دکتر آزیتا فراشی روز پنجشنبه به خبرنگار ایرنا گفت: عید نوروز که یکی از زیباترین نمادهای تمدن کهن ایرانیان است در طول زمان دستخوش تغییراتی شده و اکنون به سختی میتوان رد پای دقیق تغییرات را یافت.
وی افزود: بر همین اساس، سفره هفت سین که قرار است به هفت برکت در روی زمین اشاره کند امروزه به نمایش گونههای حیات وحش بومی و غیربومی تبدیل شده است.
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد ادامه داد: در سالهای اخیر شاهد هستیم که علاوه بر ماهی قرمز، از گونههای دیگر ماهیان زینتی همچون مار و لاک پشت نیز در کنار سبزه و سیب سفره هفت سین استفاده میشود.
وی با بیان اینکه استفاده از این گونهها در حصار کوچک تُنگها نمیتواند نماد آزادی و روزی در سفره هفت سین باشد، گفت: برخی از این حیوانات، گونههای کمیاب و در معرض انقراض هستند که توسط افراد سودجو به قیمت انقراض از طبیعت جمعآوری شدهاند. حیواناتی همچون سمندر لرستانی یا برخی گونههای دیگر که در اسارت پرورش یافتهاند و این در حالی است که برخی گونه ها مانند ماهی قرمز یا لاک پشت گوش قرمز بومی کشور ما نیستند.
فراشی افزود: ماهی قرمز یکی از گونههای بومی کشور چین است که به دلیل راحتی شرایط نگهداری در بسیاری از مناطق یافت میشود و سال های طولانی است که مهمان سفره هفت سین ایرانیان شده است.
وی ادامه داد: این گونهها برای همه عُمر در تنگ های کوچک سفره های هفت سین باقی نمیمانند و ممکن است به اکوسیستمهای طبیعی کشور راه پیدا کنند.
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: ماهی قرمز دارای آستانه تحمل بسیار زیاد است و در صورت ورود به اکوسیستمهای آبی میتواند به راحتی رقیب گونه های بومی منطقه شده و به عنوان یک گونه مهاجم ایفای نقش کند.
وی افزود: حضور گونه های غیر بومی در اکوسیستم های طبیعی میتواند تخریب های جبران ناپذیر در پیکره زیستی ایجاد کند.
فراشی ادامه داد: اکوسیستمهای آبی کشور امروزه با تخریب های بسیار ناشی از تغییر کاربری و خشکسالی روبرو است و پیکر نحیف آن، یارای مقابله با دیگر آسیب ها را ندارد، بر همین اساس نباید عوامل انقراض و آسیب گونههای حیات وحش کشور را بر سر سفرههای هفت سین بیاوریم بلکه باید برکاتی را که مایه حیات در سرزمین ما هستند قدر بدانیم.