شهرکرد - ایرنا- معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری چهارمحال و بختیاری با اشاره به ضرورت پیشگیری و مدیریت حوادث در سطح استان گفت: نقشه پهنه‌بندی مخاطرات در استان با همکاری مرکز تحقیقات و مدیریت بحران استان تهیه شود.

کاظم منزوی روز یکشنبه در جلسه شورای تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی استان در محل مرکز تحقیقات و کشاورزی با تاکید بر اینکه تمام فعالیت‌های اجرایی در حوزه کشاورزی و منابع طبیعی نیازمند پیوند تحقیقاتی است، افزود: اجرا و تهیه طرح‌های تحقیقاتی منجر به بازدهی بهتر طرح‌ها و اقتصادی‌تر شدن آنها برای توسعه معیشت مردم و بهره‌برداران و ایجاد اشتغال پایدار می‌شود.

وی اظهار داشت: اجرای نقشه پهنه‌بندی خطرات در استان به تکفیک شهرستانی یک ظرفیت است که برای تامین اعتبار اجرای این طرح مهم اعتبارات مورد نظر تامین و طرح تهیه و نهایی شود.

معاون استاندار چهارمحال و بختیاری بر اجرای طرح سامانه جمع‌آوری آب باران در سطح استان تاکید کرد و گفت: اجرای این طرح نیازمند همکاری فرمانداران با مرکز تحقیقات است تا فرمانداران در حوزه شهرستان خود در حوزه کشاورزی این سیستم را ترویج دهند و اجرای آن باعث بهبود وضعیت کشاورزی در شرایط بحران کم‌آبی و خشکسالی شود.

پایش و ارزیابی اثرات زیست محیطی زوال بلوط در استان انجام شود

رییس سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری با اشاره به خشک شدن برخی از گونه جنگلی بلوط در غرب کشور و استان چهارمحال و بختیاری گفت: پایش و ارزیابی اثرات زیست محیطی زوال بلوط در استان با انجام مطالعات دقیق و کارشناسی با همکاری دانشگاه و مجموعه اجرایی منابع طبیعی و آبخیزداری و مرکز تحیققات استان اجرا شود.

عطاءالله ابراهیمی افزود:هم‌اکنون حفاظت از اکوسیستم جنگلی و مرتعی مورد تاکید وزارتخانه جهادکشاورزی است و نگاه ویژه در ارتباط با حفاظت از این داشته‌های ارزشمند ژنتیکی صورت می‌گیرد که برای مقابله با پدیده زوال بلوط لازم است که استانداران منطقه زاگرس‌نشین بر این موضوع  تاکید داشته باشند تا حفاظت از ذخیره‌گاه ژنتیکی غرب کشور انجام شود.

وی با تاکید بر اینکه جلوگیری از زوال بلوط نقش مهم در حفاظت از خاک و منابع طبیعی دارد، افزود: احیای جنگل‌های غرب کشور که اهمیت ویژه اکولوژیکی و اقتصادی دارد، نیازمند نگاه ویژه است.

ابراهیمی اهمیت استفاده از ظرفیت مرکز تحقیقات در سیاست‌گذاری و تصمیم‌گیری‌های کلان در مجموعه جهادکشاورزی را دارای اهمیت دانست و گفت: در طول فعالیت مرکز تحقیقات استان، فعالیت‌های تحقیقاتی خوبی در حوزه منابع طبیعی و کشاورزی انجام شده است که چاپ فلور گیاهی و ذخیره ژنتیکی استان به عنوان چهارمین منطقه کشور یکی از  مهمترین دستاوردهای فعالیت این مرکز بوده است.

ابراهیمی اظهار داشت: شناسایی ارقام برتر گیاهی، نباتات و کارهای ژنتیکی، فعالیت در حوزه بهره‌وری آب و نیازسنجی گونه‌های زراعی، طرح خاک‌شناسی و تهیه نقشه خاک‌شناسی استان از دیگر فعالیت‌های انجام شده در مرکز تحقیقات کشاورزی چهارمحال و بختیاری است که اثرگذاری مستقیمی در حوزه کشاورزی داشته  است.

وی افزود: مطالعات در حوزه دامپروری در بخش تغذیه، اصلاح ژنتیکی، ترکیب ژنتیکی دام، اقتصادی کردن لاشه دام ، افزایش میزان پروئتین گوشت نسبت به چربی و ترکیب ژنتیکی دام کارها و تحقیقات انجام شده است .

رییس سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری به تهیه اطلس کشت گونه‌های هسته‌دار و دانه‌دار استان در بخش باغبانی با همکاری جهادکشاورزی اشاره کرد و گفت: در چند سال گذشته زوال اکوسیستم‌های طبیعی یکی از مهمترین مشکلات و تهدیدهای حوزه منابع طبیعی و کشاورزی بوده است که اجرای کارهای تحقیقاتی و اجرایی در حوزه خشکیدگی گونه بلوط و سایر گونه‌های مثمر استان ضروری است.

وی بر افزایش آموزش و توان علمی کشاورزان و بهره‌برداران به عنوان رکن اصلی تولید و ارتقای تولید و بهره‌وری بیشتر تاکید کرد و گفت: سال گذشته ۶ هزار نفر روز آموزش کشاورزان انجام شده است.

اجرای طرح‌های آبخیزداری نیازمند طرح‌های مطالعاتی، تحقیقاتی و مکان‌یابی است  

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه هم‌اکنون بیش از چهار هزار و ۳۰۰ طرح آبخیزداری در استان اجرایی شده است، گفت: اجرای طرحهای آبخیزداری نیازمند اجرای طرحهای مطالعاتی، تحقیقاتی و مکان‌یابی است.

اصغر احمدی افزود: با  اجرای طرح‌های مطالعاتی می‌توان طرح‌های آبخیزداری را در بهترین مکان و با استفاده از مصالح همان منطقه احداث کرد، که بازدهی بالاتری داشته باشد.

۹ طرح تحقیقاتی در حوزه منابع طبیعی در مرکز تحقیقات در دست اجراست

رییس بخش تحقیقات پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری نیز گفت: از ابتدای فعالیت مرکز تحقیقات کشاورزی استان تاکنون ۴۰ طرح تحقیقاتی در سطح استان انجام شده و هم‌اکنون ۹ طرح تحقیقاتی دیگر نیز در دست اجراست.

سید نعیم امامی با اشاره به اینکه کمبود نیروی انسانی متخصص در این حوزه یکی از مشکلات این  مرکز است، افزود: ۹ طرح در حوزه منابع طبیعی با فعالیت سه نفر هیات علمی در بخش حفاظت از خاک، مدیریت آبخیز، هیدرولوژی و توسعه منابع آب ،مهندسی رودخانه و سامانه ها سطوح آبگیر در حال اجراست.

۲۰ مقاله علمی و پژوهشی مربوط به پدیده خشکیدگی بلوط در استان چاپ شد 

رییس بخش تحقیقات جنگل و مرتع مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری نیز گفت: زوال و پدیده خشکیدگی بلوط در حوزه زاگرس یکی از مهمترین معضلات منطقه زاگرس است که در ۲ سال گذشته ۲۰ مقاله علمی و پژوهشی در این زمینه چاپ شده است.

یعقوب ایرانمنش با اشاره به اینکه اجرای طرح  مدیریت خشکیدگی زاگرس به استان داده شد، افزود: اجرای طرح محلول‌پاشی عناصر تغذیه‌ای به صورت برگی در درختان بلوط طی سال گذشته در استان  اجرا شده است.

وی گفت:هم‌اکنون یک مجموعه تحقیقاتی در استان در بخش گونه‌های گیاهان دارویی فعال شده که در این مجموعه ۱۷ هزار و ۵۰۰ گونه گیاهی از مناطق مختلف کشور در سامانه قرار گرفته است و کارهای تحقیقاتی در حوزه گیاهان دارویی و گیاه‌شناسی در این مکان انجام می‌شود.

به گفته وی، اجرای طرح‌های تحقیقاتی برای ۱۰گونه گیاه دارویی و باغی در دست اجراست و نقشه تناسبی اراضی استان برای کشت گونه‌های دارویی دیم باریجه، آنغوزه، موسیر و آویشن دنایی در دست اجراست.

ایرانمنش افزود: کشت موسیر به عنوان یک ظرفیت و پتانسیل در استان است که طرح مطالعاتی آن انجام شده و بهترین اندازه غده و فاصله کاشت در اراضی دیم کم بازده به دست آمده است.

وی به اجرای طرح مطالعاتی برای آویشن دنایی و گل محمدی در اراضی دیم کم بازده در سطح استان اشاره کرد و گفت: حفاظت از ذخایر ژنتیکی در دستور کار است و ۱۵۰ گونه انحصاری استان شناسایی و جایگاه حفاظتی آنها مشخص شده و نمونه گیاهی و بذر این گونه‌ها جمع آوری و به بانک ژن منابع طبیعی ایران ارسال شد.

به گزارش ایرنا،هم‌اکنون مطالعات طرح‌های آبخیزداری در ۷۸۰ هزار هکتار معادل ۴۷ درصد مساحت استان با اولویت مناطق بحرانی که بیشترین میزان فرسایش خاک و رسوب را دارد، انجام شده است.