به گزارش روز دوشنبه ایرنا، به گفته مقامات اوکراینی شنبه شب ارتش روسیه پایگاه نظامی «یاوریف» را در شهر «لویو» غرب اوکراین و در نزدیکی لهستان که تاکنون از اتش درگیریها در امان بود، هدف قرار دادند. بر پایه اطلاعیه دولت، هشت موشک به این پایگاه نظامی که با عنوان «مرکز بین المللی حفظ صلح و امنیت» شناخته می شد، شلیک شد. این مرکز به دلایل مختلف از جمله محل استقرار آن در نزدیکی لهستان، عنوان بین المللی آن و نیز شیوه دستیابی به آن برای بمباران این سوال را ایجاد کرد آیا روسیه با این اقدام وارد مرحله تازه ای از درگیری شده و بازی با آتش را آغاز کرده است؟
پیشینه خبر
پایگاه نظامی یاوریف در ۴۰ کیلومتری شمال غرب لویو و در حدود ۲۰ کیلومتری مرز لهستان که عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) محسوب میشود، قرار گرفته است. این پایگاه در سال های اخیر یک مرکز آموزشی برای نیروهای اوکراینی تحت نظارت مربیان خارجی، به ویژه آمریکایی و کانادایی مشغول فعالیت بود.
این پایگاه همچنین یکی از مراکز اصلی رزمایش های مشترک اوکراین با ناتو محسوب می شد. نیروهای خارجی پیش از حمله به اوکراین این پایگاه را ترک کرده بودند. همچنین در همین پایگاه است که بخشی از کمک های نظامی که کشورهای غربی روانه اوکراین کرده اند، تحویل می شود.
ارتش اوکراین روز یکشنبه در توییتر خود بدون اشاره به تلفات احتمالی، حمله به این پایگاه را تایید کرد. مرکز فرماندهی نیروی هوایی اوکراین همچنین در صفحه فیسبوک خود اعلام کرد که دو موشک کروز شلیک شده از جنوب شرق «احتمالاً از دریای آزوف یا دریای سیاه» توسط نیروهای پدافند هوایی این کشور رهگیری شده است. خبرگزاری فرانسه که گزارشگر آن در لویو مستقر است صدای هیچ انفجاری را نشنید و نتوانست فوراً این ادعاها را تأیید کند.
شهر لویو تا پیش از این حمله نسبتاً از موج درگیری ها در امان بود و بسیاری از مردمی که به ترک خانه های خود مجبور شده بودند، به آن نقل مکان کرده بودند و مکانی امن تر از کییف محسوب میشد.
اهمیت موضوع
حمله به پایگاه نظامی یاوریف روز یکشنبه در حالی گزارش شد که روسیه روز شنبه تهدید کرده بود تسلیحات غربی تحویل شده به اوکراین را از جمله به سیستمهای دفاع هوایی قابل حمل و سامانههای موشکی ضد تانک را هدف قرار خواهد داد.
اما آنچه هدف حمله روسیه قرار گرفت، مرکزی است که به ناتو هم تعلق دارد. بر پایه ماده پنجم پیماننامه ناتو، هر حملهای علیه یکی از اعضای این پیمان به عنوان حمله به کلیت اتحاد صورت گرفته تلقی می شود.
شبکه خبری «ب اف ام»، در گزارشی با عنوان «آیا هدف قرار گرفتن پایگاهی در مرز لهستان بازی مسکو با آتش است؟»، نوشت: اگرچه ناتو بارها بر تمایل خود برای عدم مشارکت مستقیم در درگیری تاکید کرده است، آیا اگر یک موشک روسی به طور تصادفی در خاک لهستان سقوط کند، آن هم زمانی که «ولادیمیر پوتین» دیگر تردیدی برای هدف گیری منتهی الیه غربی اوکراین ندارد، باید انتظاررویکرد دیگری را داشت؟ بدتر از آن، آیا مانورهای ارتش روسیه در اطراف لویو، شهری که تا آن زمان نسبتاً در امان بود، نشان دهنده اراده کرملین برای گسترش حمله خود به لهستان یا کشورهای حوزه بالتیک، همچنین اعضای «ناتو» است؟
به نظر میرسد مطرح شدن این سوالات در رسانههای غربی در کنار ابراز نگرانی مقامات لهستان از احتمال حمله روسیه به این کشور، فصل تازهای از جنگ اوکراین و تقویت احتمالی است که از ابتدای درگیری ها از آن به عنوان احتمال ادامه جنگ در جغرافیایی گسترده سخن گفته می شد.
«آنتونی بلانژه» مشاور سیاسی در امور بین المللی به شبکه خبری ب. اف. ام. گفت: پوتین در حال آزمودن محدودیت های ماست. ما آرام خواهیم شد. جنگ جهانی سوم امروز و فردا به راه نخواهد افتاد.
وی تصریح کرد: خطر بیشتر این است که یک حمله غیرعمدی صورت بگیرد چون ما می دانیم که برخی از سلاح های روسی خیلی دقیق نیستند.
بلانژه معتقد است: آنها خطوط قرمز ما را آزمایش می کنند. آنها چندین بار بمب افکن های خود را وارد حریم هوایی سوئد کردند.
از سوی دیگر، ستاد کل نیروهای مسلح سوئد اعلام کرده است که چهار هواپیمای جنگی روسیه برای مدت کوتاهی حریم هوایی جزیره گوتلند در دریای بالتیک، وابسته به پادشاهی اسکاندیناوی را نقض کرده اند.
برخی کارشناسان معتقدند که گسترش تحریکات از سوی مسکو ممکن است به یک حادثه واقعی در مورد یک کشور عضو ناتو منجر شود.
«ژیل مانتره» دیپلمات سابق فرانسه در مسکو و مشاور دیپلماتیک «نیکلا سارکوزی» رییس جمهوری اسبق فرانسه معتقد است: جنگ، بازی با آتش است. ما در مرز قرار داریم و چیزی نمانده که موشکی شکافی را ایجاد کند.
ارزیابی
برخی از کارشناسان تصمیم روسیه برای افزایش حملات در غرب اوکراین را تصمیمی بدون خطر نمی دانند. آنها به بمباران شهری تصمیم گرفتند که پس از رسیدن ناآرامی ها به کییف میزبان سفارتخانه های برخی کشورها شد. به عنوان مثال سفیر فرانسه در اوکراین هم اکنون در لویو مستقر است.
ازدیگر سو، بمباران پایگاه نظامی یاوریف چندان دور از انتظار هم نبود، اگر اظهارات روز شنبه معاون وزیر امور خارجه روسیه را در نظر بگیریم. وی در گفتوگو با رسانه ها «محموله تسلیحات غربی برای اوکراین را هدفی قانونی» برشمرده بود.
در حالی که رئیس جمهوری لهستان در واکنش به بمباران یاوریف عنوان کرد «چنانچه پوتین موفق به کنترل اوکراین شود، از احتمال حمله آن به لهستان هراس داریم»، اما برخی کارشناسان بر اصابت موشک به اشتباه تاکید بیشتری دارند. بلانژه معتقد است حتی اگر «موشکی به اشتباه سقوط کرد همچنان دیپلماسی بر سلاح مقدم است».
ژیل مانتره با اشاره به اظهارات «ژان ایو لو دریان» وزیر امور خارجه فرانسه، معتقد است: گسترش این درگیری به کشورهای عضو ناتو که می تواند روسیه را به سمت اتخاذ رویکرد «محاصره» سوق دهد، به نفع روسیه نیست.
وی تاکید می کند: برای مسکو درگیر شدن در یک جبهه اضافی در بحبوحه درگیری در جنگ و نیز مشکل تامین تجهیزات و تدارک لجستیکی، کار ساده ای نخواهد بود.