژیم صهیونیستی امروز در سخنانی بار دیگر به مذاکرات وین و توافق هستهای با ایران تاخت و گفت که «توافق هستهای با ایران، به هیچ وجه اسرائیل را مقید نمیکند».
وی این را هم گفته که «موضع ما در قبال توافق هستهای کاملا شناخته شده است و معایب این توافق بسیار بیشتر از مزایای آن است».
رژیم صهیونیستی که بقای خود را در بحران های منطقه خاورمیانه و غرب آسیا تعریف کرده است، طی سال های اخیر برای جلوگیری از حل و فصل پرونده فعالیت های صلح آمیز هسته ای ایران که بارها راستی آزمایی شده و به تایید جامعه جهانی هم رسیده، به هر دری زده است و حتی گفته می شود که این رژیم در خروج دونالد ترامپ از توافق موسوم به برجام در سال ۲۰۱۸ نقش برجسته ای داشته است.
اکنون نیز نفتالی بنت جانشین بنیامین نتانیاهو ، طی ماه های اخیر برای شکست مذاکرات وین از واشنگتن تا مسکو و پایتخت های اروپایی و اخیرا منطقه خلیج فارس را در نوردیده است.
**گفت وگوی تلفنی پوتین و اردوغان با محور پایان جنگ در اوکراین
ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه و رجب طیب اردوغان همتای ترکیه ای وی امروز گفت و گوی تلفنی کردند و پایان عملیات ویژه روسیه در اوکراین محور این مذاکره تلفنی را تشکیل می داد.
رسانه های روسیه ازجمله خبرگزاری تاس روز یکشنبه با اشاره به گفت و گوی تلفنی پوتین و اردوغان اعلام کردند که دو طرف در این گفت و گو درخصوص اوضاع اوکراین باتوجه به عملیات ویژه روسیه در این کشور مذاکره کردند.
بر اساس این گزارش ها، دو طرف در مورد شرایط پایان جنگ در اوکراین و مواضع و رویکرد مسکو در این مورد تبادل نظر کردند.
بر اساس اطلاعات رسانه ها، ترکیه در پی میانجی گری بین روسیه و اوکراین برای پایان جنگ در اوکراین و آغاز مذاکرات است.
ابراهیم کالین سخنگوی رئیس جمهوری ترکیه پیشتر گفته بود که اردوغان به پوتین پیشنهاد ایجاد شرایطی خواهد کرد که بر اساس آن روسیه پشت میز مذاکره با اوکراین بنشیند.
**گاردین: افغانستان در آستانه قحطی و سقوط است
روزنامه انگلیسی گاردین در یادداشتی با اشاره به ۲۰ سال اشغال افغانستان توسط آمریکا نوشت: مردم این کشور در نتیجه قحطی و ناامنی ناشی از این اشغال چارهای جز فرار از وطن خود ندارند.
روزنامه گاردین در این یادداشت با اشاره به زمستانهای سخت در افغانستان و کمبود مواد غذایی و رنج مضاعف کودکان و زنان نوشت: بیش از ۵ میلیون کودک در سراسر این کشور در آستانه مواجهه با قحطی هستند، جوانان ناامید و میزان خودکشی در حال افزایش است.
گسترش سریع درگیری روسیه و اوکراین، بحران را بدتر کرده است. مردم و افغانستان از این بابت نگران اند که افزایش قیمت گندم که به بالاترین قیمت از سال ۲۰۰۸میلادی به بعد رسیده به قحطی بیشتر منجر شود. سازمان ملل متحد با شناخت مشکلات مردم افغانستان بزرگترین درخواست برای تشکیل صندوق کمک ۴ میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلاری را فراخوان داده است. اما در همین شرایط جو بایدن رئیسجمهوری آمریکا دستور مصادره ۷ میلیارد دلار از پول مردم افغانستان در بانکهای آمریکا، را داد.
**سفر مقامات آمریکایی به ونزوئلا؛ طرح ضدروسی جدید واشنگتن
یک روزنامه آمریکایی گزارش داد که دولت بایدن تلاشهایشان را برای اینکه همپیمانان روسیه از این کشور فاصله بگیرند، افزایش داده و در این راستا هیاتی آمریکایی به ونزوئلا سفر کرده است.
روزنامه نیویورک تایمز گزارش داد: منابع آگاه اعلام کردند که شماری از مقامات ارشد آمریکا روز گذشته برای دیدار با مقامات ارشد ونزوئلا به کاراکاس سفر کرده اند.
این سفر در حالی انجام شده است که دولت بایدن اقداماتش را برای دور کردن متحدان روسیه از مسکو در بحبوحه جنگ در اوکراین افزایش داده است.
این بلندپایهترین سفر مقامات دولتی آمریکا به کراراکاس طی سالهای اخیر محسوب می شود. این در حالی است که آمریکا روابط دیپلماتیک خود را با دولت نیکلاس مادورو رئیس جمهوری ونزوئلا قطع کرده بود و در سال ۲۰۱۹ نیز سفارتش را در کاراکاس بست.
دولت ترامپ رئیس جمهوری سابق آمریکا نیز تلاش کرد با اعمال تحریم های نفتی و فشارهای مختلف دولت مادورو را سرنگون کند اما دولت مادورو توانست در برابر این فشارها به فعالیت خود ادامه دهد.
** آمار آوارگان اوکراینی به مرز ۱.۵ میلیون نفر نزدیک شد
خبرگزاری رویترز نوشت: روز یکشنبه (امروز) همزمان با یازدهمین روز حمله روسیه به اوکراین، انتظار می رود شمار آوارگان اوکراینی به ۱.۵ میلیون نفر برسد.
این خبرگزاری افزود: مسکو و کی یف یکدیگر را به شکست طرح آتش بس متهم می کنند. آتش بس می توانست به شهروندان شهرهای ماریوپل و وولنوواخا در جنوب اوکراین که تحت محاصره نیروهای روسیه است اجازه خروج از شهر را بدهد.
دور بعدی مذاکرات برای روز دوشنبه (فردا) برنامه ریزی شده است. مذاکرات در حالی برگزار می شود که ممکن است آوارگان اوکراینی به لهستان، رومانی، اسلواکی و دیگر کشورهای همسایه اوکراین هجوم آورند.
هند روز شنبه (دیروز) اعلام کرد که تلاش می کند شهروندان این کشور در شهر «سامی» واقع در شرق اوکراین را تخلیه کند. در این شهر صدها دانشجوی هندی ساکن هستند و خواستار عملیات نجات همزمان با کاهش مایحتاج غذایی و حمله نیروهای روسی شده اند.
روز جمعه تقریبا همه هندی های سرگردان در شهر خارکیف در شرق اوکراین و روستای همجوار آن را با استفاده از اتوبوس و دیگر وسایل نقلیه ترک کردند.
**آیا آمریکا واقعا در کنار اوکراین ایستاده است؟
رسانه آمریکایی در گزارشی نوشت: اگرچه واشنگتن از زمان آغاز جنگ در اوکراین به ظاهر نشان داده که در کنار دولت این کشور قرار دارد، اما تاکنون به بسیاری از درخواست های کییف جواب رد داده است.
به گزارش روز یکشنبه ایرنا به نقل از پایگاه خبری هیل، در حالیکه آمریکا از یک سو برای حمایت از مقاومت اوکراین در برابر روسیه تلاش می کند، از سوی دیگر سعی دارد با محدودیت هایی که در داخل کشور با آن روبرو است مقابله کند.
به نوشته هیل، دولت «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا در پی جنگ در اوکراین اگرچه متحدانش را بر آن داشت تا موضعی واحد در برابر روسیه بگیرند و با وضع تحریم علیه مسکو و ارائه کمک های مالی و نظامی به کییف سعی دارد همبستگی خود را با اوکراین نشان دهد، اما واشنگتن با محدودیت اختیارات برای کمک به اوکراین روبرو است.
به عبارتی کاخ سفید و نمایندگان کنگره خط قرمزهایی برای کمک به اوکراین دارند؛ از جمله اجتناب از هرگونه درگیری میان واشنگتن و مسکو و رد درخواست دولت کییف برای برقراری منطقه پرواز ممنوع.