تهران-ایرنا- اروپا و چین بیشترین کشورهای خریدار نفت صادراتی روسیه هستند که در مجموع ۹۰ درصد از صادرات روسیه را تشکیل می دهند.

به گزارش روز شنبه ایرنا، با توجه به این که اروپا بیشترین سهم را در واردات نفت روسیه دارد این حقیقت باعث شده که کشورهای قاره سبز نتوانند به تقلید آمریکا واردات نفتی از روسیه را قطع کنند و فشار اقتصادی ناشی از کاهش واردات این محصول از مسکو را در کشورهای خود کاهش دهند.

دولت جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا هفته گذشته تصمیم به قطع واردات نفت از روسیه گرفت.

روسیه بزرگترین صادرکننده نفت در بازارهای جهانی و دومین کشور بزرگ صادرکننده این محصول بعد از عربستان است.  بر اساس گزارش سازمان بین المللی انرژی، این کشور روزانه حدود ۲.۵۸ میلیون بشکه نفت از طریق دریا و خطوط نفتی صادر می کند.

کشورهای اروپایی بیشترین سهم را در خرید نفت روسیه دارند و چین تنها خریدار بزرگ دولتی این محصول است. در سال ۲۰۲۱ اروپا حدود ۴۲ درصد مجموعه تولیدات نفتی روسیه را خرید. در حالی که چین ۱۴ درصد از این سهم را تشکیل می داد و ۳۰ درصد از نفت تولیدی روسیه در داخل این کشور ماند.  

دیگر کشورهای اصلی خریدار نفت روسیه عبارتند از آلمان، هلند، آمریکا، لهستان و کره جنوبی.

مشتریان نفتی روسیه متفاوت هستند و بیشتر آنها در خارج از اروپا  وعمدتا در چین و آمریکا هستند و از منابع مختلف گسترده ای این محصول را به دست می آورند

با این حال کشورهای اروپایی که در نوامبر ۲۰۲۱ هفت برابر بیشتر از آمریکا نفت روسیه را وارد کردند بیشتر به واردات نفتی روسیه متکی هستند و حتی برخی از کشورهای شرق اروپا به طور کامل به نفت روسیه وابسته هستند.

برای مثال، لیتوانی حدود ۸۳ درصد از واردات نفتی خود را از روسیه تامین می کند. فنلاند با (۸۰ درصد)، اسلواکی (۷۴ درصد)، لهستان (۵۸ درصد)، مجارستان (۴۳ درصد) و اروسیا (۳۴ درصد) در رتبه های بعدی قرار دارند.

سپس آلمان با (۳۰ درصد)، نروژ (۲۵ درصد)، بلژیک (۲۳ درصد)، ترکیه (۲۱ درصد)، دانمارک ۱۵ درصد و اسپانیا (۱۱ درصد) در رتبه های بعدی قرار دارند.

در این فهرست تنها نروژ صنعت نفت اساسی متعلق به خود را دارد و سیزدهمین تولید کننده نفتی در جهان است. واردات ۴۵ هزار بشکه در روز از روسیه در سال ۲۰۲۱ در مقایسه با بیش از دو میلیون بشکه نفتی که خود این کشور تولید می کند رقم قابل توجهی نیست.

روسیه بزرگترین تولید کننده، مصرف کننده و صادرکننده نه تنها نفت بلکه زغال سنگ و گاز طبیعی است و تولیدات تصفیه شده دیگری از این محصول ساخته می شود. بر اساس گزارش سازمان بین المللی انرژی، صنعت سوخت فسیلی روسیه در سال ۲۰۱۹ معادل ۱۱ میلیارد بشکه نفت تولید کرده است.

برای بسیاری از اروپایی ها، نفت و گاز طبیعی روسیه منبع مهمی برای تولید برق و گرما است و نفت روسیه منبع اصلی بنزین و دیگر محصولات نفتی تصفیه شده محسوب می شود.

سازمان بین المللی انرژی گزارش داده این که این کشور حدود ۵۴ درصد از زغال سنگ، ۳۱ درصد از گاز طبیعی و ۷۰ درصد از نفت خود را در سال ۲۰۱۹ را صادر کرده که بیشترین مقصد صادراتی این کشور صنایع برق و متالوژی چین بوده و نفت و گاز طبیعی عمدتا به اروپا صادر شده است.

از آغاز جنگ اوکراین کشورها به منظور فشار بر اقتصاد روسیه تحریم هایی را علیه این کشور اعمال کرده اند که تحریم واردات نفتی این کشور در صدر آنها بوده است.