تاریخ انتشار: ۲۲ اسفند ۱۴۰۰ - ۱۹:۲۶

تهران- ایرنا- روزنامه ایران در گزارشی نوشت: در روزهای اخیر با تلاطم در بازار نفت و افزایش‌های پی‌درپی قیمت‌ها، مصرف‌کنندگان انرژی بارها از تولیدکنندگان تقاضا کردند که میزان تولید و عرضه را افزایش دهند تا دوباره تعادل به بازار بازگردد.

روزنامه ایران ۲۲ اسفند در گزارشی نوشت:  وزیران انرژی کشورهای عضو گروه هفت نیز از اوپک خواستند نقش بیشتری در افزایش عرضه نفت ایفا کند. به گزارش خبرگزاری پلتس، وزیران انرژی گروه هفت (G۷) در بیانیه‌ای مشترک اعلام کردند: از کشورهای تولیدکننده نفت و گاز می‌خواهیم به شیوه‌ای مسئولانه عمل و توانایی خود را برای افزایش عرضه به بازارهای جهانی، بویژه در مواردی که تولید به ظرفیت کامل نرسیده است، بررسی کنند. این بیانیه مشترک پس از پایان نشست فوق‌العاده وزیران گروه هفت به میزبانی آلمان صادر شد و وزیران انرژی این گروه درباره شرایط بازارهای انرژی و ابزارهای تضمین تأمین پایدار انرژی در بحبوحه تهاجم روسیه به اوکراین گفت‌وگو کردند.

فاتح بیرول، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی نیز به همراه وزیران انرژی بریتانیا، ایالات متحده امریکا، کانادا، ژاپن، آلمان، فرانسه و ایتالیا در این نشست حضور داشت. شرکت‌کنندگان در این نشست ضمن استقبال از آزادسازی هماهنگ ذخیره‌سازی راهبردی نفت کشورهای عضو آژانس بین‌المللی انرژی (به مقدار ۶۱ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه) اعلام کردند که این گروه آماده است در صورت لزوم اقدام‌های بیشتری را در این زمینه انجام دهد.

این درخواست افزایش عرضه نفت به بازار در حالی از سوی وزیران انرژی این گروه مطرح شد که تا چندی پیش آنها خواستار کاهش انتشار کربن و مصرف سوخت‌های فسیلی بودند. به همین سبب، این گروه گاز را سوخت پاک دانستند و بر نیاز به سرمایه‌گذاری در زمینه گاز طبیعی مایع شده (ال‌ان‌جی) برای کاهش اختلال‌های احتمالی عرضه گاز با خط لوله - بویژه به بازارهای اروپایی - تأکید کردند. یکی از کشورهایی که می‌تواند در این زمینه ورود کند، ایران است. یعنی با سرمایه‌گذاری در صنعت گاز ایران می‌توان بخشی از نیاز بازار را با گاز مایع شده جبران کرد.

تمام این اتفاقات در پی اعلام ممنوعیت واردات نفت روسیه از سوی ایالات متحده امریکا و انگلیس، در بازاری که عرضه از تقاضا عقب مانده، رخ داده است و بازار به دنبال جایگزین نفت روسیه و در بلندمدت جایگزین گاز این کشور است.

اوپک‌ پلاس خواستار توازن بازار است

برخلاف این تصور که بازار نفت و مصرف‌کنندگان می‌گویند که اوپک پلاس با کاهش عرضه نفت به قیمت‌ها فشار می‌آورد، دبیرکل اوپک و وزیر نفت عراق اعلام کردند که ائتلاف اوپک‌ پلاس همواره خواستار برقراری توازن در بازار نفت است و در این جهت تلاش می‌کند. قیمت نفت اکنون در حدود ۱۱۲ دلار در بشکه است و در روزهای اخیر به ۱۳۹ دلار نیز رسیده بود. بحران روسیه و اوکراین سبب شده است که بانک امریکایی گلدمن ساکس برآورد قیمت نفت را افزایش دهد و مؤسسه‌های ریستاد و بارکلیز هشدار دادند قیمت نفت به ۲۰۰ دلار برای هر بشکه می‌رسد.

در همین حال، این روزها ظرفیت تولید نفت ونزوئلا نیز مورد توجه مصرف‌کنندگان حتی امریکاست. اتاق نفت ونزوئلا در این باره اعلام کرد که این کشور می‌تواند در صورت صدور مجوز از سوی امریکا تولید نفت خود را به ۴۰۰ هزار بشکه در روز افزایش دهد. ایران و ونزوئلا دو عضو اوپک هستند که توان افزایش عرضه نفت را دارند. کارشناسان بر این باورند که اکنون بهترین زمان برای افزایش تولید نفت ایران است و بازار به این بشکه‌ها نیاز دارد. ایران حدود یک میلیون بشکه در روز ظرفیت برای افزایش صادرات نفت دارد که می‌تواند در اولین فرصت وارد بازار کند. مسأله دیگری که این روزها در بازار نفت رقم خورده، افزایش شمار دکل‌های نفت و گاز امریکاست. شرکت خدمات حفاری بیکرهیوز اعلام کرده است که تعداد دکل‌های نفتی امریکا برای نهمین بار در ۱۰ هفته اخیر افزایش یافته است.

شمار دکل‌های حفاری نفت در امریکا شاخصی برای پیش‌بینی تولید نفت این کشور در آینده است که مورد توجه فعالان بازار نفت بوده و نشان می‌دهد که با افزایش قیمت نفت تولید نفت غیرمتعارف و گران امریکا دوباره توجیه اقتصادی پیدا کرده است و بزودی عرضه نفت و گاز امریکا بیشتر خواهد شد. بیکرهیوز در گزارش روز جمعه (۲۰ اسفندماه) خود آورده است که مجموع دکل‌های حفاری نفت و گاز امریکا در هفته منتهی به ۱۱ مارس (۲۰ اسفندماه) نسبت به هفته پیش از آن ۱۳ دستگاه افزایش یافت و به ۶۶۳ دستگاه رسید. این یعنی افزایش تولید نفت و گاز امریکا در آینده نزدیک و تشدید رقابت در بازار میان نفت متعارف و غیرمتعارف.

منبع: روزنامه ایران