تبریز-ایرنا- دانشمندان دانشگاه علوم پزشکی تبریز برای نخستین بار در کشور موفق شدند ماده اولیه داروی " مزالازین " ( مورد استفاده در درمان التهاب روده ) را در مرکز رشد و فناوری داروئی این مجموعه تولید کنند.

به گزارش ایرنا، در مراسمی که روز پنجشنبه با حضور معاون تحقیقات و فناوری ویزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، استاندار و نماینده ولی فقیه در آذربایجان شرقی برگزار شد، از این محصول استراتژیک و مهم دارویی رونمایی شد تا پس از طی مراحل اداری این دارو در داخل کشور به تولید انبوه برسد.

استاد دانشگاه علوم پزشکی تبریز، طراح، محقق و تولیدکننده این ماده اولیه در این مراسم با اشاره به اینکه مقدمات تولید این ماده از حدود ۵ سال قبل در مرکز تحقیقات داروئی دانشگاه  علوم پزشکی تبریز آغاز شد، گفت: پس از مطالعات اولیه، مرحله تولید این ماده اولیه از سال ۱۳۹۶ در این مرکز شروع شد تا اینکه پس از تست ها و آزمایشات مختلف و اخذ مجوزهای لازم از معاونت غذا و داروی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، ماده اولیه داروی مهم علم پزشکی یعنی مزالازین در تبریز تولید رسمی شد.

دکتر سالار همتی با بیان اینکه صفر تا ۱۰۰ این ماده اولیه توسط محققان و تولیدکنندگان تبریزی و ایرانی انجام شده است، افزود: تامین ماده اولیه این دارو همه ساله حدود ۳ میلیون دلار هزینه داشت که با تولید آن در داخل کشور صرفه جوئی ارزی حاصل شده و نیازمندی به کشورهای خارجی از بین می رود.

وی با اشاره به اینکه ماده اولیه داروی مزالازین به طور عمده از ۲ کشور چین و هند وارد کشور می شد، اظهار داشت: در ۹ ماهه امسال ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار دلار برای تامین این ماده اولیه ارز از کشور خارج شده است.

همتی استفاده داروی مزالازین را در عوارض ناشی از التهابات روده بزرگ بیان و اضافه کرد: مزالازین برای درمان بیماری «کولیت اولسراتیو» که بیماری التهابی روده می باشد و می تواند موجب زخم و خونریزی های گوارشی شود، کاربرد دارد که درد شکم و اسهال از علایم این نوع بیماری است , مزالازین یکی از داروهای معروف، موثر و بسیار کاربردی برای درمان آن است.

وی کیفیت ماده اولیه تولید شده مزالازین در تبریز بسیار بالاتر و بهتر از مشابه های چینی و هندی توصیف کرد و ادامه داد: تولید این دارو توسط یکی از شرکت‌های دانش بنیان مستقر در مرکز تحقیقات علوم کاربردی دارویی دانشگاه علوم پزشکی تبریز به انجام رسیده و  طی روزهای آینده تولید انبوه آن شروع و در سطح کشور توزیع خواهد شد.

همتی گفت: داروی مزالازین با اثر بر روی سلول های روده از ترشح برخی ناقل های شیمیایی مهم جلوگیری می کند که این ناقل های شیمیایی احتمالاً در بروز علائم کولیت اولسراتیو نقش دارند و همچنین این دارو با کمک به ترمیم سلول های ملتهب روده از عود علائم التهابی جلوگیری می کند.

وی با قدردانی از تلاش ها و حمایت های ریاست و معاونت علمی و تحقیقاتی دانشگاه علوم پزشکی تبریز، یادآور شد: روند تولید و طی مراحل اداری و اخذ مجوزهای لازم طی ۶ ماه اخیر سرعت بیشتری به خود گرفت و بیش از ۵۰ درصد این اقدامات در محدوده زمانی مزبور به انجام رسید.

رییس دانشگاه علوم پزشکی تبریز نیز در این آیین تولید ماده اولیه داروی مزالازین در ایران را یکی از دستاوردهای بسیار مهم علمی و دارویی کشور طی سال های اخیر بیان کرد و گفت: این تولید نشان دهنده توانمندی و ظرفیت های بسیار بالای دانشمندان و محققان علم پزشکی و داروئی است که می توان با حمایت های بیشتر گام های استوارتری در این زمینه برداشت.

بهمن نقی پور حمایت و پشتیبانی از پژوهش های علمی منجر به تولید ثروت و کالا را یکی از برنامه های اولویت دار دانشگاه علوم پزشکی تبریز اعلام و اضافه کرد: در این راستا برنامه های مختلف و متنوعی در دست طراحی است که در آینده شاهد به ثمر نشستن آن خواهیم بود.

به گزارش ایرنا، دانشگاه علوم پزشکی مرکز آذربایجان شرقی با داشتن حدود ۹ هزار نفر دانشجو در ۲۰۰ رشته تحصیلی و ۳۳ واحد آموزشی جزو دانشگاه های برتر کشور به شمار می رود و در حال حاضر ۱۹۰ دانشجوی خارجی نیز در این دانشگاه مشغول تحصیل هستند.

این دانشگاه  ۸۷۵ عضو هیات علمی دارد و با برخورداری از ۳۰ مرکز تحقیقاتی تاکنون حدود ۱۰ هزار طرح تحقیقاتی را به جامعه علمی ارایه کرده است.  

پژوهشکده های زیست پزشکی شامل ریزفناوری های داروئی، علوم تغذیه، پزشکی مولکولی و آنالیز داروئی، سلول های بنیادی و بازساختی، بالینی، سالمندی، مدیریت سلامت، کاربردی دارویی و  تحقیقات دانشجویی، طب فیزیکی و توان بخشی از جمله قابلیت های پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی مرکز آذربایجان شرقی به شمار می رود.  

معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی تبریز شامل مدیریت های توسعه و ارزیابی تحقیقات، اطلاع رسانی پزشکی، امور عمومی و توسعه و فناوری سلامت است که مراکز رشد واحدهای دارویی، بیوتکنولوژی داروئی، فناوری تجهیزات پزشکی، نوآوری و شتابدهی سلامت و  توسعه فناوری سلامت از زیرمجموعه های این معاونت به شمار می روند.