بروجرد - ایرنا - کشت گیاهان دارویی یکی از ظرفیت‌های طبیعی مهم لرستان است در بروجرد نیز قابلیت رویش بیش از ۱۵۰ گونه گیاهی وجود دارد که می‌توان از این ظرفیت در راستای رونق تولید، توسعه اقتصاد و اشتغال شهرستان بروجرد استفاده کرد.

به گزارش ایرنا، گونه های متفاوتی از گیاهان دارویی در بروجرد با وجود تنوع پهنه‌های جغرافیایی از جمله دشت، تپه، کوه و کوهپایه رشد می‌کند، در این منطقه بسیاری از گونه‌های گیاهی از جمله کنگر، به لیمو، خاکشیر، زرشک، شیرین بیان، کتیرا، سیاه دانه، بابونه و گونه‌های دیگر توانسته‌اند هم زیستی شگفت‌انگیزی را در کنار هم داشته باشند. 
فعالان این عرصه معتقدند که بارندگی مناسب در این منطقه و وزش باد از چهار سمت موجب شده است که مرغوبیت خاصی در گیاهان دارویی این منطقه نسبت به استان‌های خشک و حتی استان‌های با آب و هوای مطلوب کشور وجود داشته باشد. 

از دیرباز جنگل‌ها و پوشش گیاهی لرستان، نقش موثری در اقتصاد و چرخه تولید به ویژه دامپروری داشته است در کنار این نقش آفرینی برای ساکنان نواحی کوهستانی گونه های گیاهی آن به عنوان یک منبع غذایی و دارویی مهم برای افراد ساکن این منطقه به شمار می‌رود، براساس گزارش مرکز تحقیقات کشاورزی لرستان حدود ۳۰۰ گونه از گیاهان دارویی در لرستان وجود دارد.

وجود یک هزار و ۷۰۰ گونه گیاهی در ارتفاعات لرستان این استان را به یکی از ذخیره‌گاه‌های ژنتیکی برای کشت انواع گیاهان دارویی تبدیل کرده است، به طوری که در سال های اخیر نگاه کارشناسان اقتصادی و برنامه‌ریزان به سمت گیاهان دارویی از کشت تا فرآوری معطوف شده است.

بروجرد رویشگاهی مهم برای گیاهان دارویی

 کارشناس کشاورزی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا می‌گوید: مهمترین گیاهان دارویی خود رو در سطح استان شامل کتیرا، موسیر، شیرین بیان، آویشن، کنگر، بومادران، خاکشیر، بابونه، رازیانه، گل گاوزبان و نسترن های وحشی است و در بخش تولید کشاورزی کشت موسیر، گشنیز، سیاه دانه و کلزا انجام می‌شود که لرستان را در زمره مناطق مستعد کشت و تولید گیاهان دارویی و معطر قرار داده است.

 رضا یاراحمدی گفت: گیاهان دارویی با توجه به اقلیم کم باران لرستان و وجود دامنه های شیب دار که جز مراتع ملی محسوب می شود، گنجینه گران بهایی برای حفظ خاک، مصرف بهینه آب و رونق تولید به حساب می آیند.
وی به کیفیت و تنوع آب و هوایی استان اشاره کرد و افزود: خاستگاه برخی گیاهان دارویی از نظر ژنتیکی لرستان است و حتی ظرفیت و قابلیت جهانی شدن را دارند.

شهرستان بروجرد نیز با آب و هوای معتدل و گاه سرد با دشت‌های وسیع و کوهپایه های بلند یکی از رویشگاه‌های داروهای گیاهی استان به شمار می رود.

رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری بروجرد در این خصوص می گوید: استان لرستان و به ویژه شهرستان بروجرد در کاشت گیاهان دارویی مورد توجه کشاورزان و تولیدکنندگان بوده است چرا که بیشتر این گیاهان برای درمان‌های سنتی و صنعتی استفاده می‌شود.

امیر ثقلینی با بیان اینکه کاشت گیاهان دارویی یکی از ظرفیت‌های مهم لرستان است که می‌تواند در اقتصاد و ایجاد اشتغال جوانان موثر باشد، افزود: وجود داروهای گیاهی ظرفیتی طبیعی محسوب می‌شود و برای کاشت این گونه گیاهی نیاز به هزینه بالایی  نیست، این گیاهان برای رشد نیاز به خاک یا آب و هوای خاصی ندارند و به راحتی در زمین‌های منطقه لرستان به صورت خود رو رشد می‌کنند که باید به آن اهمیت داد و از آن بهره‌برداری کرد.

وی یادآور شد: کاشت این گیاهان با نظارت منابع طبیعی فرصت خوبی برای اشتغال جوانان است و اکنون در بروجرد ۱۵۰ گونه از انواع گیاهان دارویی از جمله آویشن، مریم گلی، خاکشیر، زعفران، گل گاوزبان و کاسنی تولید می‌شود و در عرصه تولید عرقیجات نیز قدم‌های خوبی برداشته شده است.

گیاهان دارویی، صنعتی نوپا و درآمد زا

تولید کننده گیاهان دارویی در شهرستان بروجرد در گفت و گو با خبرنگار ایرنا صنعت داروهای گیاهی را یک صنعت نوپا و درآمدزا دانست و گفت: میل به مصرف گیاهان دارویی با توجه به رژیم های تجویزی، جسمی و روحی روانی اکنون رو به افزایش است. 
میثم شجاعی با اشاره به کشت گیاهان دارویی و بومی‌سازی گیاهان خودرو در بروجرد افزود: زمین های شیب دار تپه ها که محل رویش گیاهان دارویی بودند تبدیل به مزارع بی کیفیت کشت گندم و جو شده بود که با تلاش فراوان کاشت گیاهان دارویی را در این مناطق جایگزین کردیم. 
وی افزود: در سال ۹۵ شرکت کشت صنعت زاگرس شروع به فعالیت کرده است، مشاوره هایی از قبیل مشاوره در زمینه کاشت، تولید و بهره برداری از گیاهان دارویی و معطر در این شرکت ارائه می شود، فروش بذر گیاهان دارویی به صورت عمده و خرده، تولید و فروش انواع عرقیجات، اسانس و فرآورده های گیاهی، فروش گیاهان دارویی به صورت عمده خشک و تر، ارائه طرح های ترکیبی کشت گیاهان دارویی در زمین های کم بازده از دستاوردهای گیاهان دارویی نیز از جمله خدمات این شرکت است.

این کارآفرین گیاهان دارویی افزود: مواد اولیه ارزان و در دسترس، آسان و زودبازده با بازدهی و سودآوری مناسب از خصوصیات این صنعت در بروجرد است که شرکت زرگیاه با روش های پرداخت و مجوزهای خود توانسته امنیت در خرید را برای خریدار افزایش دهد.
با توجه به روند رو به افزایش استفاده از گیاهان دارویی در تنوع تولید و تقاضای مصرف کنندگان در سراسر جهان و طبیعت بکر استان لرستان و شهرستان بروجرد به نظر می رسد توجه جدی مسوولان به حمایت از تولید و کاشت گیاهان دارویی و تامین بازار فروش در سطح کشور و صادرات آن می تواند گام مهمی در ایجاد اشتغال و خلق ثروت باشد.