به گزارش ایرنا، این دستگاه را متخصصان اهل شهرستان جویبار استان مازندران ساخته اند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران در حاشیه مراسم رونمایی از این دستگاه که در اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران در ساری برگزار شد ، به خبرنگار ایرنا گفت : تراکسور یا تالابنورد یکی از نیازهای جدی مازندران برای پاکسازی تالابهاست که طی سالهای گذشته و در ماجرای مرگ پرندگان در میانکاله نیاز به آن بیشتر احساس شد و اکنون خوشبختانه با تکیه بر توان متخصصان بومی استان برای نخستین بار این دستگاه در کشور تولید شد و در مازندران به بهرهبرداری رسید.
حسینعلی ابراهیمی کارنامی افزود : این تراکسور به سفارش اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران تولید شد و پس از تراکسور موجود در اداره کل حفاظت محیط زیست کردستان که خارجی است، دومین تراکسور متعلق به حفاظت محیط زیست ایران و نخستین نمونه بومی آن محسوب میشود.
وی گفت : برای ساخت این تراکسور حدود ۷۰۰ میلیون تومان هزینه شد که نزدیک به ۵۰ درصد اعتبار ساخت آن نیز توسط این اداره کل پرداخت و نیمی دیگر از اعتبار ساخت نیز توسط خود متخصصان به عنوان بخش خصوصی تامین شده است.
این مسئول با اشاره به تاثیر ساخت این دستگاه در جلوگیری از خروج ارز از کشور گفت: قیمت تراکسور خارجی در حال حاضر تا دو میلیارد تومان نیز میرسد و با ساخت این دستگاه عملا از خروج ارز برای خرید تراکسور در آینده جلوگیری شده و کشور نیز در تولید این دستگاه مهم محیط زیستی خودکفا شده است.
ابراهیمی کارنامی با اعلام این که قرار است از این دستگاه یک نمونه دیگر نیز برای استفاده در میانکاله ساخته شود ، درباره توان عملیاتی این تالابنورد توضیح داد : تراکسور تولید شده توسط متخصصان اهل جویبار این قابلیت را دارد که با سرعت ۲۵ کیلومتر در ساعت در زمینهای باتلاقی تا عمق ۸۰ سانتیمتر نیز حرکت کند ، در حالی که سرعت تالابنورد خارجی موجود در کشور پنج کیلومتر در ساعت است. ضمن اینکه در این تالابنورد برای چهار سرنشین فضای لازم تعبیه شده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران اظهار کرد: این تالابنورد با موتور کمباین ساخته شده و طراحی بدنه آن هم تقریبا ابتکاری است.
تراکسور وسیلهای شبیه قایق است که امکان حرکت در خشکی، آب و یخ را دارد. این وسیله برای جمعآوری زبالههای موجود در خشکی و آب با تجهیزات خاص مانند بیلهای مکانیکی ویژه، جمعآوری مواد نفتی و روغنی از روی آب به وسیله پمپهای مخصوص، کوتاه کردن نیهای زائد از کنار، بستر و سطح تالاب و جمعآوری آنها با سبدهای ویژه و لایروبی بستر تالاب به منظور افزایش عمق کاربرد دارد.
این وسیله دارای بیلهای مکانیکی ویژه با سایز های مختلف برای حفاری ابزارهای ویژه شخم زدن بستر تالاب و دریاچه و ابزارهای مختلف به منظور اطفای حریق در نیزارها است.